Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Martin Heidegger si cautarea fiintei. Existam cu adevarat?

in Filozofie

Fenomenologia a ajuns la un nivel superior in analiza constiintei. Intrebarea era: Oare ”lucrurile in sine” sunt percepute de constiinta sau lumea exista doar in mintea noastra? Martin Heidegger (1889-1976), elev al lui Husserl, a radicalizat intrebarea ridicand o chestiune si mai importanta si anume, ce inseamna ”a fi”. Aceasta intrebare despre fiintare, supranumita si ”ontologie fundamentala” in Fiinta si timp (1927), ne priveste in mod decisiv ca fiinte umane.

”Ce inseamna a fi? Daca uitam de aceasta intrebare fundamentala, pierdem contactul cu ceea ce reprezentam in aceasta lume.” Teoria lui Descartes, ”Gandesc, deci exist”, ca si identitatea constiintei la Husserl, uita de constrangerile impuse de moarte acestei lumi. ”A exista” ( Dasein ) nu este deloc acelasi lucru cu ” a fi constient”. Existenta este capacitatea noastra de a exista in aceasta lume in functie de alegerile pe care le facem, inclusiv cele inautentice sau false.

Heidegger se intreba: ”De ce exista ceva in loc de nimic?” Ne confruntam cu o teama fara obiect, cu ”neantul” (Das Nichts), care este propria noastra moarte. Cata vreme traim, fiinta noastra trebuie sa se realizeze pe aceasta lume prin acte dirijate de liberul arbitru. Numai propria noastra gandire ne va putea da o oarecare garantie a autenticitatii. Noi suntem ”aruncati” pe aceasta lume si pentru multi asta inseamna ca soarta ne este hotarata de o entitate necunoscuta.

”Rolul pe care ni-l asumam in viata ne face inautentici pentru ca nu suntem noi cei care il alegem.”

Dar este oare posibil ca societatile umane, ideologiile totalitare si tehnologia sa fie autentice? Gandindu-se la aceste dificultati in stabilirea autenticitatii, Heidegger a ajuns la concluzia ca oamenii, pentru a se regasi pe sine, trebuie sa se supuna propriei lor culturi si traditii. Acest punct de vedere l-a determinat sa faca o alegere politica dezastruoasa si anume, sa-l sustina pe Hitler si nazismul, lucru pe care nu l-a regretat ulterior.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Filozofie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate