Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

MICROORGANISMELE

in Biologie/Enciclopedie

•Omul şi animalele surse de microorganisme
•Relaţii biologice între microorganisme întâlnite pe acelaşi substrat (alimentele)
•Microbiota alimentelor

1.Omul şi animalele – surse de microorganisme

2.Atât omul cât şi animalele sunt surse de vehiculare a numeroase microorganisme, în special a celor din categoria celor facultativ patogene şi patogene.

3.Microbiota omului şi animalelor este formată dintr-o serie de microorganisme adaptate să crească, să supravieţuiască în diferite părţi ale acestor organisme.

4.Astfel întâlnim o microbiotă:
a.Rezidentă
b.Comensală
c.Flotantă(tranzitorie)
d.Intestinală.

5.Microbiota rezidentă cuprinde specii organotrofe adaptate să trăiască în cavitatea intestinală, în spaţiile interdentare, carii, sub unghii, interdigital etc.

6.Microbiota comensală cuprinde moo care se dezvoltă pe mucoase, pe suprafaţa pielii, la baza firelor de păr etc.

7.Microbiota flotantă tranzitorie cuprinde moo care se transmit de la un individ la altul, prin contact, tuse, strănut, vorbit.

a.Aceste moo sunt mai puţin periculoase pentru alterarea alimentelor, ele fiind factori de risc biologic care afectează siguranţa alimentară (sunt agenţi ai toxiinfecţiilor şi ai unor îmbolnăviri cutanate sau la nivelul cavităţii bucale, faringe).

8.Microbiota intestinală a omului şi a animalelor cuprinde peste 400 specii de moo aflate în interacţiune între ele şi cu organismul gazdă.

a.Unele moo sunt saprofite (organotrofe) şi participă la degradarea (transformarea) alimentelor în compuşi uşor asimilabili, acestea fiind adaptate la condiţii din cavitatea intestinală şi anume (anaerobioză, pH acid, un conţinut ridicat de substanţă organică).

b.Animalele rumegătoare conţin în microbiota intestinală o multitudine de moo capabile să hidrolizeze materialele celulozice

c.Aceste moo fie plutesc în conţinutul intestinal, fie sunt asociate cu mucoasa intestinală, fie cu alimentele.

d.Rolul acestor moo este de a asigura digestia şi de asemenea unele moo sunt importante pentru că oferă protecţia organismului faţă de factorii nocivi.

e.Tot în microbiota intestinală se colonizează o serie de moo facultativ patogene sau strict patogene – acestea generează boli, cunoscute fiind 160 de boli dintre care 80 foarte grave.

i.Aceste moo constituie factor de risc deoarece prin intermediul materiilor fecale ajung în mediu, pot să contamineze accidental alimentele care sunt vectori de vehiculare a acestor moo şi apoi să contamineze alţi indivizi.

9.În microbiota pielii există o serie de moo care sunt inofensive cum sunt cele din genul Sarcina, dar şi o serie de moo patogene cum sunt cele din genul Staphylococcus precum şi o serie de moo care provin din manipularea de obiecte murdare, dintr-o igienă necorespunzătoare.

10.Animalele vehiculează prin intermediul pielii şi părului o serie de moo care provin din sol, furaje sau aerul din ferme şi materii fecale.

11.Rozătoarele şi insectele sunt factori vehiculanţi pentru moo din zonele murdare, pe materii prime, secţii, restaurante.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate