Lucrari apicole in aprilie

in Agronomie
În această lună se intră în perioada creşterii intense, coloniile fiind urmărite îndeaproape pentru:
 -asigurarea hranei, fagurilor, spaţiului şi transportului la culesuri de întreţinere,
-echilibrarea familiilor slabe,
 -prevenirea intoxicaţiilor etc.Ramele clăditoare vor fi introduse la marginea cuibului la începutul lunii, dând de veste stuparului când ncolonii apare înclinaţia clăditului. Atunci se dau primii faguri artificiali. La înflorirea pomilor fructiferi este indicat să ne facem provizii, retrăgând din cuiburi fagurii cu păstură, faguri ce vor fi înlocuiţi cu alţii învederea depozitării polenului în exces (acolo unde este cazul).

 

Pentru clădirea fagurilor cu celule de trântor ce se vor da coloniilor paterne în anul viitor, se introduc rame însârmate având lipite, în partea de sus, câte o fâşie de fagure artificial de 1,5-2 cm. Ele se introduc câte una la marginea cuibului între ultimul fagure cu puiet şi cel de păstură. Întrucât mătcile refuză să depună ouă înfagurii noi, ei vor fi daţi spre însămânţare pe timpul verii, fiind plasaţi spre marginea cuibului (câte unul lafiecare colonie). Când fagurii sunt căpăciţi vom înlătura, cu un cuţit sau cu o furculiţă de descăpăcit,căpăcelele celulelor bombate, fagurii fiind redaţi familiilor din care au fost scoşi. Albinele se vor grăbi săînlăture cadavrele de trântori iar mătcile le vor însămânţa din nou. Operaţia se repetă de 3-4 ori, după carefagurii vor fi retraşi, fiind apţi pentru a fi daţi viitoarelor colonii de prăsilă crescătoare de trântori, în primăvara anului viitor. Tot în aprilie se vor pune la clădit viitorii faguri pentru recoltă şi cuib, aşezând în mijlocul cuibului fiecăreicolonii puternice, câte un fagure artificial, ce va rămâne acolo 24 ore, după care va fi retras. Operaţia se poate repeta de 6-7 ori, timp în care albinele sunt hrănite cu cel puţin 500g sirop pe zi.

Clăditul făguraşilor pentru viitoarea creştere de mătci din ouă, după metoda Joe Smith:
  • Sub şipca mobilă a unei rame clăditoare se lipeşte un fagure artificial cât lăţimea spaţiului gol de subşipcă.
  • Albinele sub impulsul culesului de întreţinere, sau stimulate artificial, vor clădi aceşti făguraşi înscurt timp, după care ei vor fi retraşi şi puşi la păstrare, pentru a fi folosiţi la creştere.
Înlocuirea mătcilor necorespunzătoare:
  • În cazul în care mătcile necorespunzătoare nu au fost înlocuite în toamnă această operaţie se poateface şi în primăvară cu condiţia să dispunem de mătci tinere de calitate.
  • În cazul în care nu dispunem, se recomandă demararea creşterii timpurii de mătci, încă din primadecadă a lunii aprilie (dacă dispunem de trântori).
  • Cu 2 zile înainte de maturarea şi altoirea botcilor se formează roii stoloni (fără puiet necăpăcit), cevor primi viitoarele mătci nefecundate.
  • Roii stoloni vor primi fiecare câte 1 fagure cu puiet căpăcit + 1 botcă căpăcită gata de eclozionare +2 faguri cu provizii + albina de acoperire + apă (având grijă să nu diminuăm prea mult puterea familiilor donatoare).
  • După 3 zile de la formare se deschid urdinişurile la roii stoloni.
  • În a şasea zi de la formare, fiecare roi stolon va mai primi încă un fagure cu puiet căpăcit, fărăalbină.
  • După împerecherea mătcilor, din 10 în 10 zile, roii stoloni vor fi întăriţi de 3 ori cu câte un fagure cu puiet căpăcit şi vor fi stimulaţi cu sirop şi hrană proteică.
  • Dacă în natură există un cules de întreţinere nu mai este nevoie de stimulare.
Primul transport la pastoral:
Se face la culturile de rapiţă, având grijă să oferim spaţiu pentru culesul de nectar (evitând blocareacuiburilor), de la rapiţă putând recolta şi polen.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.