Mierea din Romania trimisa catre export

in Agronomie

Apicultorii romani au produs in 2011 aproximativ 21.000 de tone de miere, iar peste 60% din aceasta a fost trimisa catre export.

Germania, Marea Britanie, Italia, Franta, Austria, SUA, Canada, Japonia sau China s-au numarat printre tarile care au cumparat mierea romaneasca, arata Adevarul, citand datele oficiale ale Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.

„Mierea romaneasca este foarte apreciata pe pietele externe, dar este valorificata la un pret scazut, deoarece procesatorii externi de miere ofera preturi mici care nu acopera cheltuielile in apicultura, fiind preferat sistemul angro de achizitie”, a anuntat Asociatia Crescatorilor de Albine.

 

Cu toate ca mierea noastra este naturala si de calitate, romanii nu pun mare accent pe acest produs, iar potrivit cifrelor oficiale consumul mediu de miere pe locuitor este de 0,2-0,4 kilograme pe an, iar in Germania, de exemplu, este de 2-3 kilograme pe an.

Cu toate ca alte tari din Uniunea Europeana sunt in fata noastra cu mult, in ultimii ani in Romania s-a inregistrat o crestere a consumului de miere, mai ales pentru ca oamenii au cautat mai mult produse naturale.

Aproximativ 30% din productia nationala de miere se comercializeaza „la negru”, iar 50% din marfa vanduta legal este comercializata de marile retele de magazine, a declarat directorul general al companiei Apidava, Victor Mates.

Potrivit lui Mates, productia anuala de miere se ridica la circa doua mii de tone, cu o valoare totala de circa 20 de milioane de lei.

„La un pret de 10 lei pentru un kilogram, din 20 de milioane de lei, fiscalizat se vinde miere in valoare de doar de 14 milioane lei. Multi din sector prefera sa comercializeze la poarta fermei sau la marginea drumului, fara a plati taxe. De asemenea, acest fenomen se manifesta si din cauza ca multi au clienti fideli, care vin si cumpara chiar de la producator”, a mai spus Mates.Acesta a adaugat ca, pe piata mierii din Romania, se inregistreaza, in ultimii ani, o orientare spre comercializarea acestui produs in marile magazine, care au ajuns sa detina o pondere de 50% din totalul vanzarilor fiscalizate, restul fiind detinut de vanzarea prin intermediul asociatiilor familiale.

Directorul general al companiei Apidava, Victor Mates, declara, recent, ca vanzarile marilorproducatori de miere au scazut, de la inceputul anului, cu pana la 25%, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in contextul economic actual.

 

De asemenea, potrivit lui Mates, in Romania, consumul de miere se ridica la circa 400 de grame anual pe cap de locuitor, o valoare de 10 ori mai mica fata de majoritatea tarilor europene.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.