Necesar incepere afacere apicultura

in Agronomie

Achizitia de familii de albine (inclusiv matci) selectionate

Se vor achizitiona 30 familii de albine.

Familiile de albine ce vor fi achizitionate, fac parte din grupa raselor de albine europene Apis mellifica, ce apartin ordinului Hymenoptera. Albinele din aceasta rasa sunt deosebit de valoroase, dezvolta familii puternice (numar mare de indivizi), au instinctul de acumulare a rezervelor de hrana foarte dezvoltat, sunt rezistente la boli si la iernare, sunt blande, putin roitoare. Isi pastreaza in timp caracteristicile de baza si sunt foarte productive, necesitand doar o buna organizare a activitatii de crestere si exploatare, stupine optim dimensionate si interes din partea apicultorilor.

 

Familia de albine este formata din: matca, albine lucratoare si trantori. Matca este singura femela perfecta a fiecarei familii de albine, cu organele de reproducere complet dezvoltate, capabila sa se imperecheze si sa depuna oua din care se dezvolta albine lucratoare, trantori si matci, asigurand astfel perpetuarea familiei si a speciei. Albinele lucratoare sunt femele cu organele de reproductie nedezvoltate. I-au nastere din oua fecundate depuse de matca in fagurii cuibului si formeaza numarul cel mai mare de indivizi din cadrul familiei de albine, numar care este variabil in cursul unui an in functie de anotimp, intensitatea culesului, prolificitatea matcii etc. La inceputul primaverii numarul lor variaza intre 15.000 – 20.000, in timpul verii intre 40.000 – 60.000, iar toamna intre 20.000 – 30.000.

Albinele lucratoare executa tot complexul de lucrari de activitati necesare existentei familiei de albine, din care amintim: recoltarea nectarului si a polenului; depozitarea si prelucrarea acestora; hranirea si ingrijirea puietului diferentiat pe varste si caste; construirea fagurilor; reglarea si mentinerea temperaturii optime in cuib; pazirea stupului de invazia dusmanilor; realizeaza coeziunea intre indivizii familiei prin relatiile de nutritie si schimbul de feromoni; mentin existenta familiei prin cresterea si schimbul intre generatii; asigura inmultirea si perpetuarea speciei prin cresterea reproducatorilor si roire etc.

 

Trantorii sunt reprezentatii masculi ai familiei de albine. In conditii normale, trantorii iau nastere din ovule nefecundate depuse de matca in celule mai mari cladite special pe marginea fagurilor, iar in situatii de dezechilibru biologic, iau nastere cand anumite familii si-au pierdut matca, devenind bezmetice, la care o parte din albinele lucratoare sunt transformate prin hranire cu laptisor de matca in matci false, care depun ovule nefecundate in toate celulele fagurilor din care rezulta trantori. In mod normal, trantorii apar in stupii dezvoltati in perioada premergatoare roirii (mai – iunie) si dispar treptat in lunile iulie – august. Numarul lor in perioada optima de crestere la familiile puternice este de 2.000 – 3.000. Rolul principal al acestora este de imperechere a matcilor, contribuind prin aceasta la perpetuarea speciei. Prin prezenta pe faguri contribuie si la realizarea unui regim termic normal pentru cresterea puietului.

Achizitia de stupi noi (se va preciza numarul de stupi)

Se vor achizitiona 30 stupi multietajati.

Acestia se incadreaza in categoria stupilor verticali, la care se utilizeaza rame de o singura dimensiune (435/230 mm). Partile componente ale acestui tip de stup sunt: soclu, 2-3 corpuri, podisor, podisor separator, sita de ventilatie, capac, 10 rame pentru fiecare corp, hranitor tava, bloc pentru urdinis, reductor de urdinis si o pereche de tije metalice pentru fixarea elementelor in timpul transportului.

 

Ca avantaje in folosirea acestui tip de stup avem:

  • realizarea lucrarilor apicole fara consum prea mare de energie,
  • obtinerea unor familii puternice,
  • obtinerea unor produse apicole si in special mierea de albine de calitate superioara,
  • efectuarea lucrarilor de intretinere mai usor.

