Metode crestere matci

in Agronomie

Cresterea mãtcilor

A patra interventie strict necesarã o reprezintã asigurarea familiilor cu mãtci de calitate . Numãrul mãtcilor necesare ,utilizate pentru înlocuirea mãtcilor mai vârstnice de 2 ani ori a celor neproductive , pentru formarea roiurilor artificiale – adãugând pierderile din timpul zborului de împerechere si cazurile de neacceptare a mãtcilor introduse , este direct proportional cu 80 % din efectivul familiilor de albine .

Cresterea primei serii de mãtci se face la începutul lunii mai , cu 15 zile mai târziu decât cresterea trântorilor . Cea de-a doua serie poate fi crescutã la începutul lunii iunie , dupã culesul de la salcâm . Conditiile esentiale pentru obtinerea mãtcilor de calitate superioarã : familie crescãtoare puternicã si productivã – numãr mare de doici si 6 – 8 rame cu puiet , cu mai mult de 7 -9 kg ( 40 – 50 dm˛ ) miere si 2 kg ( 35 dm˛ ) pãsturã , existenta unui cules ( sau hrãniri stimulente ) , tratamente antivarroa si folosirea larvelor în vârstã de 1 zi .

1) Folosirea botcilor de schimbare linistitã : 2 – 3 rame cu puiet cãpãcit la eclozionare , 1 ramã cu 2 – 3 botci de înlocuire si 2 rame acoperitoare cu rezerve de hranã . Se pot lua botci de schimbare linistitã chiar de douã ori de la aceeasi familie .

2) Folosirea botcilor crescute într-o familie fortatã sã intreîn frigurile roitului . Pentru aceasta dupã înflorirea pomilor fructiferi în cuibul familiei de prãsilã se introduc 2 rame cu cãpãcit si albina acoperitoare iar apoi la fiecare 7 zile pânã la aparitia botcilor de roire se introduc 1 – 2 rame cu puiet cãpãcit fãrã albina acoperitoare . Se utilizeazã în acelasi mod ca botcile de schimbare linistitã .

3) ” Metoda Miller “

Din familia de prãsilã se ridicã ramele cu puiet lãsând albina acoperitoare , matca , 2 rame cu puiet cãpãcit la eclozionare si 2 rame acoperitoare cu hranã . Se strâmtoreazã cuibul cu diafragma si se fac hrãniri stimulente . Între ramele cu puiet introducem o ramã pe care s-au lipit 3 bucãti de fagure artificial ( cu formã “pentagonalã” cu înãltimea de 120 mm si lãtimea de 60 mm ) . Când aceste fasii de fagure sunt clãdite si ouate se ridicã si se introduc în mijlocul unei familii din care cu 3 – 6 ore înainte s-a îndepãrtat matca si fagurii cu puiet si în care au fost adãugate 4 rame cu hranã . Dupã 48 de ore se distrug botcile de pe suprafata “fagurelui” lãsând câte 1 din 3 dintre cele de pe margini . Dupã 9 – 10 zile botcile se recolteazã sau se izoleazã .

4) ” Tãietura în arc “

O familie se orfanizeazã si i se lasã doar albina acoperitoare de pe 4 rame , 2 rame cu puiet cãpãcit la eclozionare si 2 rame cu hranã . Dupã 6 ore în mijlocul cuibului se introduce un fagure deschis la culoare dintr-o familie bunã ( prima generatie de puiet ) tãiat în arc ( de cerc ) de-a lungul zonei cu larve foarte tinere . Dupã 2 zile se rãresc botcile lãsând numai 1 din 3 dintre cele de pe marginea fagurelui .

5) Pregãtirea larvelor

Introducem în mijlocul cuibului familiei de prãsilã un fagure bine clãdit în care au crescut 1 – 2 generatii de albine pulverizându-l cu sirop de zahãr sau de miere , Pentru a mãri eficienta izolãm matca cu gratie Hanemann pe aceastã ramã . Într-a 4-a zi de la începutul ouatului ( când cele mai vârstnice larve nu au mai mult de o zi ) rama se poate folosi pentru formarea botcilor sau pentru transvazarea larvelor (transferul lor în botci artificiale ) . Cel mai simplu procedeu constã în introducerea acestei rame direct în mijlocul unei famili orfanizate sau în folosirea ” tãieturii în arc ” . Pentru celãlalte procedee rama , acoperitã cu o pânza umedã , se duce într-o încãpere unde se executã restul operatiunilor la temperatura de 20 – 25°C si lumina nu foarte puternicã .

a) Cu un cutit încãlzit se taie o fâsie de fagure cu larve foarte tinere , se îndepãrteazã celulele de pe o fatã a fâsiei de fagure , celulele rãmase se scurteazã la o treime si se înlãturã 2 larve din 3 rãmânând maxim 14 . Aceastã fâsie cu celule se lipeste cu cearã pe unul din cele douã leaturi ale ramei port-botci . Fiecare celulã poate fi lãrgitã , fãrã a atinge larva , la Ø 6 mm cu ajutorul creionului apicol .

b) Transvazarea larvelor în botci artificiale

Ustensile :

Rama port-botci cuprinde 2 sipci paralele cu leatul superior late de 25 mm , groase de 5 – 10 mm , cu 13 – 15 orificii Ø 15 mm în care se introduc dopuri Ø 14 mm care au o micã cavitate pentru cearã pe care se prinde botca artificialã si un guler Ø 18 mm si înãltime 2 mm .

Sablonul pentru botci artificiale este confectionat dintr-o bucatã de lemn de tei lungã de 10 cm care are un capãt Ø 8 – 8.8 mm cu vârful rotunjit si putin conic . Sablonul tinut în prealabil în apã se sterge si se introduce 8 – 10 mm în cearã încãlzitã într-un vas emailat în baie de apã ; se scoate si dupã solidificarea cerii pe sablon se reintroduce de 3 – 4 ori în cearã micsorând de fiecare datã înãltimea cu 1 mm . Dupã ce se tine în apã rece botca artificialã se scoate printr-o usoarã rãsucire de pe sablon .

Lanteta pentru transvazare este realizatã din sârmã de inox Ø 2 mm , lungimea 150 – 200 mm , un capãt cu formã de cãrlig folosit la înlãturarea larvelor iar celãlalt capãt este aplatizat si subtiat , îngustat pânã la lãtimea de 1 mm usor rotunjitã si curbat cu ~ 75° la 2 – 2,5 mm de vârf . Se coboarã spatula sprijinind-o pe unul din peretii celulei si se plaseazã vârful acesteia urmãrind fundul celulei pânã sub larva …

6) Familia crescãtoare poate fi creatã izolând o parte a doicilor de matcã – simularea orfanizãrii – cu ajutorul diafragmei separatoare ( sau podisorului ) cu fereastrã 50 x 300 mm acoperitã cu gratie Hanemann , în ” buzunarul stupului orizontal ( sau într-un corp deasupra corpului de bazã al stupului vertical ) . În acest compartiment ( corp ) se pun 2 rame acoperitoare cu miere si pãsturã , 1 fagure cu puiet cãpãcit , 1 ramã port-botci si 1 fagure cu puiet tânãr – care va atrage albinele-doici . În stupul orizontal separarea se poate face prin interpunerea a 3 – 5 faguri plini cu miere .

Familia starter ( pornitoare ) se formeazã din 1,2 – 1,5 kg albine tinere luate de pe faguri cu puiet necãpãcit si 2 rame cu miere si pãsturã . Li se dã un hrãnitor cu apã si se tin într-o încãpere rãcoroasã . Dupã 12 ore se introduce rama cu botci artificiale cu larve iar dupã 24 ore aceste larve se înlocuiesc cu larve de 12 ore si albinele se retrocedeazã familiei . A doua transvazare a larvelor – pe lãptisorul acumulat – asigurã ca ele sã nu sufere datoritã întreruperii hrãnirii ca primele larve .

Deoarece larvele au fost ” luate în crestere ” se introduc într-o familie cu matcã unde , fãrã dificultãti , vor fi îngrijite în continuare . Pânã la cãpãcire aceste botci sunt ignorate de matca familiei crescãtoare . Rama port-botci va fi distantatã de cele vecine , spatiul astfel creat va fi aglomerat de albine care vor acoperi botcile si le vor lua în crestere mai repede . Familiile de albine nu acceptã ouã strãine , acestea sunt înlãturate de albine . Se pot utiliza doar ouã din care vor ecloziona larve pânã la 1 – 2 ore dupã introducere . În primele 5 zile se fac hrãniri suplimentare .

Dupã 1 zi se verifica acceptarea botcilor ( luarea în crestere = 80% ) ; dupã 2 zile de la introducere se mentin în crestere numai botcile corespunzãtoare ca mãrime , formã , dezvoltare si hranã a larvelor iar dupã 4 zile de la introducere se izoleazã botcile de matca familiei si între ele cu gratie Hanemann sau în colivii de eclozionare . La 9 – 10 zile de la introducerea botcilor acestea se recolteazã si se introduc în nuclee de împerechere , în roiuri artificiale , în familii orfane sau se folosesc pentru înlocuirea mãtcilor necorespunzãtoare .

Matca = Ou : 1 … a 3-a zi

Larvã : a 4-a … a 10-a zi

Cãpãcirea botcii : a 8,5-a zi

Nimfã : a 11-a … a 16-a zi

Eclozionare : a 16-a zi ( dacã larva a avut vârsta de 1 zi – matca eclozioneazã peste 13 zile ; dacã larva a fost mai vârstnicã de 2-ã zile – matca eclozioneazã peste 11 zile , cu 2-ã zile mai devreme , lichidând mãtci neeclozionate de calitate bunã )

Maturare sexualã : a 17-a … a 20-a zi

Zboruri de orientare : a 20-a … a 22-a zi

Zboruri de împerechere : a 22-a … a 25-a zi

Pregãtire pentru ouat : a 25-a … a 28-a zi

Ponta : a 28-a … a 30-a zi

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.