Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

MENOPAUZA – ce e de făcut?

in Sanatate

Odată cu înaintarea în vârstă, au loc multiple schimbări în corpul nostru, printre care şi instalarea menopauzei în cazul femeilor. Cum putem ameliora simptomele acesteia pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii?

CE ESTE MENOPAUZA?

Menopauza este o etapă naturală, o consecinţă fiziologică, care afectează femeile cu vârstă cuprinsă între 45 şi 55 de ani, vârsta medie fiind 51 de ani. Menopauza include trei etape: premenopauza – cu o durată de 4-6 ani, perioadă în care ciclul menstrual devine neregulat, scade producţia de progeteron şi esterogen, menopauza – când se opreşte definitiv menstruaţia, şi postmenopauza – perioada de 2-6 ani în care încetează complet activitatea ovariană.

Din păcate, pentru un grup semnificativ de femei, tot acest proces predispune confruntarea cu stări depresive, insomnii, migrene, iritabilitate, bufeuri, schimbări ale dispoziţiei, etc.

SIMPTOMELE MENOPAUZEI

Gradul schimbărilor tipice pentru menopauză este resimţit diferit de la o femeie la alta, începând de la un disconfort minor, periodic, şi terminând cu simptome severe ale menopauzei, care îngreunează viaţa cotidiană. Aceste schimbări pot fi temporare sau de lungă durată, cauza fiind nivelul scăzut de esterogen care nu mai revine la stadiul anterior. Fluctuaţia nivelului de hormoni duce la apariţia bufeurilor şi a schimbărilor bruşte de dispoziţie, care pot fi ameliorate în timp.

Alte simptome ale menopauzei includ dureri de cap frecvente, modificări în ritmul de somn sau transpiraţie excesiva în timpul acestuia, inflamaţii recurente ale tractului urinar şi incontinenţă urinară. La sistemul reproducător apar stări inflamatorii ale organelor genitale sau o sensibilitate sporită la infecţii. În perioada menopauzei se accelerează semnificativ procesul de decalcifiere a oaselor şi apar afecţiunile reumatice. Creşte foarte mult pericolul îmbolnăvirii de osteoporoză. Organismul elimină mai mult calciu decât asimilează, drept urmare masa şi densitatea oaselor scad şi acestea devin casante. Osteoporoza poate provoca dureri, cel mai adesea de coloană, şolduri şi genunchi, care îngreuneaza lucrul şi deplasarea.

Aproximativ 70-80% dintre femei experimentează diverse simptome ale menopauzei, iar aproape jumătate dintre acestea se confruntă cu stări dificile.

CUM PUTEM AMELIORA ACESTE SIMPTOME?

Simptomele descrise, tipice pentru perioada de menopauză sunt considerate drept un lucru natural. inevitabil şi tranzitoriu. Medicina modernă poate combate şi acest fenomen cu ajutorul terapiei de substitutie hormonală care constă în furnizarea de hormoni naturali similari sau identici cu cei produşi de ovare, respectiv prin utilizarea estrogenilor si progestogenilor naturali, în doze minime eficiente. Alte metode sunt terapia de specialitate în cazul problemelor emoţionale şi utilizarea de suplimente alimentare specifice, în cazul senzaţiei de oboseală, a slăbirii memoriei şi concentrării. O altă soluţie care nu atrage riscuri constă în utilizarea estrogenilor existenţi în mod natural în anumite plante (de exemplu în soia), fito-compuşi organici similari în actiune cu estrogenii, şi care poartă denumirea de fitoestrogeni.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate