Muzeul VIU din Romania – Unde se afla si ce poti vedea acolo VIDEO

in Turism

Muzeul VIU din Romania – A luat viata in anul 2014 cu bunavointa unor tineri care iubesc traiul la tara. Acestia construiesc casute din lut si paie in inima Muntilor Apuseni. A fost construit de oraseni care vor sa duca traditia mai departe.

Muzeul VIU din Romania – Se afla in satul Tecsesti din Muntii Apuseni. A fost construit de cativa tineri voluntari pasionati de istorie si folclor. Acestia au facut Muzeul Viu din Romania care se afla la o altitudine de peste 1.000 de metri.

Muzeul VIU din Romania – cum se construieste

„Luăm mănunchiul ăsta de vârfuri, trebuie să-l folosim pentru vârful acoperişului şi atunci trebuie să-l legăm strâns la bază şi către vârf, în două puncte. Toate vârfurile astea trebuie să aibă aceeaşi grosime. Ca ele să pice la fel pe vârf şi toată apa să se scurgă pe acoperiş în jos. Trebuie legat strâns primul nod, după care îţi dau pe după lemn sfoara, tai şi legi strâns. Eu îţi împing cu lemnul de aici sfoara şi tu o legi strâns de acolo” – sunt indicatii de construire a unui acoperis eco.

„Totul a pornit de la o pasiune veche, o pasiune din copilărie pentru natură, mersul pe munte, traiul la cort, în condiţii cât mai aproape de natură. M-am gândit să reproduc viaţa oamenilor de la începuturile omenirii, aşa cum cunoaştem noi, de la origini până în prezent. Şi asta implică mai multe perioade istorice, pornind cu neoliticul, acum 5-6000 de ani, locuinţe din perioada dacică, locuinţe din perioada medievală şi perioada modernă, unde restaurăm locuinţele existente în satul Tecşeşti, dar care nu mai sunt folosite”, explică Ionut Onea, initiatorul proiectului.

Muzeul VIU din Romania – satul Tecsesti

In prezent, in satul din judetul Alba traiesc doar 14 oameni. Atunci a fost descoperit de Ionut Onea care si-a dat seama ca e cel mai potrivit loc pentru proiectul sau.

„Mi-am făcut o listă cu zonele nepopulate, cât mai izolate, sate care mai au câţiva locuitori, unde încă se păstrează nişte tradiţii din trecut, Tecşeştiul nici nu era pe listă atunci. Am căutat vorbind cu lumea, am găsit îndrumare către mănăstirea Râmeţ, acolo am întâlnit un călugăr căruia i-am povestit ce vrem să facem, care este proiectul nostru, iar dânsul ne-a zis: No, băieţi, haideţi la mine-n sat, vă dau eu pământ şi faceţi Muzeul Viu la mine-n sat. Aşa am ajuns în Tecşeşti.

Facem căsuţe în funcţie de ocupaţiile oamenilor de atunci. Ne-am imaginat noi că ar fi fost bucătari, ar fi fost pescari, vânători, olari sau vraci. Şi atunci, ţinând cont de aceste aspecte, dăm şi forma caselor. Avem deja construită căsuţa bucătarului, cu cuptorul pentru pită, lucrăm acum la căsuţa vraciului, este o căsuţă circulară, la care am folosit lemn de esenţă tare, alun pentru împletitura zidurilor şi a acoperişului, a structurii acoperişului, vom pune pământ pentru ziduri, un amestec de pământ cu balegă de cal, paie, apă şi sare.

Facem o gaură în mijlocul pământului unde turnăm apa şi nişte sare, iar fetele ne vor ajuta cu călcatul, cu amestecatul. Folosim două mâini bune de sare, pentru pietrificare, se creează o reacţie chimică între pământ, paie, balega de cal şi sare şi în felul ăsta se pietrifică. Devine foarte dur pământul pe casă”, povesteste Ionut Onea.

Muzeul VIU din Romania – activitati

In fiecare vara, in satul Tecsesti au loc tabere de voluntariat. Tinerii care vin aici locuiesc la cort si se gospodaresc singuri. Castiga experienta si duc un trai linistit, departe de aglomeratie. Este o ocazie buna de a invata despre constructii.

„Pe plan personal am avut o nevoie de a-mi simplifica viaţa şi asta e fix în ton. Pentru că oamenii pe vremea aia nu trăiau cu atâtea complicaţii. Îmi place mult de tot şi atmosfera, şi cum se lucrează, am învăţat o grămadă de lucruri”, marturiseste Andrei, unul dintre voluntari.

„Locul este superb, oamenii sunt minunaţi, am învăţat foarte multe, nu doar de la Ionuţ, care este un lider fantastic, am învăţat foarte multe unul de la celălalt şi fiecare zi este o nouă provocare şi recomandăm asta tuturor celor care doresc să se îndepărteze de agitaţia oraşului”, spune Elena, un alt voluntar din Bucuresti.

Citeste mai mult pe ciao.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.