Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ministerul de Externe norvegian a cerut explicații Federației Ruse. Scandal diplomatic între Rusia și Norvegia

in Extern
Ambasadorul Rusiei în Norvegia, Viaceslav Pavlovski, a fost convocat luni la Ministerul de Externe norvegian în urma vizitei efectuate la sfârșitul săptămânii trecute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin în arhipelagul Svalbard. Acesta figurează pe lista cu sancțiuni a Uniunii Europene în urma anexării Crimeii de Moscova în martie 2014, relatează ziarul Aftenposten, care îl citează pe șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, potrivit mass-media ruse.

Arhipelagul Svalbard este controlat de Oslo, dar are un statut internațional special. Rușii au dreptul să viziteze insulele fără viză. După ‘escapada’ lui Rogozin, sugera duminică BarentsObserver, Oslo ar putea lua în considerare impunerea unor restricții în ceea ce privește accesul rușilor în arhipelag.

După cum menționa publicația Aftenposten, Rogozin care a sosit în arhipelag cu o cursă charter din Rusia a trecut de controlul pașapoartelor, unde trebuia să fie oprit.

Ministerul de Externe norvegian a cerut explicații Federației Ruse. Șeful diplomației norvegiene, Borge Brende, a declarat pentru postul TV2 că Rusia a fost înștiințată că Norvegia nu dorește să vadă pe teritoriul ei ‘persoane de pe lista neagră implicate în încălcarea legilor în Crimeea și în Ucraina’.

Chiar dacă nu este membră a UE, Norvegia a aderat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ca urmare a rolului ei în criză ucraineană. Rogozin este inclus pe lista cu oficiali ruși împotriva cărora s-au impus sancțiuni, care prevăd în special înghețarea activelor și interdicție de călătorie în Uniunea Europeană.

Rogozin a comentat cu ironie că ‘norvegienii, pur și simplu, îl invidiază că s-a scăldat la Polul Nord’.

Vicepremierul rus a efectuat la sfârșitul săptămânii trecute o vizită în arhipelagul Svalbard, unde a participat la inaugurarea stației științifice arctice ‘Polul Nord-2015’, iar apoi s-a deplasat la Polul Nord, postând mai multe fotografii pe contul său de Twitter din această călătorie.

Moscova ar trebui să depună toate eforturile pentru a explora partea rusă a Arcticii, a declarat el, indicând că această regiune se confruntă cu o mulțime de probleme care nu au fost rezolvate de-a lungul mai multor decenii.

‘Dar acum accentul este pus astfel încât să venim pentru totdeauna în Arctica și s-o facem să fie a noastră. Cel puțin în partea care se află în zona de responsabilitate a Rusiei’, a afirmat Rogozin, subliniind că este vorba în primul rând de dezvoltarea rutei maritime a Nordului.

La începutul acestui an, a amintit el, președintele Vladimir Putin a decis înființarea unei comisii de stat pentru dezvoltarea regiunii arctice.

‘Toate acestea arată că înalta conducere politică a țării — președinția și guvernul — acordă o deosebită atenție dezvoltării Arcticii în consolidarea poziției noastre în această regiune’, a menționat vicepremierul rus.

(Sursa: agerpres.ro)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate