Mii de romance din Sicilia, victime ale violurilor patronilor. „Mi-a spus că dacă mă mișc îmi zboară capul. Când a terminat, a plecat pur și simplu”

in Articole

Aproape jumătate din cele 5.000 de românce care lucrează la serele din provincia siciliană Ragusa sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor, susține organizația pentru drepturile migranților Roxyma Association, care adaugă că aproate toate româncele de aici lucrează în condiții de exploatare severă.

Potrivit poliției, în jur de 7.500 de femei, dintre care 5.000 din România, care lucrează la fermele din regiune, îndură consiții similare sclaviei. Guido Volpe, comandant de carabinieri din Sicilia, spune că Ragusa a devenit centrul exploatării umane în insula italiană. ”Aceste femei lucrează ca niște sclave pe câmp și știm că sunt șantajate să facă sex cu deținătorii fermelor și ai serelor. Nu este ușor să investighezi astfel de cazuri sau să le oprești, pentru că majoritatea femeilor se tem să vorbească despre asta”, a declarat Volpe Printre puținele românce care au povestit abuzurile la care a fost supusă se numără Nicoleta Bolos, o femeie violată de patron cu învoirea soțului ei.

”Prima oară soțul meu mi-a zis că trebuie să fac asta. Patronul serei în care primisem de muncă voia să se culce cu mine și, dacă refuzam, nu ne-ar mai fi plătit și ne-ar fi alungat de pe terenul său”, a povestit Bolos pentru The Guardian.

”M-am gândit că e nebun, dar, când am refuzat, m-a bătut. A spus că trebuie să fac tot ce ne cere șeful nostru, era singura modalitate de a ne păstra slujba. Când patronul a venit, m-a amenințat cu o armă. Mi-a spus că dacă mă mișc îmi zboară capul. Când a terminat, a plecat pur și simplu”. Situația Violetei este una comună pentru româncele care lucrează în provincia siciliană.

De banii primiți pe plantații depind copiii lăsați în țară. ”De unde vin eu, din Moldova, aproape nimeni nu are de lucru. Salariul mediu este de aproximativ 200 de euro. Aici (în Italia n.r.) poți câștiga mult mai mult, chiar dacă suferi pentru asta”, a spus Nicoleta Bolos. Reporterii The Guardian au vorbit cu 10 românce care lucrează la fermele și serele din Ragusa. Toate au povestit că abuzurile sexuale și exploatarea au devenit o rutină. Acestea au vorbit de ture de muncă de 12 ore în condiții de caniculă, fără să primească apă, de neacordarea salariilor la timp sau de condițiile mizere în care sunt cazate. Potrivit acestora, o zi de muncă include frecvent violența fizică sau amenințarea cu o armă. Despre abuzurile la care sunt supuse româncele care lucrează în Sicilia a scris un raport, în 2015, și profesorul Alessandra Sciurba, de la Universitatea din Palermo.

Aceasta spune că din 2015 și până în prezent, condițiile s-au înrăutățit. ”Femeile ne spun că trebuie să migreze pentru a se asigura că fiii și fiicele lăsate în urmă nu trăiesc în sărăcie, în România. Însă ele trebuie să suporte condiții teribile și abuzuri pentru a atinge acest scop”, a declarat Sciurba. ”Nu găsesc altceva de lucru, așa că, pentru a-și susține familiile, acceptă aceste condiții. Este o decizie conștientă. Ceea ce vedem nu este altceva decât muncă forțată, așa cum este ea definită de ONU”.
Scrie: Vocea.biz

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.