Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Mugur Călinescu, puștiul anticomunism ucis de Securitate: Doamne, ce călăi!

in Articole/Diverse

Mugur Calinescu este tanarul curajos care, in 1981, pe cand era un elev de liceu de doar 16 ani, a pus Securitatea pe jar, pentru ca scria pe peretii din orașul sau, Botosani, lozinci impotriva dictaturii comuniste.

In timpul regimului comunist, cu mici exceptii (rezistenta armata din zonele muntoase de la inceputul implementarii totalitarismului – sfarsitul anilor ’40 si inceputul anilor ‘50, mici rascoale taranesti in Transilvania de Vest si in nordul Moldovei (1947-1949), revoltele studentesti care au avut loc la Timisoara, Bucuresti, Cluj si Iasi (1956), greva minerilor din Valea Jiului (1977) sau revolta muncitorilor din  Brasov, noiembrie 1987), romanii nu au actionat in mod organizat impotriva dictaturii.

In Romania, rezistenta a fost una individuala mai ales, spre deosebire de celelalte tari ale lagarului comunist care au reusit  sa creeze miscari sindicale, sociale sau culturale de rezistenta, de mare amploare (Cehoslovacia si Polonia). Celor mai cunoscuti opozanti ai regimului comunist din Romania anilor ’80 ( Vasile Paraschiv, Radu Tudoran, Doina Cornea, Radu Filipescu etc.) li se alatura Mugur Calinescu, un licean de 16 ani din orasul moldovean Botosani.

Mugurel-Calinescu

Povestea pustiului care a reusit in toamna anului 1981, timp de o luna si jumatate, sa perturbe  linistea structurilor represive ale orasului Botosani si nu numai, faptele sale ajungand pana la temutul sef al Securitatii de la acea vreme, Tudor Postelnicu, este una demna de Gavroche al Revolutiei Franceze.

tabla

La 16 ani, Mugur Calinescu (elev in clasa a X-a la liceul A. T. Laurian),  sub influenta emisiunilor de la Radio Europa Libera, a scris nopti la rand pe zidurile cladirilor din oras mesaje si lozinci impotriva dictaturii comuniste precum: „Trebuie sa fim constienti de rolul nostru in societate si sa spunem un NU hotarat starilor de lucruri ce se contureaza la noi”. „In Polonia prietena, oamenii au dobandit o libertate reala, au sindicate libere «Solidaritatea» si «Solidaritatea rurala». Acestea le reprezinta cu adevarat drepturile chiar daca au aceleasi probleme alimentare ca si noi”; „Vrem libertate”; „Vrem respectarea tuturor drepturilor”; „Nu mai putem accepta mizeriile si nedreptatile din tara asta”; „Cetateni! Tara noastra are o situatie economica grea. Datoriile externe au atins 10 000 000 000 dolari, in timp ce in presa ploua cu «petale roz»”; „Vrem democratie”. Curajul tanarului a fost remarcabil, tinand cont de pericoloul la care se expunea.

Cazul-Panoul

Asa ceva era aproape de necrezut în plin epoca comunista. Militia şi Securitatea s-au pus imediat în miscare pentru a-l depista si pedepsi pe temerar. Actiunea a fost numita „Panoul”, iar asa cum reiese din raportul de activitate al Militiei din acea perioada, s-au luat urgent masuri. „Inscrisul a fost sters şi s-a organizat supravegherea locului prin pande”, scria un locotenent colonel de Miliţie, folosind o semnatura indescifrabila in raport.

Dupa o luna de zile de la demararea actiunii „Panoul”, Mugurel Calinescu este arestat chiar in timp ce scria pe un zid din oras mesajul „Jos, Comunismul!”. Autoritatile comuniste au ramas profund surprinse. Nu era un agent strain si nici un veteran al luptelor din munti . Era doar un pusti pasnic de 17 ani, imbracat in uniforma, elev la Colegiul National „A.T. Laurian” din Botosani, care-si proclama nemultumirea pe zidurile cladirilor, chemand populatia la lupta. Se numea Mugur Calinescu şi avea sa mai traiască doar patru ani din momentul in care ofiterul de Securitate l-a prins în flagrant. Pustiul care a sfidat regimul totalitar a murit în 1985, la doar 21 de ani. Cu doi ani inainte, in noiembrie 1983, ”Gavroche al Botosaniului” fusese diagnosticat cu leucemie. Martorii vremii aveau sa acuze dupa 1990 ca Mugurel Calinescu ar fi fost iradiat in timpul anchetelor cu o substanta pe care securistii i-o puneau de fiecare data in ceasca de cafea pe care era obligat s-o bea.

156552_156552_27102013_mugur_calinescu.mp4.snapshot.9

Ucis de Securitatea fostului regim (ultimele cuvinte ale tanarului, conform declaratiei mamei lui, au fost: „Doamne, ce calai!”), intr-o societate actuala in care se simte din ce in ce mai pregnant lipsa adevaratelor modele, Mugurel Calinescu ar trebui sa fie stindardul fiecarui tanar activist din Romania. Aceasta poveste de un eroism tragic n-ar trebui sa lipseasca din nici un manual de istorie. Este o poveste despre cum sa ai constiinta si curaj atunci cand toti semenii tai sunt cufundati intr-un somn etern, intr-o lasitate comoda. Mugurel Calinescu este un veritabil Gavroche al anilor ’80.

627x0

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate