Nebunia lui Duchamp. Tabloul făcut cu lichid seminal

in Articole

Marcel Duchamp, pictor francez care a trăit în America, este considerat una dintre emblemele artei avangardiste și întemeietorul metodei Readymade, metodă cu care artistul a revoluționat lumea artei. În concepția artistului orice obiect de uz casnic sau acțiuni simple ca mersul pe scări avea rang de artă. De altfel unele dintre lucrările sale cele mai valoroase este „Nud coborând scara nr. 2”.Marcel Duchamps - Nude Descending A Staircase
În întreaga sa carieră de artist, Duchamp, un îndrăgostit boem, a lăsat prin intermediul a câtorva tablouri să se vadă emoțiile și plăcerile sale carnale.
María Martins, fiica unui ministru de Justiție din Brazilia, pasionată de cultura budistă și arme medievale, a fost muza și neîmplinirea pictorului. Femeia nu i-a putut fi mai mult decât amantă, din perioada relației lor păstrându-se și astăzi scrisori ca dovadă. Duchamp și-a pus fanteziile de voyeur pe pânză și în secret a pictat două

etant donnes

tablouri ce aveau să fie cadoul suprem pentru iubita sa. „Etant donnés”(Dat) înfățișează goliciunea frumoasă a femeii întinsă pe iarbă cu picioarele desfăcute ca într-o totală dăruire, în timp ce artistul o privește pe gaura cheii, ce avea să fie de fapt ițele imaginației sale.
Mult mai controversată a fost pictura intitulată „Paisaje fautif” (Peisaj ofensator) pe care artistul l-a realizat cu propriul lichid seminal. A fost cadoul lui Duchamp pentru Maria ca semn al dorinței nebune, pe care acesta o simțea pentru ea. Metoda controversată a fost descoperită mult mai târziu, când specialiștii în pictură au analizat, sub microscop, proveniența materialelor.

Paisaje fautif

Potrivit acestora, tabloul a fost realizat în anul 1946.

Scriitorul Thomas Girst, a explicat în cartea sa „Dicţionarul Duchamp” nebunia pictorului și ideile sale unice. Artistul francez s-a opus limitărilor filosofiei raționale și „refuza să accepte orice şi punea sub semnul întrebării totul”. Faptul că își punea mereu semne de întrebare în legătură cu orice, inclusiv cu opera lui, a pus bazele unui artist inventator, care a schimbat regulile jocului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.