Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Mobbing-ul si bullying-ul- comportamentele contra-productive in organizatii

in Psihologie

 Bullying-ul se referă la acţiunile negative repetate pe care una sau mai multe persoane le exercită asupra uneia sau altor persoane. Acţiunile negative sunt cele care lezează, rănesc sau incomodează o altă persoană prin intermediul conduitelor verbale, fizice sau mimico-gestice. Având în vedere că în context şcolar termenul de bullying se referea cu preponderenţă la acţiuni agresive de ordin fizic.  Termenul de mobbing inseamna agresivitatea psihologică exercitată în context organizaţional.  Altfel spus, mobbing-ul poate fi definit ca un stil comportamental agresiv indirect prin care se poate induce suferinţa psihologică recurgând la manipularea socială, fără ca agresorul să se supună riscului presupus de conflictul deschis.Se  pune accentul pe experienţa subiectivă a victimei şi consideră definitorie pentru un act de terorizare organizaţională perceperea de către victimă a unei situaţii de inferioritate.

Clasificarea  tipurilor de mobbing:

ameninţări ale statutului profesional (ex. deprecierea opiniilor, umilire profesională în public, acuzaţii privind lipsa efortului);

atacuri personale (ex. insultare, intimidare, poreclire, devalorizări cu privire la vârstă);

izolare (ex. limitarea accesului spre oportunităţi profesionale, izolare fizică sau socială, ascunderea informaţiilor);

supraîncărcarea cu sarcini (ex. presiune inutilă, termene limită imposibil de respectat, întreruperi inutile);

destabilizare (ex. neîncredere nefondată, sarcini fără sens, retragerea responsabilităţilor, reamintirea repetată a greşelilor, pregătirea eşecului unei persoane).

Ce se poate face pentru a limita agresivitatea?

Un prim pas în schimbarea situaţiei este o cunoaştere mai bună a fenomenului şi a cauzelor. Se pune accentul pe spectele care motivează o persoană să se comporte agresiv la locul de muncă şi se centrează mai mult asupra nevoii de putere a agresorului. Astfel, persoana respectivă doreşte să obţină, să păstreze puterea şi să îndepărteze orice pericol care ar putea-o periclita. Un astfel de agresor se simte foarte uşor atacat, având impresia că puterea, poziţia şi valorile îi sunt în permanenţă ameninţate. Comportamentele agresive sunt afişate de multe ori în public, şi asta pentru a-i amplifica imaginea de control pe care vrea să o promoveze.

Alte comprtamente contra-productive

În orice organizaţii sunt angajaţi care întârzie repetat la serviciu, trag de timp sau utilizează în scop personal resursele organizaţiei. Acestea sunt câteva exemple de comportamente deviante la locul de muncă, şi au fost denumite în ultimii ani drept comportamente contra-productive. Interesul crescând pentru aceste fenomene a fost susţinut de numărul lor ridicat şi de efectele negative pe care le au  la nivel organizaţional (scăderea profitului, a productivităţii, pagube, timp pierdut) (Sulea, 2008). Unii cercetători americani estimează valoarea furturilor din partea angajaţilor la 50 miliarde anual, în timp ce alţii susţin că apropape 75% dintre angajaţi s-au implicat in anumite forme de comportament contra-productive: furt, fraudă, vandalism, sabotaj sau absenteism. Comportamentele contra-productive sunt acele comportamente care sunt intenţionate şi dăunează organizaţiei şi/sau membrilor săi.

Tipuri de comportamente contra-productive:

Exista trei tipuri de comportament contra-productiv:

– comportamente care aduc beneficii pentru propria persoană (ex. furt, hărţuire),

– comportamente care aduc beneficii pentru organizaţie (ex. falsificarea unor date pentru a facilita obţinerea unor contracte), – comportamente care provoacă daune (ex. sabotarea echipamentelor).

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate