Metoda de inlocuire a matcii

in Agronomie

Metoda de inlocuire a matcii – „Intr-un stup gol,pus in spatele celui caruia voim sa-i dam o matca noua,se pun toate ramele acestuia cu tot ce se gaseste pe ele in afara de matca.Aceasta este omorata sau se foloseste in vreun nucleu.Se distrug toate botcile pe care albinele le-ar fi facut eventual pe aceste rame.Stupul cu rame se tine descoperit circa o ora si se acopera cu tifon sau plasa deasa de sarma pentru evitarea furtisagului.Catre sfarsitul acestei ore se aduce matca noua in colivie,care se pune cu capacelul de ceara inchis,deasupra pe rame,catre mijlocul stupului,care este lasat in continuare tot descoperit.
Stupul vechi se ridica de pe postament si se duce in alta parte in stupina,iar pe locul lui se pune stupul nou.Albinele simtindu-se orfane in ora in care au stat in stupul nou,vor elibera matca din colivie dupa care totul reintra in normal.Prin acest procedeu albinele nu-si vor creste o noua matca pe parcurs,asa dupa cum se petrec lucrurile in unele cazuri cand se folosesc alte metode de inlocuire a matcii.”
Al.Vartolomei – Fragment articol – Revista „Apicultura in Romania”

Alta metoda de inlocuire a matcii – „Daca in natura nu este cules,inainte cu o saptamana de introducerea matcii,se administreaza in fiecare seara cate 0,5 litri sirop 1/1,familiei respective.Dupa aceasta saptamana,intr-o zi insorita si calda,dimineata pe la ora 10 deschid stupul in liniste,fara a folosi in exces fumul,scot o rama marginasa si cercetez toate ramele pentru a gasi matca batrana.Rama cu matca o scot din stup,si formez un nucleu pe apte 3 rame,pentru siguranta.
Dupa ce am scos matca ,las un spatiu intre doi faguri cu puiet necapacit,unde introduc o rama cu un inceput de numai 1 cm de ceara(rama claditoare) si inchid stupul.Ce se intampla in stup : intre cele doua rame cu puiet necapacit se aduna albina tanara,care incepe sa cladeasca pentru a umple spatiul din mijlocul cuibului.Timp de 2 ore familia fara matca este agitata,ceea ce se observa si pe scandura de zbor. Dupa 2 ore deschid stupul,scot cu grija rama goala pentru a ramane cat mai multa albina tanara si fixez imediat colivia cu matca tanara,cu placuta de ceara,pe care pun pasta de zahar si miere 4/1.
In acelasi timp,administrez o portie de 0,5 litri sirop de zahar,pentru ca albinele sa aiba hrana.In acest fel albinele sunt mai blande si accepta mai usor matca noua.Cand inchid stupul,pun in fata urdinisului o gratie Hanemann,pentru ca albinele sa treaca la intrare si iesire prin ea.Dimineata urmatoare,inainte de zborul mare, scot gratia si ma uit prin urdinis.Daca matca se afla in spatele gratiei inseamna ca nu a fost primita de familie si stuparul stie ce are de facut mai departe.Acest lucru se intampla rareori,mai ales cand in stup au ramas botci.Gratia mai sta inca 2 zile dupa aceea se indeparteaza.

 

Stupul nu se deschide 10 zile .La finalul celor 10 zile scot rama din mijloc si familia continua viata normal,cu matca tanara.”H.Knall – Fragment articol – Revista „Apicultura in Romania”

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.