Miliardar rus a renuntat la viata mondena pentru a trai in munti ca in secolulu XI

in Stiri online

În timp ce averile oligarhilor ruşi se diminuează vizibil din cauza crizei financiare, un bărbat, care a făcut parte dintre aceştia, le oferă un sfat surprinzător: numai credulii mai cred că banii aduc fericirea, iar o viaţă bine trăită nu are nimic de-a face cu “ochiul dracului”.

Gherman Sterligov, al doilea milionar oficial al Rusiei de după căderea URSS, şi-a abandonat în 2005 averea pentru a trăi că un ţăran într-o parte îndepărtată a Rusiei, fiind dovadă vie că se poate găsi fericirea, scrie padureapustie.blogspot.com.

S-a bucurat de o avere impresionantă, a trăit în vile somptuoase, a avut yachturi şi avioane private, dar a renunţat la acest stil de viaţă şi a ales să se mute cu familia să într-o zonă rurală a Rusiei, unde trăieşte în mijlocul sălbăticiei.

„Majoritatea prietenilor mei au crezut că mi-am pierdut minţile, dar se dovedeşte că am făcut alegerea corectă. Criza economică care i-a afectat pe majoritatea oligarhilor este departe de mine. Spre deosebire de ei, eu sunt liber aici. Nu sunt dependent de nimeni şi am suficiente resurse pentru a supravieţui”.

Pavel Sapozhnikov, în vârstă de 24 de ani, ia parte la unul dintre cele mai extreme experimente socio – psihologice din istorie. El încearcă să reproducă stilul de viață al strămoșilor săi ruși din jurul anului 1100, și practică un stil de viață ascetic, cu foarte puțin contact uman pentru întreaga durată a experimentului.

Proiectul a început în septembrie 2013 și ar trebui să dureze până în luna mai a acestui an. Ideea principală, după cum spune Pavel, este ca el să trăiască în replica unei ferme vechi, lipsit de orice facilități moderne sau comunicare. “Locuiesc singur în trecut”, a explicat el, potrivit OddityCenter.

article-1104672-02E92FF0000005DC-122_468x495

“Project Hero” este creaţia lui Alexei Ovcharenko, de la agentia de event management “Ratobor”. Ratobor, înfiinţată în anul 2006, a realizat mai multe proiecte și evenimente exclusiv bazate pe experiențe istorice.

Alexei și Pavel au discutat despre proiect cu un an înainte de începerea acestuia. Împreună, ei au stabilit obiectivele – să facă observații semnificative în două domenii majore: istorie și psihologie. Ei speră să identifice schimbările sociale și psihologice de personalitate şi să descopere cât de important sprijinul altora pentru oamenii moderni.

Ferma în care trăiește Pavel este situată într-o pădure izolată. Acesta a fost construită folosind doar tehnologie care era disponibilă în secolul al XI-lea în Rusia, în conformitate cu descoperirile arheologice și etnografice.

Regulile agricole sunt destul de stricte – Pavel se foloseşte doar de instrumente autentice găsite în Rusia secolului XI. Pavel are un număr limitat de produse alimentare pe care le poate reolta, el fiind nevoit să îşi obțină propria hrană prin vânătoare și pescuit (singurele ocazii când i se permite să părăsească ferma). El are o interdicție totală privind comunicarea, cu excepția unei singure zi pe lună, când schimbă notiţe cu echipa de experți și oameni de știință care îi monitorizează progresul.

El are permisiunea să părăsească ferma numai în cazul unei amenințări reale la viața lui.

alyona-sterligov-2008-12-3-8-34-2

Pavel este un cetățean al lumii moderne, cu niciun fel de experiență anterioară de trai în astfel de condiții.

Miliardarul rus German Sterligov şi-a luat familia şi s-a retras în munţi, într-un loc uitat de lume şi de Dumnezeu, în anul 2005, scrie ziaruldeiasi.ro. Acolo, German a început să trăiască cu adevărat-ca în vremurile biblice, spune el.

“Niciodată nu am dus o viaţă mai frumoasă, mai curată, mai bună. Am un trai împlinit şi interesant. Am regăsit fericirea şi iubirea în familia mea, am timp să vorbesc cu copiii mei şi cu soţia mea. Nici acum, când mă uit în spate, nu îmi vine să cred că am reuşit să părăsim Moscova. Cu tot ce înseamnă ea: bani, invidie, mercantilism, ostilitate. Acum, cu greu pot descrie starea în care ne aflăm. Se aseamănă cumva cu gustul îngheţatei: trebuie să o guşti prima oară ca să te îndrăgosteşti de ea”, spunea German Sterligov.

q5.jpg-w593

La doar 24 de ani, German Sterligov a pus bazele propriei companii si in scurt timp, profitand de vidul de legislatie din acea vreme, a reusit sa construiasca un imperiu financiar, cu birouri in Londra si New York, si a devenit milionar.

In timp ce Sterligov isi facea un nume in domeniul afacerilor, amenintarile incepeau sa se intensifice, iar el si sotia sa traiau in permanenta cu frica de a nu fi rapiti, brutalizati sau chiar omorati.

“In primii doi ani de relatie ne-am mutat de 23 de ori. El ma suna si-mi spunea:«Impacheteaza, iar ne mutam». In cercurile in care sotul meu activa aveau loc multe crime”, isi aminteste Alyona. Tocmai din aceasta cauza, nu este de mirare ca oligarhii rusi angajeaza o armata de gardieni care sa-i protejeze. Alyona, a carei familie era apropiata cu fostul lider comunist Nikita Hrusciov, a urat dintotdeauna sa aiba servitori.

Sterligov_German_25b”Nu-mi doream straini in casa mea. Dar intotdeauna era o exceptie: bodyguarzii inarmati. Dupa ce ne-am mutat in Moscova, dupa o perioada petrecuta in Mayfair- Londra, am realizat ca acestia erau indispensabili. Eram foarte bogati intr-o tara in care majoritatea oamenilor nu erau avuti, iar oamenii de afaceri erau tintele favorite ale rapitorilor pentru a se rafui cu aceasta situatie. Era ingrozitor. Intotdeauna aveam cel putin doua garzi de corp cu mine, dar odata numarul acestora a ajuns la 60 pentru a ma supraveghea atat pe mine, cat si pe copiii mei”, a continuat aceasta, in timp ce sotul sau a dat afirmativ din cap.

 ”Eram ca pasarile intr-o cusca aurie. Fiind foarte bogati, traiam intr-o sclavie, din care, din fericire, am scapat”, a completat German. Pentru a scapa de amenintari, in era presedintiei lui Boris Eltin, multe cupluri bogate declarau ca s-au despartit si se afisau la petreceri cu alte persoane pentru a distrage atentia de la familia adevarata.  Se prefacea ca nu mai suntem importanti pentru el si asa prevenea sa devenim tintele rivalilor sau a rapitorilor”, a confirmat Alyona.

Un factor important in decizia lor de a-si schimba stilul de viata l-a constituit infrangerea lui German in alegerile prezidentiale din 2004, cand invingator a iesit actualul premier rus Vladimir Putin.

Sterligov traieste acum intr-o casa mica, pe care o descrie ca fiind “o soba ruseasca, cateva ferestre, pereti si un tavan“. Are doua tractoare, un boldozer si o Toyota veche, desi pe timp de iarna la ferma se poate ajunge doar cu o caruta tarasa de cai. Ce mai apropiata casa se afla la 11 km distanta. Nu are electricitate si acum incearca sa se descotoroseasca si de telefonul mobil.

În Rusia se naşte un fenomen: mii de ruşi bogaţi părăsesc oraşele şi se retrag în zone izolate, pentru a-şi duce viaţa cât mai departe de civilizaţie. Trăiesc in colibe, manâncă doar ce cultivă şi îşi cresc copiii în spirit liber. Pentru ei, banii şi cariera nu mai au valoare. Mai mult, sunt convinşi că în curând vom trăi toţi ca ei. O echipa a emisiunii “În Premieră” a petrecut câteva zile într un sat in apropiere de Siberia unul dintre cele 200 din Rusia ridicate de la zero de foşti bogătaşi.

Au fost profesori, ingineri, avocaţi, oameni de afaceri. Au avut bani şi cariere  de invidiat. Dar într-o zi şi-au vândut casele, şi-au îngheţat conturile şi s-au retras în sălbăticie pentru a trăi ca la începuturile lumii. Constantin, călăuza noastră, a fost anchetator in miliţia rusească, dar la vară se va muta şi el în Alexandrovka, satul de la porţile Siberiei.

În Rusia sunt deja două sute de sate, construite de la zero de oameni convinşi că în curând, progresul se va întoarce împotriva noastră, iar lupta ne va fi fatală. Eduard e unul dintre ei. A lucrat in Occident şi a fost manager de talie internaţională. Acum locuieste in iurta, un fel de cort cu podea de lemn. Are doi copii pe care refuză să-i dea la şcoală de teama că sistemul ii va transforma in marionetele civilizatiei. Dar in Alexandrovka toti au studii superioare, asa ca David si Danila au de la cine invata.

Mănâncă simplu şi doar ce cultivă. N-au nici curent electric, nici apă curentă. Şi vara şi iarna se călesc cu galeti de apa aruncate peste ei, la temperaturi siberiene.

Iulia a fost profesor universitar de matematica. S-a stabilit aici impreuna  cu sotul ei, care n-a mai suportat stresul functiei pe care o avea in domeniul constructiilor.

Cu totii vor sa traiasca in strictul necesar, fara bani si fara tehnologie.

Constantin, zis Samanul, a fost securist, dar acum e vraciul comunitatii. Isi vindeca pacientii cu rugaciuni,  plante si ritualuri de imbaiere.

Alexandrovka pare sa fie unul dintre putinele locuri pe Pamant in care singurul guvernator e NATURA. E o lume libera, care te contamineaza. Asta s-a intamplat  si cu noi, in cateva zile de filmare.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.