Metode de gasire rapida a matcii

in Agronomie

Trei metode de gasire rapida a matcii, atunci cand e nevoie de asta. Vi le impartasesc si voua:


1. „Metoda cutiutei-magice” – asa am poreclit-o eu.
Atunci cand aveti in stupina o matca pe care doriti sa o schimbati, nu o omorati, pur si simplu, calcand pe ea, ci puneti-o intr-o cutie de chibrituri, in congelator (sa nu va observe sotia!!!). Cand vreti sa gasiti vreo matca in vreun stup, prindeti cutia de chibrituri intr-un ac cu gamalie pe leatul superior al unei rame din centrul cuibului, apoi inchideti pentru 10 minute stupul. Dupa aceea, deschideti in liniste, fara sa folositi fum. Matca stupului va fi la cutiuta-magica, incercand sa scape de oponenta (moarta deja). Nu am gasit cat timp se poate refolosi acea cutiuta, dar, tinand cont de remanenta foarte mare a feromonului de matca, banuiesc ca este activa multa vreme.

2. „Metoda fagurelui strain”.
Pentru aceasta metoda e nevoie de doi stupi normali. Unul (numarul 1) la care dorim sa-i gasim matca, iar celalalt pentru a ne furniza fagurele-atragator (numarul 2).
Se scoate din stupul 2 un fagure cu puiet capacit, gata de eclozionare, se scutura de albine si se da stupului 1, la schimb cu un fagure similar. Se inchide si se asteapta 20 de minute, dupa care se deschide si se cauta cu atentie matca pe fagurele proaspat introdus. Matca va fi pe el, din cauza mirosului strain al altei matci.

3. Metoda degetului

La deschiderea stupului fara sa folositi fum plimbati degetul aratator in cerc deasupra fiecarei rame timp de 4-5 sec. Albinele care stau in jurul matcii pentru a o apara va vor ataca chiar din dreptul ramei unde este matca. Deci in momentul in care va plimbati cu degetul deasupra ramei unde se afla matca un numar de cateva albine va vor ataca degetul.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.