Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Nebunul care s-a internat pentru a demonstra că nu este nebun. Experimentul lui a făcut istorie și a revoluționat psihiatria

in Articole/Psihologie

Realitatea crudă este că în fiecare unitate medicală unde sunt tratate persoane diagnosticate cu boli psihice, întotdeauna există cel puțin un pacient care spune ”eu nu sunt nebun”. David Rosenhan, un psihiatru american, a demonstrat că nebunii nu sunt chiar atât de nebuni dacă se elimină incompetența medicilor din domeniu. Experimentul său a făcut istorie și schimbat manualele de specialitate.

Experimentul lui Rosenhan s-a derulat pe parcursul a patru ani. Medicul împreună cu un un grup de 11 voluntari, medici și ei de altfel, au mers la 12 instituții diferite acuzând că aud voci și zgomote. Imediat cei 12 medici, perfect sănătoși, au fost diagnosticați cu schizofrenie și tulburare bipolară, au fost internați și obligați să ia medicamente, deși după procesul de diagnostic pacienții falși au spus că deja se simt mai bine și aveau o atitudine absolut normală.rosenhan

Într-unul din spitale, psihiatrul David Rosenhan s-a văzut obligat să rămână internat mai multe luni. ”Asistentul m-a dus într-o cameră mare, mi-a arătat un scaun și imi spune: <Ai pierdut cina, dar caut ceva de mâncare> după care a plecat. După aproape două ore, pe la 18:15, asistentul s-a întors cu cina”, mărturisește Rosenhan și adaugă că până la ora 23:00 nimeni nu i-a acordat atenție și nu i-a spus unde trebuie să meargă să doarmă.

Cei 12 medici au fost eliberați doar după ce au luat medicamente și au avut un comportament exemplar. Cu toate acestea, niciun expert psihiatru care îi trata nu a realizat că bolnavii erau de fapt sănătoși. Ba mai mult, pe foaia lor de externare a fost precizată atât boala cât și faptul că simptomele nu au dispărut, dar au fost ameliorate cu ajutorul medicamentelor.

Principalul obiectiv al psihiatrului Rosenhan era acela de a demonstra că specialiștii din domeniu nu acordă suficientă atenție examinării unui pacient, că lipsa de implicare (terapia unui pacient dura maxim 8 minute pe zi) și tratamentele medicamentoase forțate, chiar nepotrivite nu fac altceva decât să distrugă sănătatea unui om și să îl transforme cu adevărat în nebun.

După patru ani de ”nebunie”, Rosenhan publică în revista Science, lucrarea ”On being sane in insane places” (Sănătos în locuri nesănătoase), lucrare care a stârnit un scandal monstru în domeniul psihiatriei și a obligat autoritățile să ia măsuri, inclusiv la nivel teoretic. În timp ce publicul a fost fascinat, dar și îngrozit în același timp de experimentul Rosenhan, cei care se numeau specialiști psihiatri au criticat intens modul prin care Rosenhan a făcut cercetarea.

Directorul unui centru specializat în tratarea bolilor mintale, un centru neutru de experimentul Rosenhan, a lansat o provocare medicului pentru a dovedi că lucrarea sa nu este corect argumentată. Rosenhan trebuia să trimită pacienți falși la centru pe o perioadă de câteva săptămâni. După aproximativ trei luni, conducerea spitalului a întocmit un raport din care reiese că au fost internați 193 de pacienți, din care 41 au fost declarați sănătoși (adică trimiși de Rosenhan) și alte 19 persoane erau suspecte. În realitate David Rosenhan nu a timis niciodată vreun pacient fals în centrul respectiv.

Din acel moment domeniul psihiatriei a cunoscut pentru prima dată rigori în procesul de examinare al pacienților, diagnostic și tratament. Cu toate acestea, mai există și astăzi cazuri când în ”lumea nebunului” pastila este încă considerată minunea la îndemână cu care se ”tratează” viața liberă și lipsită de griji a personalului medical și în niciun caz boala pacientului.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate