Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ministerul de Interne a acordat ILEGAL diverse PRIVILEGII şefilor de sindicate din Poliţie pentru a-i ţine sub CONTROL

in Stiri online

PRIVILEGII Ministerul de Interne a acordat ilegal diverse privilegii şefilor de sindicate din Poliţie pentru a-i putea menţine sub control. Cazul a ajuns în atenţia procurorilor DNA, după ce mai mulţi lideri de sindicat s-ar fi turnat între ei.

O anchetă a DNA, care cercetează modul în care liderii de sindicat din Poliţie au beneficiat de anumite drepturi acordate prin ordine MAI, pune pe jar Poliţia Română. Deşi erau suspendaţi din activitatea profesională pe perioada activităţilor sindicale, sindicalişti din Ministerul de Interne au primit normă de hrană şi de echipament ca oricare alt poliţist care însă se află în exerciţiul funcţiunii zi de zi. DNA a cerut Poliţiei lista cu sindicaliştii care au beneficiat de aceste drepturi.

Concret, Legea 188/1999 privind statutul funcţionarului public, subliniază clar că suspendarea raportului de serviciu intervine, printre altele, în situaţia în care funcţionarul desfăşoară activitate sindicală pentru care este prevăzută suspendarea în condiţiile legii. În această situaţie, funcţionarul public cu statut special nu mai beneficiază de norma de hrană sau de haine.

Raţiunea legiuitorului la acordarea normei de hrană personalului din structurile de apărare naţională şi de asigurare a ordinii şi liniştii publice a fost o măsură de protecţie pentru compensarea efortului fizic şi psihic suplimentar. De aceea, poliţiştii care activează în sindicate nu au primit acest drept.

Asta până în 2010, când la şefia Ministerului de Interne a ajuns Vasile Blaga. În aprilie 2010, ministrul de Interne a emis un ordin prin care a modificat Ordinul MAI nr. 440/2003 privind norma de hrană a efectivelor Ministerului Administraţiei şi Internelor pe timp de pace. Concret, Blaga a adăugat la articolul referitor la categoriile de personal care au dreptul la normă de hrană şi liderii sindicali. La nivelul actual, valoarea lunară a acestui beneficiu pentru un poliţist se ridică la circa 1.000 de lei pe lună.

Miniştrii de Interne care i-au succedat în funcţie lui Vasile Blaga ori nu au ştiut de această situaţie, ori au acceptat-o tacit. „Nu-mi aduc aminte de acest ordin, nici nu am discutat vreodată cu cineva din minister despre el. Ordinele de ministru produc efecte dincolo de schimbarea unui ministru. Un astfel de ordin poate să fie valabil de atunci şi până în prezent dacă nu a fost anulat. Deci, ordinul se duce în timp, chiar dacă miniştrii se schimbă“, a explicat, pentru „Adevărul“, Traian Igaş, cel care i-a succedat în funcţie lui Vasile Blaga.

Privilegiaţi de sistem

Liderii sindicali din Poliţie au beneficiat şi de avansări în grad profesional, deşi erau suspendaţi din activitatea de poliţie.    Pentru ca această „anomalie“ să fie posibilă, MAI a modificat Legea 360/2002 privind statutul poliţistului. Astfel, la art. 48 a fost introdus un alineat nou, potrivit căruia „Perioada în care raporturile de serviciu ale poliţiştilor sunt suspendate constituie vechime în serviciu“. Astfel, vechimea în muncă, aşa cum prevedea legea până atunci, s-a transformat, special pentru sindicaliştii MAI, în vechime în serviciu. Asta a permis sindicaliştilor care au lucrat ca poliţişti numai câţiva ani să fie avansaţi „la apelul bocancilor”, unii trecând în rezervă chiar cu gradul de comisar-şef.

Mai mult, legea a fost modificată, la propunerea MAI, pentru a permite liderilor sindicali să treacă în rezervă cu pensii cât mai grase. Astfel, la acelaşi art. 48, a mai fost introdus un alineat: „Pentru perioada suspendării, funcţiile de conducere din organizaţia sindicală se echivalează cu funcţiile prevăzute în legislaţia privind salarizarea poliţiştilor, în vederea deschiderii drepturilor de pensie ca poliţist“. Concret, funcţiile sindicale de conducere ar fi fost echivalate cu funcţii de director general din MAI.

Cine beneficiază de favorurile MAI

De aceste prevederi au beneficiat doar liderii sindicali din interiorul Poliţiei – mai exact cei din Sindicatul Naţional ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), din Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), dar şi din Corpul Naţional al Poliţiştilor.  SNPPC este cel mai mare sindicat al poliţiştilor, iar succesul acestuia se datorează loialităţii faţă de şefi şi susţinerii primite din partea conducerii Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne. Este de notorietatea susţinerea SNPPC faţă de ministrul Gabriel Oprea, după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Primesc şi bani de haine

Cu cântec este şi o altă dispoziţie dată de Vasile Blaga în favoarea liderilor SNPPC, FSNPPC şi CNP. Tot în 2010, ministrul a aprobat o notă-raport privind acordarea normei de echipament, de care beneficiază legal angajaţii sectorului de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.  Norma de echipament, care ajunge lunar la circa 200 de lei, a fost acordată astfel şi liderilor sindicali, cu toate că aceştia nu mai îndeplinesc atribuţii de poliţist, nu fac muncă de poliţie şi nici nu poartă uniformă.

Potrivit legii, „poliţistilor suspendaţi li se retrag lucrările, armamentul şi echipamentele care le-au fost repartizate în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu“. Aceştia nu mai figurează nici în ştatul de plată. Sindicaliştii sunt trecuţi pe un ştat „D“, pentru cei suspendaţi, în afara ştatului de funcţii al instituţiei.   S-au turnat unii pe alţii   Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, procurorii DNA ar fi fost sesizaţi în legătură cu favorurile făcute de minister sindicaliştilor chiar de către unii dintre liderii poliţiştilor. Prin urmare, procurorii au demarat o anchetă. Procurorii au cerut de la IGPR să le pună la dispoziţie o serie de documente referitoare la sindicalişti.

„Având în vedere solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, transmisă prin adresa Direcţiei Generale Juridice din MAI, vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile necesare pentru comunicarea poliţiştilor suspendaţi în vederea desfăşurării de activităţi sindicale, cu specificarea structurii sindicale şi a funcţiei deţinute“, se precizează într-o adresă a IGPR către structurile teritoriale.

Interesul procurorilor este îndreptat explicit spre normele de hrană şi de echipament acordate sindicaliştilor prin ordine MAI, în afara normelor legale.

„Totodată, în situaţia în care există la nivelul unităţii hotărâri judecătoreşti definitive privind acţiuni în instanţă înaintate de sindicatele respective, în contradictoriu cu dumneavoastră, având ca obiect acordarea drepturilor pentru echipament şi normă de hrană pentru cei în cauză, se vor transmite şi aceste documente“, se mai arată în document.   Termenul-limită pentru centralizarea informaţiilor solicitate de DNA a fost 26 octombrie 2016.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate