Metode noi introducere matca in stup

in Agronomie
Loading...

Introducerea mãtcilor

Factorii favorizanti pentru acceptarea mãtcii

1) Conditii de mediu : timp frumos , cald si fãrã vânt ; existenta culesului ( sau interventia cu hrãniri stimulente 2 – 3 zile înaintea introducerii ) ; la începutul lui aprilie si sfârsitul lui septembrie ; seara dupã terminarea zborurilor .

2) Starea mãtcii : matca de bunã calitate , bine întretinutã , linistitã , cu integritate corporalã intactã ; matca împerecheatã care începe sau continuã ouatul ( mãtcile neîmperecheate sunt agitate ceea ce iritã albinele ; matca neîmperecheatã poate fi acceptatã dar prezenta sau introducerea ouãlelor si larvelor tinere va duce la înlãturarea ei si cresterea botcilor proprii ) .

3) Starea familiei de albine : familia în timpul unui cules puternic sau în timpul frigurilor roitului ( matca si cresterea puietului sunt neglijate ) ; starea de agitatie si panicã apãrutã la 40 – 50 minute de la disparitia mãtcii din stup care continuã timp de 4 -5 ore ( dupã aceastã perioadã acceptarea este mai dificilã devenind aproape imposibilã odatã cu cresterea botcilor de salvare sau odatã cu aparitia albinelor ouãtoare ) ; lipsa ouãlelor si larvelor ( puiet necãpãcit ) ; preponderenta în familie a albinelor tinere ; hrãnirea cu sirop , hrana lichidã devenind pentru albine obiect de atractie si aproape cã nu sesizeazã schimbarea mãtcii .

Pânã dupã a 21-a zi de la introducere ( eclozionarea propriei progenituri ) acceptarea mãtcii nu este sigurã , familia se deranjeazã cât mai putin .

Metode de introducere a mãtcii

Se acordã familiei timp ( între 40 minute si 5 ore ) sã perceapã situatia de a fi orfanã înaintea introducerii mãtcii .

1) Folosirea botcii cãpãcite : la 9 – 10 zile de la orfanizare , când albinele pierd instinctul cresterii propriilor botci , se înlãturã toate botcile de salvare si se ” implanteazã ” cea doritã . Botca este acceptatã usor de familie dar matca va începe ouatul abia peste 13 – 18 zile .

2) Introducere mãtcii libere : [ majoritatea procedeelor se bazeazã pe utilizarea unor substante care dizolvã ( alcool etilic ) , absorb ( extracte de plante aromate ) sau deformeazã ( extracte apoase ale mãtcii schimbate sau ale trântorilor ) feromonul mãtcii ]

a) ” anestezierea ” albinelor prin evaporarea a 8 ml ( / corp de stup vertical ) alcool etilic cu 30 minute înainte de amplasarea mãtcii pe un fagure din centrul cuibului ; vaporii de alcool se combinã cu componentele feromonului mãtcii înlocuite iar albinele ventilând cuibul vor elimina o parte din vechiul miros .

b) pulverizarea fagurilor , albinelor si mãtcii introduse cu sirop din miere si extract de plante aromatice .

c) nãclãirea mãtcii în lãptisor de matcã sau în miere .

d) ” anestezierea ” albinelor prin fumigatia cu 4 – 5 rafale de fum cu ( 2-ã linguri ) azotat ( nitrat ) de amoniu .

e) fumigatia cu fumigene apicole = 10 -12 fumuri date pe urdinis care apoi se închide si dupã 15 minute se introduce matca pe urdinis dând din nou 10 – 12 fumuri .

f) matca se oboseste fiind lãsatã sã se miste într-un pahar apoi se pune pe un fagure .

g) introducerea în mijlocul familiei orfanizate a nucleului de împerechere ( + uniformizarea mirosului ) , matca fiind protejatã de suita sa .

3) Introducerea cu ajutorul coliviilor :

a) colivia Miller : plasã de sârmã cu orificii Ø 2 – 3 mm60x20x15 mm , la un capãt un orificiu 11×11 mm placat cu 2 plãcute cositorite 20×20 mm formând compartimentul pentru serbet , celãlalt capãt este închis cu o sipcã de lemn50x20x15 mm care culiseazã .

b) colivia din tesãturã de sârmã ( ochiuri Ø 2 – 3 mm ) : cilindricã Ø 20 mm , h 60 mm închisã cu un dop de lemn .

c) colivia Titov : plasã de sârmã încadratã de tablã 60x32x18 mm , fund de lemn 32x18x9 mm rabatabil si cu o cavitate pentru miere , capac de tablã 36×26 mm – cu douã orificii = unul Ø 15 mm , altul 14×4,2 mm – acoperit cu un subãr metalic 26×26 mm .

a) , b) si c) se fixeazã în pozitie oblicã cu dopul de lemn în jos în mijlocul cuibului pe o portiune a fagurelui cu miere descãpãcitã , fãrã a nãclãi matca ; dacã albinele sunt linistite , hrãnesc matca si nu încearcã s-o atace , atunci dupã 24 – 48 ore se înlocuieste dopul de lemn cu o bucatã de fagure artificial perforatã cu un ac ; dupã alte 48 – 72 ore se îndepãrteazã colivia si se verificã ponta mãtcii .

Colivia Titov se poate utiliza si pentru eclozionarea mãtcilor : botca se fixeazã în orificiul cu Ø 15 mm , dupã 48 ore se deschide orificiul 14×4,2 mm .

d) colivia capac : cadru circular sau pãtrat de tablã , cu înãltimea 15 mm , acoperit cu 100 cm˛ plasã de sârmã , 4 – 6 ” picioare ” de 10 mm , un orificiu lateral Ø 9 mm prevãzut cu un tub lung de 30 mm care va fi umplut cu pastã de miere si zahãr ( consumatã de albinele din interiorul si exteriorul coliviei asigurând eliberarea mãtcii în 3 – 4 zile ) ; colivia se aplicã împreunã cu matca pe o portiune cu puiet cãpãcit la eclozionare si miere ; matca este protejatã din lateral de cadrul de tablã , se gãseste în conditii naturale – pe fagure , are posibilitatea de a-si continua ouatul , îsi formeazã suita- obisnuindu-se cu atingerea albinelor nu intrã în panicã la eliberare .

e) colivia Zander : cadru de lemn , metal sau plastic50x30x20 mm , cu 1 – 2 pereti din gratie Hanemann ( orificii 26×4,2 mm ) , un spatiu pentru câteva picãturi de miere si un orificiu Ø 15 mm pentru dopul cu botcã ; se foloseste pentru izolarea botcii si eclozionarea mãtcii .

f) colivia Benthon : corp de lemn 120x40x20 mm cu 3 compartimente excavate ( Ø 30 mm , adâncime 9 – 15 mm ) unite si acoperite cu plasã de sârmã ; se utilizeazã pentru transportarea mãtcii ( însotitã de 15 – 20 albine , se aprovizioneazã cu o picãturã de apã la fiecare 6 ore ) dar poate fi folositã si pentru introducerea mãtcii prin realizarea unui orificiu Ø 9 mm în partea compartimentului cu hranã , colivia fixându-se cu acesta înspre jos ; eliberarea mãtcii se produce dupã ~ 8 zile .

g) pentru introducerea mãtcii se poate utiliza si o bucatã 80×80 mm de fagure artificial care se ruleazã în jurul unui sablon Ø 18 mm cu un capãt rotunjit , apoi cu un ac se perforeazã de 5 – 6 ori capãtul rotunjit al ” botcii ” , se introduce matca si se comprimã capãtul ” deschis ” iar ” botca ” obtinutã se suspendã cu un bãt de chibrit pe un fagure din mijlocul cuibului .

” Mascarea ” mãtcii noi cu nirosul mãtcii bãtrâne prin introducerea mãtcii tinere cu colivia în care a fost tinutã o vreme matca bãtrânã are un efect limitat întrucât nu contribuie la “instaurarea” noului miros .

Izolarea mãtcii în colivie mai mult de 2 – 3 zile , fãrã suitã ( = fãrã hrãnirea cu lãptisor ) , duce la involutia ei reducându-i capacitatea de ouat .

Loading...
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.