 

Elemente

necesare

Parametri tehnici

1. utilaje fara montaj si echipamente de lucru
Centrifuga 4 R inox Centrifugaeste un aparat care se foloseste pentru extragerea mierii. Se achizitioneaza o centrifuga tangentiala, ce cuprinde 3 rame asezate perpendicular pe diametrul rotorului in niste casete special amenajate in rotor, astfel incat mierea se extrage mai intai de pe o fata, iar apoi de pe fata cealalta a ramei. Acesta se compune din trei parti principale: Un rezervor colector cilindric, din inox de 1 mm grosime. Fundul rezervorului este conic si inclinat spre partea in care se monteaza robinetul de scurgere, pentru a usura evacuarea mierii. Un rotor confectionat din bare metalice cu sectiunea de 25-30/3-5 mm, avand in centru un ax care se sprijina la partea inferioara printr-un lagar cu rulment pe fundul rezervorului, iar la partea superioara se fixeaza intr-o bara transversala, fixata la randul ei prin doua suruburi de marginile rezervorului. Un mecanism de actionare format dintr-un cuplu de roti dintate conice. Pentru strecurarea si conditionarea mierii dupa extractie se folosesc strecuratoare si filtre, maturatoare, butoaie, in care mierea este lasata sa se limpezeasca si sa piarda surplusul de apa pe care-l contine.
Tava de descapacit Tava (inox) pentru descapacit este folosita la asezarea ramei intr-o pozitie comoda pentru descapacit. Este formata dintr-o rama metalica, cu peretii oblici, in care se monteaza doua stinghii suport, pe care se aseaza rama de miere, o sita care acopera fata interioara a ramei metalice si o tava colectoare montata sub sita. In felul acesta capacelele de miere in urma descapacirii, se aduna pe sita, mierea scurgandu-se apoi in tava colectoare.
Furculita de descapacit Furculita pentru descapacit se foloseste mai ales in cazul ramelor de cuib, care se descapacesc in vederea hranirilor stimulente sau a ramelor cu suprafata neuniform capacita. Este formata dintr-o placa metalica in care sunt montate 18 ace de otel in plan inclinat la 34 fata de placa, prinsa intr-un maner de lemn.
Cutit de descapacit Cutitul pentru descapacit este format dintr-o lama de otel avand grosimea de 3 mm, lungimea de 220 mm si latimea de 45 mm, montata intr-un maner de lemn.
Strecuratoare miere Formata dintr-un cadru metalic si o sita prin care se strecoara mierea, in vederea retinerii impuritatilor.
Colector de polen Colectorul de polen este din material lemnos si se amplaseaza la urdinis folosindu-se la strangerea incarcaturilor de polen. Piesele principale din care se compune un colector de polen sunt: Placa activa care retine polenul de pe picioarele albinelor este confectionata din  plastic, orificiile de trecere fiind rotunde cu latimea de 4 mm. Sertarasul de depozitare a incarcaturilor de polen retinute de placa activa permite o mai buna ventilatie si deci o mai rapida evaporare a apei. Sertarasul trebuie sa aiba fundul din plasa de sarma cu ochiuri foarte mici (0,5 mm).
Hranitor Hranitoarele achizitionate sunt din material plastic. Se folosesc pentru hranirea familiile in perioadele lipsite de cules si familiile bolnave, prin administrarea diferitelor sortimente de hrana de calitate .
Dalta apicola Dalta apicola este formata dintr-o placa de otel groasa de 5 mm, avand un capat indoit in unghi drept pe o lungime de 20 mm. Capetele sunt latite si ascutite in forma de dalta; se foloseste la desprinderea partilor imbinate in falt sau lipite de albine cu propolis sau cu ceara, la curatirea ramelor si a partilor componente ale stupului de propolis sau de ceara, precum si la alte lucrari in stupina ca de exemplu, curatirea afumatorului, pregatirea materialului pentru afumat, etc.
