Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Minciuna spusa de ministrul Justitiei! Judecatorii i-au explicat lui Iohannis ce s-a intamplat de fapt

in Politic

Sedinta de urgenta a CSM, miercuri dimineata, dupa ce Guvernul a adoptat prin ordonanta de urgenta modificarea Codurilor penale.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curtii Constitutionala pentru a constatat existenta unui conflict intre puteri in cazul adoptarii OUG privind modificarea Codului Penal si al Codului de Procedura Penala.

Decizia a fost luata dupa ce presedintele CSM, Mariana Ghena, a cerut suplimentarea ordinii de zi in legatura cu sesizarea CCR, precum si cu exprimarea unui mesaj public cu privire la apararea independentei justitiei in contextul adoptarii unor acte normative.

Presedintele Iohannis a iesit de la sedinta CSM. „Avem o situatie total neobisnuita, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta noaptea, fara ca acest act sa fi fost pe ordinea de zi a Guvernului, fara avizul CSM. Pot sa spun ca am aflat opinia membrilor CSM, din punctul meu de vedere presedintele CSM e hotarata sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru un conflict intre institutii. De asemenea, am constatat ca toti mebrii CSM sunt solidari. Vor discuta in continuare asupra acestor detalii si la final se va face cunoscut punctul de vedere. Eu plec multumit de aici„, a spus Iohannis.

Intreg sistemul este de partea CSM, justitia in Romania e indepedenta iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune foarte sensibila”, a mai spus presedintele.

„Din punctul meu de vedere, conflictul intre institutii e evident, e important sa fie sesizata CCR, care are libertatea sa anuleze acest act„.

Problema este ca in acest fel, cum a procedat Guvernul, nu se poate proceda intr-un stat de drept. 

Eu nu am abandonat ideea ca Romania e un stat de drept

E inadmisibil ca Guvernul sa tot fuga de presa, sa explice romanilor de ce a procedat asa”

Am asistat la o conferinta de presa care mi-a lasat un gust amar incredibil, ministrul Justitiei a spus ca nu a cerut aviz„, a spus un magistrat, precizand ca de fapt s-a solicitat aviz pe OUG si ca declaratia e un „neadevar”. Si presedintele CSM a precizat ca ministerul a cerut aviz, dar ministrul Florin Iordache nu a venit la sedinta CSM de miercuri.

A fost trimisa CSM o solicitare prin care se cerea avizul, dar fara a se mentiona ca va avea loc o sedinta de Guvern aseara sau in dimineata asta. (…) N-a contat niciodata punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, lucru care cred ca ar trebui sa se schimbe, pentru ca, daca se doreste o consultare reala, in primul rand, un punct de vedere avizat nu-l pot da decat specialistii„, a spus miercuri dimineata si presedintele ICCJ, Cristina Tarcea.

Marti seara, intrebat de ce Executivul a cerut un aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii pe acest proiect de act normativ, dar l-a adoptat inainte de a-l primi, avand in vedere ca CSM se va intalni miercuri, Iordache a raspuns: „Noi am comunicat. Era normal, dar nu am cerut aviz (…). Aviz ar trebui luat numai in legile care vizeaza Justitia (…). Aici ne trebuie un punct de vedere. Eu am un punct de vedere pe care CSM l-a stabilit saptamana trecuta, in care dumnealor (…) precizeaza foarte clar ca au un punct de vedere negativ„.

Membrii CSM au mentionat si posibilitatea unei sesizari a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, astfel ca acesta sa ia o pozitie vizavi de ordonante. Procurorul sef al Romaniei, Augustin Lazar: „Ar putea fi chemat si avocatul Poporului sa ia atitudine in aceasta problema, ca am remarcat ca a fost foarte activ in ultima perioada”.

Presedintele Iohannis i-a raspuns: „Ma gandesc sa-i fac o vizita azi, nu ne-am vazut de mult, nu mi-e dor de el dar ma gandesc sa ii cer o pozitie

Pe ordinea de zi a CSM s-a stabilit ca vor fi 3 puncte: avizul asupra OUG, oportunitatea sesizarii CCR de catre presedintele CSM si oportunitatea invitarii presedintelui sa sesizeze, la randul sau Curtea Constitutionala. Judecatorii au sugerat si sesizarea CCR pe exceptie de constitutionalitate.

Presedintele a ajuns la CSM si a propus ca pe ordinea de zi a sedintei sa intre si o sesizare a Curtii Constitutionale asupra ordonantelor de urgenta privind existenta unui conflict de interese.

„Singura cale pe care nu o accept e sa nu facem nimic, e o ofensa adusa justitiei”, le-a spus seful statului magistratilor. „Dumneavoastra raspundeti de independenta justitiei, care cred ca e incalcata grav prin astfel de comportamente din partea Guvernului.”

„Este o ofensa adusa justitiei. Raspundeti de independenta justitiei, care a fost incalcata in mod grav. Parerea mea este ca trebuie luata atitudine nu doar declarativ ci si institutional. Imi imaginez ca primul pas este sesizarea CCR, fiindca este un conflict institutional intre sistemul de justitie si Guvern. Acest lucru vi-l propun, nu vi-l impun”, a spus Iohannis la CSM. „Sunt de partea dumneavostra si va sprijin 100%”.

Presedintele Klaus Iohannis va merge miercuri la CSM, unde se desfasoară o sedinta pe tema modificarilor din legislatia penala, potrivit unor surse din Administratia Prezidentiala.

Marti seara, in jurul ore 22:00, Guvernul Grindeanu a adoptat prin ordonanta de urgenta modificarea Codurilor penale.

Trei ore mai tarziu, ordonanta deja era publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca in 10 zile va intra in vigoare.

Judecatorul Cristi Danilet a explicat intr-o postare pe Facebook care mai sunt ultimele 3 optiuni pentru a opri efectele ordonantei de urgenta.

Prima dintre ele este ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, sa sesizeze Curtea Constitutionala. Cum aceasta ipoteza este foarte putin probabila, mai ramane ca CSM sa sesizeze conflictul constitutional intre autoritatile statului.

Ultima posibilitate ar fi ca Guvernul sa abroge ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor penale.

CSM are sedinta astazi, incepand cu ora 9:00, iar la final se va hotari ce decizie sa va lua.

Sefa CSM despre OUG: Consider periculos si nedemocratic acest demers lipsit de respect fata de transparenta decizionala

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat, pentru AGERPRES, ca adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ”periculos, nedemocratic si lipsit de o minima aparenta de respect fata de principiile transparentei decizionale, consultarii si dezbaterii”, ce creeaza „un real potential de instabilitate sociala”.

Sefa CSM isi exprima ferm indignarea fata de modalitatea prin care Ministerul Justitiei „a inteles sa se raporteze la procedurile prevazute de lege” in promovarea celor doua proiecte de acte normative, inaintate Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta, precum si in adoptarea Ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

„Apreciez ca nepermisa nu numai sfidarea legii de catre Executiv, cat mai ales atitudinea evidenta de desconsiderare a celorlalte institutii implicate in procedura avizarii prealabile a proiectelor de lege, facand astfel inutil orice efort de mentinere a echilibrului intre puterile statului. Consider periculos si nedemocratic acest demers lipsit de o minima aparenta, macar, de respect fata de principiile transparentei decizionale, consultarii si dezbaterii, ce creeaza un real potential de instabilitate sociala. Maniera in care Ministerul Justitiei a gestionat intregul demers nu poate fi justificata, in niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al masurilor vizate, si chiar asa fiind, urgenta nu presupune impunerea prin forta a unui veritabil asediu asupra Justitiei”, a afirmat judecatoarea Mariana Ghena.

Presedintele Consiliului a atras atentia asupra „riscurilor serioase” la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici si a solicitat celor responsabili reasezarea echilibrata a procedurilor in perimetrul institutional si democratic.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presa, in care subliniaza ca adoptarea proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codurilor penale reprezinta o ”nesocotire grava” a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legala de a-l exprima.

„Consiliul Superior al Magistraturii precizeaza ca solicitarea Ministerului Justitiei, transmisa Consiliului la data de 31 ianuarie 2017, in jurul orelor 17.00, de avizare a Proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, nu reprezinta o intentie reala in obtinerea avizului prevazut de lege. Anterior sedintei Guvernului din seara zilei de 31.01.2017, ministrul justitiei fost personal instiintat si invitat sa participe, in calitate de membru de drept al CSM, la sedinta Plenului convocata de urgenta pentru data de 01.02.2017, ora 9.00, tocmai pentru analizarea si dezbaterea solicitarii de avizare”, se arata in comunicatul CSM.

Executivul a adoptat, in sedinta de marti, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala. De asemenea, Guvernul a adoptat un proiect de lege privind gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate.

Sursa: stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate