Măsuri igienice privitoare la viaţa coloniilor

in Agronomie
Populaţia stupului
Să fie cât mai numeroasă, coloniile puternice luptând cu mai multă forţă cu bolile.Cauzele slăbirii coloniilor sunt 3:
  •  provizii insuficiente,
  • matcă epuizată sau de slabă calitate,
  • colonie bolnavă.
Acesta este şi motivul ca, în cazul slăbirii populaţiei unui stup, apicultorul să cerceteze amănunţit cauza şi să ia măsurile cele mai adecvate pentru remediere. În situaţia în care nu observăm albine moarte în stup sau înapropiere dar colonia este tot mai slăbită motivul poate fi
amibioza, albinele murind în număr mare la câmp.
Regina şi puterea coloniei
 Puterea unei colonii depinde, în primul rând, de regină. În general, reginele bune sunt cele tinere, provenitedin stupii recordişti şi crescute în colonii recordiste. Din 2 în 2 ani, sau, în cazul practicării transhumanţei,vom avea grijă să schimbăm reginele anual, în primul rând la coloniile ce au dat producţii slabe şi medii.Importul reginelor străine este, de multe ori, o cauză a răspândirii bolilor. De aceea, importul reginelor dinalte ţări (cum ar fi cele din rasa italiană) este indicat a se face numai în staţiunile de experimentare şicercetare apicolă.Selecţia albinelor
 Crescătorii de mătci trebuie să ştie că deşi reginele îndeplinesc anumite condiţii de selecţionare, totuşi, dacăstrămoşii lor au suferit de anumite boli, acestea, după câteva generaţii, pot să se ivească din nou, albinelesuferind şi de boli congenitale ce se moştenesc de către urmaşi. De aceea, creşterea reginelor se recomandă a se face de fiecare apicultor în parte, cu respectarea tuturor regulilor de selecţie.Selecţionarea şi găsirea unor soiuri (suşe) de albine din aceeaşi rasă care să reziste la boli este unul din obiectivele şi deziderateleapiculturii moderne, ştiut fiind că, de-a lungul timpului, unele suşe de albine au devenit imune la anumite boli ce au activat pe un anumit areal.
 Stârpirea furtişagului
 Nimic nu înlesneşte mai mult infestarea unei stupine decât furtişagul, căci albinele hoaţe atacă cu precăderestupii slăbiţi de boli, o dată cu prada luând şi boala coloniei atacate. Măsurile de prevenire a furtişagului, pentru a da rezultate, trebuie luate de toţi apicultorii şi în toate stupinele.
Înlăturarea roirii naturale
 Roirea naturală este unul din mijloacele de răspândire a bolilor de care suferă colonia de unde a plecat roiul.De aceea este indicat a se lua măsuri drastice de prevenire a roirii naturale ,pentru roirea artificială folosind numai coloniile selectionate in acest scop.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.