Musamalizarea legata de Teflon! Agent toxic si un binecunoscut cancerigen

in Curiozitati

Dar ce este de fapt acest Teflon? Il gasesti in oalele tale de gatit, in imbracamintea, mobila, covoarele, pungile de popcorn si chiar in mancarea ta! Este acid perfluorooctanoic (PFOA) si ramane la nesfarsit in mediu, se impregneaza chiar si in corpul tau. PFOA este un agent toxic si un binecunoscut cancerigen, detectat in sangele a peste 98% din populatia Statelor Unite. Expunerea la aceasta substanta a fost asociata cu colesterolul marit, nivele de acid uric, preeclampsie, boli de inima, afectiuni ale ficatului, afectiuni ale tiroidei, disfunctii neurologice, boli cronice de rinichi si cancer la rinichi.

508x318_tigaia-mea-tefal-89672

Expunerile ridicate la substanta chimica PFOA din Teflon (marca inregistrata DuPont) maresc vertiginos riscul de cancer testicular cu pana la 170 de procente.

Fabrica DuPont de pe raul Ohio foloseste PFOA din anii 1950 pentru producerea substantelor chimice folosite in industria produselor neaderente, ambalaje din hartie rezistenta la ulei precum ambalajele de hamburger, si materiale textile rezistente la pete. PFOA se gaseste cam in tot ce nu face cute, este termorezistent, rezistent la pete si altele.

Copiii din avalul unei fabrici chimice DuPont de pe raul Ohio poarta PFOA in sange, ceea ce a determinat unul dintre primele studii si efectele sale asupra copiilor. Din peste 10,000 de copii cu varste cuprinse intre 1 si 17 ani, cei cu nivelul cel mai inalt erau predispusi la afectiuni ale glandei tiroide. Desigur, aceste rezultate nu fac decat sa sprijine concluzii anterioare din studiile asupra adultilor.

Hormonii tiroidieni joaca roluri critice in metabolism, in crestere si in dezvoltarea creierului. Acesti hormoni sunt in special importanti in timpul dezvoltarii fetusului si in prima parte a vietii, cand mici modificari la nivelul hormonului tiroidian in aceste perioade de dezvoltare pot afecta capacitatea intelectuala si dezvoltarea abilitatilor fizice la copii.

DuPont amendat pentru musamalizarea legata de Teflon

In iunie 2005 a fost intentat un proces de 5 miliarde de dolari impotriva lui Dupont pentru ca nu a informat publicul despre problemele de sanatate associate cu PFOA,
cunoscute de peste 20 de ani. Agentia pentru Protectia Mediului a anuntat ulterior ca va lovi producatorul de Teflon de 25 miliarde de dolari cu 16.5 milioane de dolari, pretul pentru doua decenii de musamalizare a studiilor care aratau ca apa potabila era poluata si ca bebelusilor inca nenascuti le dauna substanta chimica indestructibila. Amenda a fost cea mai mare amenda administrativa pe care EPA a dat-o vreodata sub incidenta unei legi pentru substante chimice toxice slabe, iar amenda a insemnat mai putin de jumatate dintr-un procent din profiturile DuPont din vanzarile Teflon la acea vreme si abia o fractie din cei 313 milioane dolari pe care agentia ar fi putut sa-i impuna.

Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG.org) a spus ca pedeapsa evidentiaza slabiciunea guvernarii federale in ceea ce ii priveste pe poluantii industriali. „Care ar fi amenda potrivita pentru o firma ce valoreaza 25 de miliarde de dolari, care timp de decenii a ascuns informatii vitale pentru sanatate despre o substanta chimica care acum contamineaza fiecare barbat, femeie si copil din Statele Unite?” Presedintele grupului si co-fondatorul Ken Cook au spus. „Cu siguranta nu 16 milioane de dolari, desi este o suma record impusa sub o lege federala pe care toata lumea o recunoaste ca fiind foarte slaba.”

Bineinteles, DuPont nu isi asuma nici o raspundere pentru ca nu a facut public ca  descoperirea din 1981, conform careia un component utilizat in producerea de Teflon contaminase  placenta si vasele de sange ale copilului inca nenascut al unei muncitoare din West Virginia. Alte plangeri sustin ca DuPont a ascuns informatii ani de zile despre contaminarea neasteptata a sangelui muncitorilor si a deversarilor poluante care au ajuns sa contamineze r
ezervele de apa potabila ce deservesc mii de oameni in West Virginia si Ohio. Pozitia oficiala a lui DuPont este ca nu considera ca vreunul dintre efectele asupra sanatatii poate fi asociat cu produsul lor Teflon.

Banul face legea iar tigaile de Teflon continua sa fie folosite

DuPont este una dintre cele mai mari companii de produse chimice din lume. Intre 2008 si 2010 a raportat un profit de peste 2 miliarde de dolari, nu a platit niciun impozit federal pe venituri, a marit retributiile managementului cu un procent colossal de 188% si a cheltuit aproape 14 milioane de dolari facand lobby pentru legi mai indulgente pentru corporatii. DuPont este singurul fabricant de PFOA al natiunii. Deci de ce este asa de greu de oprit aceasta nebunie? Pentru ca oamenii continua sa cumpere produsele lor, iar banul face legea.

CITESTE MAI MULT AICI

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.