Lumea preistorica a Arhipelagului Galapagos

in Geografie/Turism

g2

Acum aproximativ 3-6 milioane de ani, vulcani submarini, aflati la 700 de kilometri vest de Ecuator, au erupt, provacand ridicarea de pe fundul Oceanului Pacific a unor mari cratere. Din ploile de cenusa vulcanica si din lava solidificata, s-a format un arhipelag de aproximativ 60 de insule, de diferite marimi. Asa s-au nascut insulele Galapagos, dominate de vulcani, cu faleze desertice, inchizand in centru inaccesibile paduri tropicale. Intr-un areal cu totul diferit de restul continentului sud-american, s-au dezvoltat aici forme de viata animala si plante unice in comparatie cu alte zone similare. 

Primele relatari referitoare la aceste insule, ulterior numite Las Encantadas (blestemate), au ajuns in lumea occidentala prin 1535, trimise de episcopul de Panama, Tomas de Berlanga. El a observat, in timpul unei calatorii pe mare de-a lungul coastelor inca necunoscute, soparle cu capete de dragon, broaste testoase enorme si nenumarate specii de pasari exotice. Nu se temeau de om, traiau intr-un paradis, care s-a schimbat doar atunci cand marinarii au inceput sa debarce regulat in insule, pentru a-si face provizii din carnea gustoasa a giganticelor testoase elefant, cantarind pana la 250 de kilograme. De altfel insulele au fost botezate dupa numele acestor testoase, galapago in limba spaniola.

g3

Naturalistul englez Charles Darwin a venit pentru prima data in insule prin 1835. Tarmurile aride, acoperite de lava si cenusa vulcanica nu pareau tocmai ospitaliere, dar, la o privire mai atenta, el a fost fascinat de multimea speciilor intalnite si de felul cum acestea se adaptasera, secole de-a randul, la conditiile existente. Un exemplu in acest sens era o specie de cinteza, care, cu ajutorul unui ac de cactus tinut in cioc, scobea lemnul putrezit, cautand larve. Darwin a presupus ca, datorita anumitor imprejurari, stramosii acestei pasari ramasesera izolati in insule si, pentru a supravietui, invatasera sa foloseasca acele de cactus drept unelte. Alte feluri de cinteze, cunoscute si sub numele de cinteze-Darwin, si-au adaptat ciocurile pentru a putea culege seminte, a prinde insecte sau a extrage nectarul din florile de cactus. Asemenea observatii au stat la baza faimoasei lucrari ,, Asupra originii speciilor,,.

Si astazi exista inca numeroase specii de animale in insulele Galapagos care au suferit o evolutie speciala. Sunt gratioasele soparle de mare, care arata ca niste dinozauri, fiind de fapt animale ce traiesc pe uscat, dar care au invatat sa se hraneasca cu algele din mediul marin. Acestea au la origine, probabil, iguana, care a ajuns aici, cu mii de ani in urma, poate pe trunchiuri purtate de ape de pe continent.

iguana-2

Chiar si populatiile mai putin numeroase, cum sunt testoasele gigant, de pana la un metru si jumatate lungime, au putut supravietui aici. De asemenea, gasim si cormorani, care, neavand dusmani naturali, s-au dezvatat sa mai zboare, pinguini pitici, ciudatii lei de mare si alte foci, precum si mai mult de o suta de specii de pasari, dintre care cele 28 de varietati de cinteza-Darwin, pot fi intalnite numai in Galapagos. Dintre plante, 47% cresc numai aici, iar 37% dintre pestii existenti traiesc exclusiv in apele arhipelagului.

33

In 1959, guvernul ecuadorian a declarat arhipelagul Galapagos(numele oficial: Archipielago de Colon) parc national, pentru a-i proteja flora si fauna.

the galapagos islands1122

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.