Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Matca

in Agronomie

Matca este singura femelă perfectă a fiecărei familii de albine, cu organele de reproducere complect dezvoltate, capabilă să se împerecheze şiş a depună ouă din care se dezvoltă albine lucrătoare, trântori şi mătci, asigurând astfel perpetuarea familiei şi a speciei.

Matca recordistă este capabilă să depună în perioada optimă de dezvoltare a familiilor de albine (mai-iunie) până la 3.000 de ouă în 24 de ore, masa acestora depăşind de două ori şi jumătate greutatea proprie. În mod obişnuit, pe timpul sezonului active matca depune 150.000-200.000 de ouă. Prolificitatea deosebit de mare se datorează hrănirii intense a mătcii, de către albinele lucrătoare, cu lăptişor de matcă, produs de glandele faringiene, care este foarte bogat în principii nutritive.

 

Matca se deosebeşte de celelalte albine şi prin caracteristicile fizice-are corpul mai lung (20-25 mm), cu capul mic, abdomenul alungit şi mai subţiri, deşi sunt mai lungi ca la albinele lucrătoare, nu acoperă abdomenul din cauza segmentelor alungite. Partea ventrală a abdomenului este mai gălbuie, iar cea dorsală mai închisă. Greutatea corporală în perioada optimă de ovulaţie este de 170-280 mg. Picioarele mătcii sunt mai lungi şi mai deschise la culoare, iar cele posterioare nu au corbicula. Deşi are ac, matca nu înţeapă omul, ci numai mătcile rivale; acest organ mai este folosit la aşezarea ouălor în celulele fagurilor. Prin caracteristicile fizice este recunoscută uşor de către apicultor pe fagurii populaţi cu albine lucrătoare.

Matca are cea mai mare longevitate dintre cele trei caste care alcătuiesc familia de albine şi acestea se datorează în special hranei glandulare lăptişorul de matcă – pe care primeşte din abundenţă de la Albinele lucrătoare pe tot parcursul vieţii, a îngrijirii speciale de care se bucură în cadrul familiei şi a activităţii care se rezumă numai la “opera” de procreaţie. În general, matca trăieşte şi este aptă de reproducere la nivel optim 1-3 ani, dar se întâlnesc frecvent mătci şi de 4-6 ani, în cazuri foarte rare chiar 8 ani. În cadrul familiei ea este înconjurată permanent de o gardă formată din 10-12 albine lucrătoare, care se schimbă periodic între ele. Aceste albine o însoţesc în permanenţă pe fagure, o hrănesc şi o preiau de pe abdomenul acesteia feromonul secretat de glandele mandibulare numit “substanţa de matcă “pe care îl distribuie tuturor albinelor din stup, prin schimbul de hrană. Prin acesta activitate se face cunoscută prezentă mătcii în stup.

 

Substanţa de matcă are o specifitate deosebit de mare şi are un rol foarte important în cadrul familiei: atrage albinele tinere şi menţine echilibrul biologic, inhibă dezvoltarea ovarelor la albinele lucrătoare şi construirea botcilor. În afara stupului substanţa de matcă atrage trântorii contribuind la procesul de împerechere.

Împerecherea mătcilor este actul sexual de împreunare cu trântorii prin care sperma este depozitată în organele genitale feminine.

Din punct de vedere sexual, mătcile sunt complect dezvoltate la 6 -10 zile de la eclozionare. Împerecherea se produce în afara stupului, la înălţimea de 10-30 m şi o distanţă de circa 2 km faţă de stup, în zile însorite cu temperaturi de 20-25 grade, fără curenţi puternici de aer, între orele 13-16.

În zborul de împerechere, care durează 15-20 minute, matca este însoţită de 100-300 de trântori, formând împreună cu aceştia o formaţie asemănătoare unui vârf de săgeată deplasându-se în zigzag cu o viteză foarte mare.

În timpul zborului de împerechere matca se împerechează cu 7-8 trântori. Fenomenul se numeşte poliandrie şi are mare importanţă în prevenirea consangvinităţii, ştiind că trântorii sunt liberi să migreze de la o familie la alta.

 

Dacă matca nu a acumulat cantitatea suficientă de spermă, zborul de împerechere se repetă până când spermateca este încărcată complect cu spermatozoizi (circa 100 milioane). La ultima împerechere contractă camera acului, deposedând ultimul partener de bulbul penisului, cu care matca se întoarce în stup, constituind semnul de împerechere săturate.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate