Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Manastirea Rila: sanctuarul Bulgariei.Aici se odihnesc moastele unui sfant si inima unui rege.

in Geografie/Istorie/Religie/Spiritualitate

 

1169eb0666d19135360c51e4e5ae16bdb

La mai mult de 1000 de metri deasupra nivelului marii , inconjurat de munti , sanctuarul national al Bulgariei , legendara Manastire Rila ,se inalta ca o fortareata .Zidurile exterioare sunt inalte si abrupte , turnul de paza dateaza din Evul Mediu , cupolele bisericii sunt albastre , iar crucile din varf ,aurite .Adeziunea initiala a bulgarior la crestinitatea occidentala este marturisita in marmura alba si neagra .Tot aici se afla moastele unui calugar faimos , iar familia regala vine , din cand in cand ,sa se roage la mausoleul familiei .

Istoria manastirii incepe de undeva , de la mijlocul secolului al IX-lea  , cand , sub tarul Boris I , bulgarii au adoptat religia crestina .In jurul anului 900 , un credincios din asezarea Skrino , s-a indreptat spre sirul muntilor Rila , aflati la 100 de kilometri de Sofia , pentru a-si gasi linistea si a-si intari credinta . Muntenii i-au zis Ivan Rilski (Ivan de la Rila ) si , nu mult dupa aceea , au inceput sa soseasca pelerini din toate colturile tarii pentru a primi invatatura lui .

rrrrrzzz

Capodopera a ”re-nasterii” 

           In anii care au urmat , discipolii lui Ivan intru credinta au ridicat  aici o mica manastire  , pe un platou stancos ,iar intemeietorul a stabilit reguli  pentru viata monastica .Cand a murit  , la varsta de 70 , de ani , la 18 august 946 , faima lui era atat de mare , incat Petru , tarul de atunci, a pus sa fie inhumat in catedrala din capitala statului , Sofia . Mai tarziu , moastele sale au fost transferate din nou in manastirea Rila , unde pustnicul si-a gasit in sfarsit odihna , aproape de pestera care i-a fost multa vreme adapost .

Hotii au pradat de multe ori manastirea , iar , in secolul al XIV-lea , o avalansa de zapada a luat o buna parte a cladirii . Calugarii supravietuitori au recladit-o , de data aceasta ca pe o fortareata .Un rand de cladiri  , cu foarte putine ferestre , formau un dreptunghi care inchidea o curte interioara . In timpul celor 500 de ani de dominatie turceasca , zidurile nu au putut salva manastirea de bandele de pradatori , care au incendiat-o in trei randuri.

Forma actuala a manastirii dateaza din vremea ”re-nasterii” nationale bulgare, in secolul al XIX-lea . Arhitecti , sculptori ,tamplari ,argintari si pictori s-au aratat nerabdatori sa participe  , intre 1816 si 1870 , la reconstructia acestui altar national , care include mormantul lui Rilski , precum si turnul de paza crenelat , supravietuitorul atator atacuri , capodopera a arhitecturii bulgare . Edificiul are zidurile exterioare inalte de 24 de metri , inchizand o curte interioara de 3000 de metri patrati . Coloanele cu arcade ,  pergolele pictate ,  pridvoarele din lemn sunt de inspiratie medievala , cu elemente populare .

Edificiul principal al manastirii este biserica .Aici  , artistii au folosit culori vii si multa foita de aur pentru a reda scene importante din istoria nationala in exteriorul monumentului , pe cand interiorul impresioneaza prin peretele aurit din spatele altarului , plin cu icoane ale sfintilor , sculpturi din lemn si un crucifix , toate bogat ornamentate .

112233

Biserica este inundata de lumina zilei si de a miilor de lumanari aprinse . Dupa incredibile intamplari , acesta este locul unde se odihneste inima regelui Bulgariei Boris al III –lea . Osemintele monarhului , a carui inima a fost scoasa  din  ratiuni rituale , au fost inmormantate aici in 1943 , dar , trei ani mai tarziu , conducatorii comunisti au dat ordin ca ele sa fie transferate la vila regala de la Vranja . Si acest al doilea loc de odihna a fost distrus in 1956 si de atunci , trupul regelui este considerat pierdut. Doar inima , care fusese tinuta separat si imbalsamata , a fost redescoperita cativa ani mai tarziu – scapase de furia comunista , ”ratacita ” in Facultatea de Medicina a Universitatii din Sofia .

Rudele regelui , pe care bulgarii il numeau tar , si care traiau in Spania au facut demersurile necesare pentru ca inima tarului sa fie reingropata in biserica manastirii Rila , unde familia regala , gratie schimbarii regimului politic din Bulgaria , se poate reculege din nou .

4455

wwww

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Geografie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate