Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Lumea Etrusca

in Enciclopedie/Istorie

In ceea ce priveste influentele pe care romanii si le-au insusit, acestea proveneau in mare parte de la etrusci si greci. Civilizatia etrusca, s-a dezvoltat in partea Toscanei de azi, o teorie emisa de marele Herodot, afirmand ca provenienta etruscilor este, totusi, strans legata de Asia Mica, mai exact Lidia.

 

Parasirea Lidiei de catre etrusci, s-a facut pe fondul lipsei de resurse naturale, populatia fiind triata, o parte din aceasta fiind trimisa in peninsula Italica, aceasta parte fiind condusa de Treno, de unde si numele de Marea Tireniana. In veacurile VIII-VI, aceasta civilizatie cunoaste o noua etapa a dezvoltarii, in primul rand, a fierului, instaurand astfel si o hegemonie ce se intindea pana de la Alpi pana in Grecia.

 

In veacul al V-lea, aria etruscilor se restrange totusi, pe fondul atacului celtilor si dezvoltarii unei noi cetati, Roma. Pana in veacul al III-lea, cetatile etrusce au fost putine, explicandu-se astfel de ce izvoarele scrise etrusce au disparut. Acestea au fost distruse de romani, fiind totodata distruse si orasele etrusce, de catre romani. Restul informatiei etrusce, ce s-a pastrat si pana astazi, este nu mai de factura funerara( aceste surse nefiind indo-europene si fiind mult prea scurte pentru a scoate o idee coerenta).

 

Asa cum s-a mai spus, civilizatia etrusca a fost o civilizatie a fierului de tip Villa Nova, a reusit sa se extinda inspre nordul Italiei, cat si sudul acesteia. Explicatia distrugerii tuturor surselor scrise etrusce mai poate fi explicata si de faptul ca relatiile dintre etrusci si Roma incep sa se deterioreze, incepand din secolul IV.

 

In ceea ce priveste ritul funerar al etruscilor, aceste se realiza prin incineratie, cenusa rezultata din ardere, fiind mai pusa in niste vase speciale sau urne antropomorfizate,denumite canope, care erau menite probabil sa reconstituie chipul defunctului. Aceste morminte de incineratie, sunt asezate sub niste tumuli. Interiorul tumulilor, prezinta o arhitectura de influenta est-mediteraniana. Tot, in cadrul interiorului tumulilor, se gasesc si motive orientale, precum coloana octogonala.

 

O alta influenta, este cea egeo-cretana, aceasta fiind recunoscuta prin realizarea unui drum de acces, care semnifica o legatura spre lumea cealalta, fiind reprezentat asemanator cu forma unui tunel din Valea regilor. O parte din tehnologia aplicata in realizarea acestor lucruri, sunt tot de factura orientala, precum granulatia, etruscii fiind perceputi ca niste mari mesteri ai prelucrarii aurului.

 

O alta caracteristica a etruscilor este preluarea unor motive iconografice grecesti si aplicarea lor in cadrul mormintelor. Astfel avem exemple de adevarate opere de arta, precum ,,Mormantul Taurilor,,. Aceste morminte, din pacate, au fost jefuite, astfel reconstituirea personajelor din ele fiind foarte grea. Exista totusi peste 300 de inscriptii, dar mult prea scurte pentru a reconstitui ceva pe baza lor. Textele mai lungi se afla expuse pe fasiile unei mumii, expuse la Zagreb, dar caracterul indescifrabil al scrierii etrusce, si aici isi mentine ferm pozitia.

 

O parte din temele iconografice ilustreaza diferite teme homerice, confirmandu-se in acest sens legatura puternica a etruscilor cu lumea greaca. Tot de influenta orientala este si usa ce face legatura cu lumea de dincolo. Pe langa astfel de reprezentari, mai avem ilustrati si augurii, ce erau niste preoti, care trebuiau sa descifreze mesajele trimise de zei( acesti auguri ajungand la un momet dat sa aiba o forta morala foarte puternica asupra populatiei, Cicero, fiind chiar unul dintre criticii vehementi a acestora). In general, augurii sunt reprezentati cu bratele in semn de adorare.

 

Pana in secolul IV, motivele iconografice, erau in general reprezentate sub o forma optimista, ce imbina o paleta de culori optimiste. Odata cu venirea secolului IV, aceste reprezentari isi schimba orientarea, devenind din ce in ce mai intunecate si pesimiste. Reprezentarile incep sa devina chiar infricosatoare, de acum fiind reprezentat si Opus, un zeu etrusc ce fura spiretele oamenilor. Aceleasi morminte etrusce, prin forma lor artistica de constructie, au permis si dezvoltarea arhitecturii.

 

Pe langa categoria augurilor, in lumea etrusca mai distingem o alta categorie de preoti, ce a fost mai tarziu preluata de romani, Haruspicara , haruspiciul reprezentand mestesugul de investigare a organelor interne, precum inima, ficatul, rinichii si altele. Aceste organe se credea ca alcatuiau substanta spirituala a corpului, dovada in acest sens fiind chiar ,, Ficatul de la Piacenza,, , in care zona astrala era impartita pe diferite zodii ce coincideau cu un organ.

 
In ceea ce priveste domeniul ceramicii, desi si aceasta fructifica motive si influente grecesti, nivelul tehnic de realizare nu este unul foarte elaborat, distingandu-se in acest sens un oarecare grad de stangacie in executarea ceramicii.

 
In privinta originii etruscilor, teoria lui Dionysios din Halicarnas sustine caracterul local-etnic al etruscilor, afirmatia lui axandu-se pe asemanarile mult prea izbitoare cu Italia. Totusi, distingem subiectivism in ipoteza emisa de acesta deoarece istoricii moderni sustin faptul ca etruscii proveneau din nordul Italiei, fiind impinsi de catre celti, avand de fapt de aface cu valul de migratie al celtilor, ce reiese sin dintr-un pasaj al lui Titus Livius.

 
Aspectele cele mai importante pe care le-au preluat romanii de la etrusci au fost anumite aspecte sacerdotale ale religiei si elemente arhitecturale, precum arcul, bolta si o oarecare influenta a organizarii orasului, desi acest punct este inca discutabil. In aceasta privinta, in cele din urma s-a ajuns la o concluzie, care este redata de faptul ca este impropriu sa spunem ca orasele italice au preluat modelul urban etrusc, deoarece s-au gasit niste orase romane de secolle VIII-VI, care aplica si un principiu de orientare bazat pe axele simetriei, fapt ce orasele etrusce nu aveau. O alta influenta puternica, preluata de romani de la etrusci a fost preluarea insemnelor puterii, precum scaunul cu rul si fasiile. Trebuie remarcat si faptul ca in privinta unei organizari timpurii, regii etrusci sunt si care au realizat primele conceptii de ierarhizare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Enciclopedie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate