Mania jocurilor de noroc, boala secolului XXI. Cum poate ajunge să-ți afecteze copilul

in Articole/Psihologie

Ludopatia sau mania jocurilor de noroc este una dintre cele mai periculoase tulburări care pot distruge omul din punct de vedere profesional, personal și psihic. Specialiștii au elaborat tehnici și terapii de vindecare, care pentru pacienți sunt eficiente de până la 80%, însă ce se întâmplă cu copiii noștri pe care bineînțeles, nu îi găsești în sălile de jocuri ci stau ascunși în camerele lor pe internet?

Ludopatia se definește prin incapacitatea unei persoane de a rezista jocurilor de noroc care implică de cele mai multe ori bani. Prin natura sa, omul este slab și este în continuă căutare de metode ușoare și rapide de câștig, acesta fiind și motivul pentru care cei mai mulți încep să frecventeze sălile de jocuri.

Se instalează rapid dependența. Este suficient ca un prim câștig venit dintr-un gram de noroc să convingă jucătorul că pariul este metoda eficientă de a câștiga bani. În realitate se pierde de zece ori mai mult decât se pariază, iar în căutarea norocului persoana dependentă va merge mai des la masa de pariu, până în momentul în care devine complet dependent, iar câștigul nu mai este atât de important pe cât simpla acțiune de a juca. Cu alte cuvinte, un ludopat va paria pe orice, oricând și indiferent de riscuri pentru că asta îl face să se simtă bine și nu neapărat obiectivul lui este și câștigul.

Deși toate sălile de jocuri au afișate mesaje precum ”Joacă responsabil!”, decorul îi contrazice. Lipsa ferestrelor cu geam transparent, lumina creată artificial în culori care atrag, face jucătorul să piardă noțiunea timpului și tot odată și noțiunea banilor. În aproape toate cazurile dependentul pierde în fața mașinilor experte în joc, iar acasă se instalează depresia și chiar dacă dependentul își va spune ”Trebuie să încetez!”, imediat se vor căuta surse de venit pentru a continua jocul.

Singura clinică din România care tratează ludopatia este în București, unde medicii asigură că persoanele afectate se pot vindeca în proporție de până la 80%, ceea ce reprezintă un pas important în domeniu. Cel mai important aspect în terapie este conștientizarea celui afectat că are o problemă de dependență și susținerea venită din partea unui membru al familiei.

Mult mai grav este cazul copiilor care suferă de această tulburare. Deși există situații în care minorii pătrund chiar și în sălile de jocuri noroc, cei mai mulți o iau pe căi greșite chiar acasă, sub ochii părinților. Accesul liber la internet devine foarte periculos în acest caz. Industria jocurilor de noroc s-a dezvoltat incredibil de mult online. Există site-uri care pentru simpla înregistrare oferă o sumă de start pentru a fi pariată. Nimeni în schimb nu verifică și dacă persoana respectivă este majoră. Simplul cuvânt ”joc” atrage copilul, încă inconștient de riscuri și incapabil să distingă între joc ca distracție și jocul de noroc. Bineînțeles, jocul de noroc va atrage mai mult mai ales în cazul adolescenților care primesc săptămânal o anumită sumă de bani din partea părinților, sumă considerată întotdeauna insuficientă.

Astfel, copilul riscă să intre în lumea jocurilor unde se învârt sume colosale, găsește metode de a obține banii necesari pentru pariu (de cele mai multe ori fură cardul familiei sau al apropiaților) și devine un ludopat ascuns în camera sa, ceea ce îi va afecta dezvoltarea, convingerile, comportamentul etc.copil-internet1

Sfaturile specialiștilor:

* Limitarea accesului la internet– în niciun caz NU se recomandă interzicerea totală. Copilul nu va accepta să fie privat de ceea ce toată lumea de vârsta lui beneficiază și riști să adâncești problema
*Verificarea calculatorului și vizite neașteptate în camera copilului poate scoate la suprafață adevăruri
*Discuții deschise cu privire la riscurile jocurilor de noroc
*Educația financiară– copilul trebuie învățat ce înseamnă responsabilitatea financiară. ”Îmi doresc o bicicletă și pentru asta trebuie să pun bani la pușculiță”, economii care provin din diverse ”premii” acordate de părinți pentru o notă bună, o faptă bună, un efort depus precum mersul la magazin etc, ar putea fi o metodă excelentă.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.