Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Migranții sirieni și irakieni au ajuns în județul Hunedoara

in Evenimente

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) este instituţia care gestionează situaţia străinilor ajunşi în România pe căi legale sau ilegale.

IGI are în subordine şase Centre Regionale de Cazare şi Proceduri de Azil – la Timişoara, Şomcuta Mare (judeţul Maramureş), Rădăuţi (judeţul Suceava), Galaţi, Giurgiu şi Bucureşti, având o capacitate totală de aproape 1.000 de locuri.

imigranti-Orient-Ungaria-Serbia-august-2015-7-794x446

În aceste centre sunt procesate cererile de azil depuse de străini care se află în România sau la frontieră, se asigură asistenţă şi cazare solicitanţilor care nu dispun de mijloace de întreţinere, precum şi refugiaţilor şi persoanelor cu protecţie subsidiară. Centrele sunt în regim deschis, solicitanţii de azil având o şedere legală în România pe toată durata procedurii de azil.

Centrele de azil dispun de cabinete medicale, încăperi special amenajate pentru activităţi recreative, sportive şi educaţionale.

Conform Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, solicitanţii de azil beneficiază de o sumă de 3 lei/zi/persoană pentru hrană, 1,8 lei/zi/persoană pentru cazare şi 0,6 lei/zi/persoană pentru alte cheltuieli. Se adaugă asistenţă medicală primară şi spitalicească de urgenţă gratuită, asistenţă medicală şi tratament gratuit în caz de boli acute sau cronice.

Alte beneficii: acces pentru copii la învăţământ şcolar obligatoriu ca şi minorii cetăţeni români, participare la activităţi de adaptare culturală, acces la piaţa forţei de muncă după expirarea unei perioade de un an de la data depunerii cererii de azil (în situaţia în care procedura de azil nu a fost finalizată).

În centrele de cazare, capacitatea camerelor este de până la 10 locuri. În practică, numărul de locuri de cazare poate fi diferit, în funcţie de componenţa grupurilor cazate (bărbaţi, femei, familii sau familii cu copii etc.).

În centrele din Galaţi, Timişoara, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Giurgiu, grupurile sanitare sunt comune, separate pentru femei şi bărbaţi, iar la Centrul din Bucureşti fiecare cameră de cazare dispune de un grup sanitar propriu (toaletă şi duş). Toate au cabinete medicale.

De asemenea, toate centrele de cazare sunt dotate cu spaţii destinate preparării hranei, cu maşini de spălat haine. Curăţenia în camerele de cazare şi în spaţiile comune (bucătării, bai, holuri) se asigură de către solicitanţii de azil, prin rotaţie.

Procedura la sosirea în centru

Mai întâi, azilanţii sunt informaţi asupra drepturilor şi obligaţiilor pe care le au şi cu privire la ce urmează. Sunt amprentaţi şi fotografiaţi, apoi li se eliberează un document temporar de identitate care atestă calitatea de solicitant de azil şi dreptul de a rămâne pe teritoriul României până la rămânerea definitivă a hotărârii /deciziei privind cererea de azil.

Se face şi o examinare medicală, ocazie cu care se constată dacă persoana în cauza suferă de vreo afecţiune medicală şi dacă există sau nu indicii că persoana în cauză a fost victimă a torturii sau a altor tratamente inumane ori degradante.

Ulterior, azilanţii sunt repartizaţi în una dintre camerele de cazare. Fiecare primeşte două cearşafuri, o faţă de pernă şi obiecte de igienă personală (săpun, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pastă şi apărat de ras), precum şi vase pentru gătit şi servit.

Cele şase centre au regim deschis, astfel încât persoanele care depun cerere de azil pot părăsi centrul, dar cu respectarea Regulamentului de ordine interioară. De regulă, accesul în şi din centre se realizează zilnic, în intervalul 6,00 – 22,00.

Solicitanţii de azil pot părăsi localitatea de reşedinţă, cu aprobarea administraţiei. Dacă deţin mijloace de întreţinere, îşi pot stabili reşedinţa în mod liber, cu condiţia comunicării adresei funcţionarilor IGI.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate