Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Moneda-instrument unic al tranzacţiilor

in Burse - Banci

Această funcţie poate fi relevată, fie prin dezvăluirea caracterului universal al funcţiei de schimb al monedei, fie prin evidenţierea rolului de finanţare pe care-l  joacă moneda, considerând că ea este singurul mijloc care permite achiziţionarea bunurilor.

Caracterul universal al funcţiei de schimb a monedei

În urma unei analize sumare se poate afirma că, chiar şi într-o economie care utilizează moneda, toate bunurile sunt instrumente de tranzacţie, deoarece ele sunt mijlocul şi scopul unic al monedei. În această viziune autorii clasici au susţinut că moneda ar fi numai un val care ascunde tranzacţiile reale care se operează între bunuri. La rândul său, Jean-Baptiste Say a afirmat că produsele se schimbă pe produse. Drept urmare, orice agent poate considera că titlurile, stocurile de bunuri sau imobile sunt într-un fel sau altul instrumente de schimb. Totuşi, această afirmaţie nu este exactă într-o economie monetară. Într-o economie de troc bunurile se schimbă pe alte bunuri, dar într-o economie monetară bunurile se schimbă pe monedă  care, la rândul său, se schimbă pe bunuri. Trecerea prin faza monetară este, deci, indispensabilă. Pe o piaţă organizată bunurile nu cumpără bunuri.

Deosebirea dintre economia bazată pe troc şi economia monetară poate fi relevată, utilizând un sistem de analiză care constă în a introduce în produsul cartezian  C x C al tuturor bunurilor C=(C1,. . . Cn), o relaţie de schimb E care să permită determinarea unei submulţimi a mulţimii tuturor relaţiilor de schimb posibile. Relaţia de schimb E se defineşte astfel: bunul Ci poate fi schimbat direct pe un bun Cj şi implicit, orice cupluri de bunuri de tipul CiECj aparţin mulţimii E.

Este evident că într-o economie de schimb, mulţimea relaţiilor de schimb E nu este vidă. De asemenea, relaţia de schimb este reflexivă şi simetrică, deoarece dacă CiECj, atunci şi CjECi. Însă, relaţia de schimb este tranzitivă doar în economia de troc. Ceea ce caracterizează economia monetară este tocmai faptul că bunurile nu pot fi schimbate direct între ele. Dacă definim moneda ca orice bun Ci pentru care relaţia CiECj este adevărată în cazul tuturor bunurilor Cj, rezultă din definiţie că într-o economie de troc toate bunurile sunt monedă.

Deci, se poate concluziona că nu este posibilă nici o analogie între monedă şi bunuri, deoarece numai moneda poate fi schimbată direct pe celelalte bunuri.

Este vorba, după Clower, de o problemă de grad, nu de natură. Moneda permite cumpărarea tuturor bunurilor materiale şi imateriale, precum şi a tuturor titlurilor şi a mâinii de lucru şi aceasta fără costurile specifice schimbului. Din contră, celelalte bunuri, materiale şi imateriale, precum şi titlurile şi forţa de muncă, fie că nu se pot cumpăra decât pe ele însele, fie că pot cumpăra doar moneda

Funcţia de finanţare a monedei

Aspectele relatate sugerează că moneda constituie condiţia de intrare pe piaţă. Drept urmare, este logică constatarea potrivit căreia existenţa prealabilă a  anumitor disponibilităţi monetare condiţionează efectuarea tuturor tranzacţiilor reale, indiferent dacă acestea vizează bunurile de consum sau bunurile de investiţii. De fapt, această stare reprezintă funcţia de finanţare a monedei.

Orice agent care vrea să intre pe piaţă trebuie să dispună de o cantitate corespunzătoare de monedă sau, în caz de amânare a plăţii, de capacitatea de a-şi procura cantitatea de monedă respectivă. Acest adevăr este valabil deopotrivă pentru accesul pe piaţa bunurilor de consum şi pentru piaţa bunurilor de investiţii, indiferent care ar fi condiţiile de echilibru macroeconomic subdiacente. Din punct de vedere al economiei reale, se poate afirma că economiile finanţează investiţiile, iar veniturile permit consumul şi economisirea. Din punct de vedere al economiei monetare se poate spune că moneda este cea care finanţează toate categoriile de cheltuieli indiferent de natura lor: de consum, de investiţii sau de plasare a economiilor. Cu certitudine, veniturile populaţiei se realizează în formă monetară, iar efectuarea de cheltuieli de consum şi de investiţii de către agenţii economici implică acumularea prealabilă de disponibilităţi monetare.

De regulă, acestea pot fi obţinute prin transferuri de mijloace de plată de alţi agenţi ai economiei: veniturile din munca platită de întreprinderi pentru salariaţi  în  monedă; cumpărările de bunuri de consum de salariaţi retransferând întreprinderilor o parte din disponibilităţile monetare; în fine, cumpărările de titluri de către persoane de la întreprinderi procură acestora moneda necesară pentru cumpărările de bunuri pentru investiţii. Însă aceasta nu ne poate conduce la concluzia că, în final, bunurile se schimbă pe bunuri şi că moneda joacă doar rolul de intermediar. În fapt, orice monedă care tocmai a fost creată de sistemul bancar în urma unor cereri de credite şi care, prin aceasta, nu reprezintă nici un bun, are puterea de a cumpăra bunuri în acelaşi mod ca şi moneda deja existentă în circulaţie. Rolul băncilor constă tocmai în asigurarea finanţării creşterii economice prin crearea şi punerea în circulaţie a unor noi cantităţi de monedă prin operaţii specifice, a căror funcţiune este crearea necontenită de instrumente de plată.

În final, se poate afirma că într-o economie monetară, moneda este instrumentul de schimb cu caracter universal, a cărei existenţă prealabilă reprezintă condiţia efectuării de cheltuieli.

Ea este, prin natura sa, diferită de bunurile al căror schimb îl mijloceşte.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Burse - Banci

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate