Lucrari apicultura in august

in Agronomie
Asigurarea florei melifere
 La munte, în prima decadă a lunii zburătoarea mai secretă ceva nectar, dar, după 15 august albinele nu maigăsesc posibilităţi de cules. În pădurile de conifere apare uneori mana, oferind un cules destul de bun, mai ales în zilele cu nopţi calde.
În terenurile de cultură albinele găsesc uneori culturi de molură ce mai oferăceva polen, iar în unităţile cu sector zootehnic, unde se află culturide napi porceşti, sau se fac 2 culturi peacelaşi teren (după păioase), cu plante pentru siloz, albinele găsesc ceva nectar şi polen de la floarea soareluisau porumb furajer însămânţat împreună cu sulfina albă. Sulfina şi facelia, talpa gâştei şi rostogolul, oferă bune culesuri, mai ales dacă vara au beneficiat de câteva ploi bune.
 Reactivarea nucleelor
 Nucleele rămase din mai-iunie din roiurile temporare, se scot din stupii pepinieri colectivi (unde şi-au împerecheat mătcile) şi îşi reiau rolul iniţial de conlucrare independentă cu FB din care au fost extrase înaintea marelui cules. În acest scop, fiecare matcă va oua în cuibul ei până toamna târziu, când cele douăunităţi se contopesc în vederea asigurării unor colonii puternice de 3-4 kg albină. Nu trebuie uitat că ostupină de producţie este aceea care are colonii puternice încă din toamnă, sănătoase, cu hrană de bunăcalitate şi mătci tinere.Culesul mierii de manăÎn această lună poate apare, fie de la salcie (în regiunile din baltă), fie de la bradul alb sau molid (în cele dela munte) este bine să fie dirijat de apicultor pentru ca proviziile de iernare să nu fie compromise. În acestscop, fagurii plini cu miere de vară vor fi scoşi şi puşi la păstrare, introducând în stupi rame goale cu faguri artificiali. La încetarea culesului mierea se extrage iar fagurii cu provizii de calitate vor fi r
edaţi stupilor dincare au fost ridicaţi.
Controlul cantitativ şi calitativ al rezervelor de hrană. Stupii care nu au provizii suficiente sau cei de la care mierea a fost extrasă din cauza existenţei mierii demană vor fi aprovizionaţi cu sirop sau miere de calitate. S-a constatat că albinele iernează mai bine cu mierecăpăcită provenită din hrăniri masive cu sirop de zahăr (puţin acidulat şi în proporţie de 60%) înaceastălună, faţă de fagurii de miere a căror provenienţă este îndoielnică (cu spori de nosemoză sau anumite procente de miere de mană). În situaţia în care culesul a fost deficitar, se vor asigura în cuib faguri deculoare mai închisă în care albinele vor depozita hrana masivă de completare care, trebuie să fie căpăcită înainte de venirea frigul
ui, folosind cu precădere albinele bătrâne care oricum nu vor intra în iarnă.
Deschidereaurdinişului de iarnă
 Se face concomitent cu micşorarea celui de vară, începând din luna august, pentru ca albinele să-şi poatăorganiza hrana de completare acolo unde îşi aleg loc pentru ghemul de iarnă. La 1 septembrie (cel maitârziu) urdinişul de vară va fi închis definitiv. Nucleele ajutătoare vor avea de asemenea micşorateurdinişurile la cel mult 3 cm, fiind prevăzute cu distanţiere din cuie pentru a le feri de dăunători.
 Reînnoirea mătcilor
 Cresterea tarzie de matci se poate face şi la începutul acestei luni, dacă afară este ceva cules, dar în general
nu sunt de valoarea celor crescute în lunile iunie-iulie. Mătcile tinere obişnuit se dau coloniilor de obicei pe timpul culesului de la floarea soarelui.
 Înlocuirea mătcilor se poate face şi în luna august, scopul fiind intrarea cu o populaţie cât mai numeroasă la iernare. Cu mătcile vârstnice înlocuite se fac nuclee ajutătoarecu ajutorul cărora se sporesc efectivele de puiet, în octombrie fiind iernate în stupi pepinieri sau sacrificate.
 Alegerea nucleelor ajutătoareMătcile nucleelor ajutătoare ce vor ierna în stupi alături de FB sunt cele ce au mătci prolifice şi neuzate,,verificate în cursul sezonului respectiv.
Reactivarea ouatului  La mătcile care şi-au restrâns activitatea se recomandă introducerea câte unui fagure cu puiet necăpăcit, fărăalbina acoperitoare, odată cu hrănirea puietului matca va fi şi ea hrănită mai bine şi va oua mai mult.
 Asigurarea căldurii în cuib Trebuie să rămână constantă, neinfluenţată de nopţile reci, pentru ca matca să nu fie stânjenită. În acest scop, peste podişor va fi aşezată perna protectoare care nu trebuie să lipsească nici vara. Cuibul se varestructura, trecând către margine fagurii clădiţi din anulcurent care au ceva puiet, după eclozionarea puietului aceştia se vor retrage, lăsând în mijlocul cuibului doar fagurii închişi la culoare cu mierea deasupraelipselor cu puiet. Urdinişurile se vor reduce la 4-5 cm, deschizându-se urdinişul superior. La stupiiorizontali sau cubici se va schimba poziţia din pat rece în pat cald. Aceste modificări trebuie făcute înainteaînceperii hrănirilor de completare.
 Hrănirea de stimulare
 Se poate face transportând stupina la un cules de întreţinere târziu sau, în cazul în care nu se mai află nici ostupină pe o rază de 4-5 km, stimularease va face direct în natură.
 Hrănirea de stimulare se va face la toţi stupii în prezenţa unor rezerve bogate de păstură şi polen. Stimularea cea mai bună se face prin descăpăcirea fagurilor cu miere după diafragmă.
 Adaosul medicamentos contra nosemozei
 Este de preferat a se face împreună cu hrana de stimulare căci dozele fiind zilnice şi în cantităţi mici,albinele consumă zilnic şi integral siropul medicamentos fără să-l depoziteze.
 Trierea fagurilor
 Operaţia este uşurată dacă pe speteaza superioară a fagurilor este înscris anul clădirii. Fagurii cu păstură vor fi păstraţi până în luna ianuarie când păstura se extrage în vederea hrănirilor de stimulare din timpul primăverii.
 Sulfurarea fagurilor de la rezervă
 Se face imediat după retragerea lor din cuib pentru a preveni atacul găselniţei. Pentru tratarea lor cât maieficientă fagurii se stropesc cu apă în vederea combinării acesteia cu vaporii de sulf, rezultând acidulsulfuric, substanţă toxică ce distruge şi sporii de nosemoză.
Procurarea fagurilor artificiali
 Cu cât fagurii vor avea o vechime de fabricare maimare cu atât rezistenţa lor va fi mai bine asigurată.Ridicarea magazinelor de recoltăAcolo unde nu mai este nici o nădejde de cules, nu trebuie să întârziem cu ridicarea magazinelor, prezenţaacestora influenţând nefavorabil păstrarea căldurii cuibului. Fagurii magazinelor se vor supune fiefumigaţiilor cu sulf, fie vaporizării cu acid acetic glacial sau cu tetraclorură de carbon.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.