Matca de salvare obtinuta din spargere cuib

in Agronomie

Multi fac primavara o miscare cu risc destul de mare – spargerea cuibului.Riscul vine din doua directii:
– nu este albina suficienta pentru aceasta operatie
– vine o perioada de 2-3 zile de vreme rea si frig.

In aceste cazuri majoritatea albinelor se strang pe fagurii cu puiet unde este regina.Fagurele introdus actioneaza ca o diafragma.Pe celelalte rame de puiet se intampla doua lucruri.O parte din puiet raceste si moare fiind neacoperit si neincalzit de albine,albinele in disperarea lor de a incalzi puietul se strang ghem pe el si astfel inceteaza legaturile cu restul coloniei.Incep sa nu mai simta prezenta matcii si atunci trag botci de salvare in partea de sus a ramei.

Aceasi situatie s-a intamplat si la mine dar putin diferita.Rama cu botca a avut miere necapacita pe ea,a fost langa cuib si matca a pus cateva oua in ea,in partea de jos fiind puiet capacit.
Am  mai bagat o raae intre aceasta rama si cuib probabil pentru a crea spatiu de ouat pentru matca si pentru a creste fagure si cuibul a fost impartit si a aparut ce vedeti.

In general botcile de schimbare linistita apar dupa ce trece perioada de roit,sunt putine (1-2-3) si sunt pozitionate pe rame cu mult puiet.Si inca un amanunt,sunt construite cu ceara veche si sunt mari si groase.Pot fi gasite pe centrul ramei de obicei dar pot fi gasite si pe lateral sau jos.Dupa cum am mai spus sunt facute cu ceara veche,sunt mari si groase si sunt foarte bine ingrijite.De aici si calitatea de exceptie a matcilor provenite din ele.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.