Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Mancarurile cu care ne laudam oriunde in lume. Cele mai bune retete ale romanilor

in Secretele bucatariei

Bucataria romaneasca este fabuloasa, si influentele sunt diverse. Am stiut sa furam tot ce este mai bun de la fiecare popor, dar am si avut noroc de relief care sa ne ajute in tot ce am vrut sa testam. Vorba ceea, de pamanturi nu ducem lipsa, am avut pamant pe care sa plantam tot ce ne-a trecut noua prin cap, si am avut pamant pe care sa crestem ce animal a vrut mintea noastra. Popor inventive si descurcaret. Si ce bine ne-a fost si ne este…

Revenind la tema “Bucataria Romaneasca”. Am gandit un meniu complet, ca asa e la mesele de sarbatoare, avem timp sa mancam in tihna si aperitiv si fel principal si desert. Am gandit cu sufletul, si am vrut sa avem ceva specific fiecarei zone istorice din Romania: Ardeal, Muntenia si Moldova si am gandit efficient, pentru ca nu toata lumea vrea sa isi petreaca jumatate de zi in bucatarie. Asa ca am ales 3 feluri de mancare, fiecare cu timp de preparare functie de nevoi.

Aperitivul din Ardeal – Pita unsa cu untura, boia si ceapa rosie
Untura, boia si ceapa rosie, si paine calda proaspata, si tot ce-i mai bun intr-o casa. Pe principiul rapid si gustos. Trebuie doar sa ai in casa un borcan de untura. Mai ai nevoie de o paine buna, cu coaja tare, ca in Ardeal (o gasesti in Bucuresti, in Piata Obor, la etaj – Paine de Covasna), pe care o tai in felii mai groase, o ungi cu un strat sanatos de untura, presari cateva degete de boia facuta in casa (eu am adaugat si niste fulgi de ardei iute, pt crunchiness). Langa ea merge perfect ceapa rosie tocata marunt, si evident un toi de palinca din ardeal.

de-1-decembrie-gatim-romaneste-meniu-complet-ca-n-ardeal-oltenia-si-moldova_6

Fel principal – Mici cu sos de hrean
De ce mici de ziua Romaniei? Pentru ca din punctul meu de vedere este felul cel mai muntenesc posibil. Inspirat de Cevapi – micul sarbesc, cotropit de aromele otomane, si romanizat prin introducerea carnii de porc. Si pentru ca am vrut sa imi demostrez ca pot sa fac mici in casa. Nu gasesti reteta de mici la tot pasul. Am rasfoit retetele lui Radu Anton Roman, am ascultat sfaturile lui Pastorel, si bineinteles m-am inspirat si din “reteta secreta” de la Caru cu Bere.

de-1-decembrie-gatim-romaneste-meniu-complet-ca-n-ardeal-oltenia-si-moldova

Am mers pe o combinatie de carne “dietetica” de vita si oaie. Iti trebuie carne grasa la mici, sa sfaraie si sa nu iasa uscati, sa iasa suculenti si gustosi. Piept de vitel, antricot de vita si capac de berbecut in cantitati aproximativ egale, date prin masina de tocat de 3-4 ori, sa iasa pastosi. Am avut 1 kilogram de carne din care am scos 20 de mititei. In ziua 1 i-am dat sare si am lasat peste noapte la frigider carnea, acoperita. In ziua 2 am adaugat mirodeniile: 3 catei de usturoi tocatit, un buchet de cimbru maruntit, ienibahar, coriandru, chimen, piper negru si ardei iute, toate pisate la mojar, plus boia afumata. Amestecate bine de tot in carne, si lasate inca o noapte la frigider, pentru intrepatrunderea aromelor. Nu am pus bicarbonat. Nici frisca. Si au iesit umflati si gustosi. Deci se poate. Si asta a fost tot greul. Cand vine momentul frigerii pe gratar, se ia o cantitate de carne se modeleaza in mainile unse cu ulei, si se azvarle pe grillul incins. Pentru diversificare, am inlocuit clasicul mustar cu un sos de hrean cu iaurt condimentat cu cimbru, boia si rozmarin. Un pahar de bere rece nefiltrata este pairingul perfect.

Desert – Branzoaice Moldovenesti
Pentru ca Moldova e renumita pentru placintele aburinde scoase din cuptoarele de lut, nu aveam cum sa nu includ in meniul traditional un desert specific: branzoaicele, merg perfect cu un roze moldovenesc. Se face aluatul din 1 kilogram de faina, 3 oua, 50 de grame de drojdie, 5 linguri de zahar, o cana de apa, 50ml de ulei si un praf de sare. Se lasa la crescut, la cald acoperit cu prosop, si cand depaseste vasul se imparte in parti egale (de dimensiunea unui cartof), si se mai lasa la crescut. Dupa ce a crescut a doua oara, se ia fiecare bubcata la intins cu facaletul, se toarna pe mijloc o lingura de umplutura (500 grame branza de vaci, 3 oua, un praf de sare, 1 bat de vanilie, coaja de lamiae si zahar dupa preferinta), se impaturesc poalele branzoaicei, se ung cu ou si zahar pudra, si se dau la cuptor pana se rumenesc.

de-1-decembrie-gatim-romaneste-meniu-complet-ca-n-ardeal-oltenia-si-moldova_3

Citeste mai mult pe Foodstory:

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Secretele bucatariei

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web