Afumator Afumatoruleste format dintr-un corp cilindric facut din tabla zincata groasa de 0,5 mm, cu capac mobil, in forma de cos, acoperit in partea de jos cu un gratar. In interiorul corpului se gaseste un pahar mobil, pentru combustibil, facut din tabla de 1 mm grosime, avand de asemenea la partea inferioara un gratar care permite trecerea aerului. De corp este montata cu ajutorul a doua suruburi, o pereche de foale formate din doua scandurele prinse pe o latura in unghi mobil, celelalte trei parti fiind unite printr-un burduf. Prin actionarea foalelor se antreneaza in partea inferioara a corpului un curent de aer care impinge, prin orificiul corpului, fumul produs ca urmare a arderii diferitelor materiale (carpe, iasca etc.).
Perie apicola Este confectionata din lemn si ajuta la usurarea lucrarilor apicole, prin indepartarea cu blandete a albinelor de pe rame.
Ladita de transport rame Ladita de transport face parte din inventarul stupinei. Este o ladita de lucru usoara, facuta din P.F.L., avand o capacitate de 4-8 rame STAS, prevazuta cu manere si cu o curea de pus pe umar, precum si un capac telescopic, pentru ca nici o albina sa nu poata patrunda inauntru. Va fi folosita la punerea, adapostirea provizorie a ramelor scoase din stupii ce se controleaza, la transportul ramelor cu miere pentru extractie si a ramelor ce se folosesc in stupina la diverse lucrari, la formarea si transportarea roilor etc. Va fi dezinfectata regulat pentru a se preveni raspandirea bolilor in stupina.
Gratie de urdinis Gratia de urdinis este confectionata dintr-un cadru de lemn prevazut cu plasa de sarma, si se pozitioneaza la urdinis.
Rama de ventilatie Rama de ventilatie se compune dintr-o rama cu plasa de sarma, folosita pentru ventilatie.
Scaun apicol Se confectioneaza din lemn. Are mai multe compartimente in care se tin diferite scule si materiale necesare in timpul lucrului, servind in acelasi timp ca scaun.
Suport pentru stup Se prezinta sub forma unui cadru metalic pe care se sprijina stupul.
Inchizator de urdinis E confectionat fie din tabla, perforata din loc in loc pentru accesul albinelor si impiedicarea accesului rozatoarelor, fie dintr-un leat, numit inchizator bloc, care inchide golul urdinisului pe toata deschiderea, pe una din parti avand taiata o deschizatura de 15-20 cm lungime si 8 mm inaltime. In partea de sus a blocului e practicata o alta taietura mai mica de 7-8 cm, folosita ca urdinis de iernare la familiile mai putin puternice. Cand se ajunge la marele cules, sau atunci cand e nevoie de o aerisire mai mare, blocul se inlatura cu totul.
Gratie separatoare Este o rama de 12 x 12 mm grosime al carei perimetru corespunde cu cel al stupului, pe ambele fete ale ramei fiind fixate 2 panze metalice galvanizate, cu ochiuri de 1,5-2 mm. Rama se aseaza intre corpurile superioare ale stupului ME izoland albinele din corpul de sus fata de cele de jos, fara ca albinele sa se poata atinge. Corpul de sus fiind fara matca, poate fi folosit ca nucleu de imperechere a matcilor si, dupa imperecherea noii matci, separatorul se poate retrage in vederea schimbarii matcii batrane.
Colivie matca Coliviile sunt mici dispozitive de diferite tipuri folosite pentru protectia matcilor sau a botcilor atunci cand acestea sunt introduse in alte colonii. De fiecare data cand sunt folosite acestea se oparesc cu apa fiarta si sunt lasate sa se usuce in vederea indepartarii mirosului matcii precedente si dezinfectarii. Daca nu vom proceda asa, matca introdusa in cusca, simtind mirosul unei rivale, incepe sa se agite in colivie, fapt ce va contribui la ingreunarea primirii ei de catre albinele stupului. Coliviile trebuie sa fie prevazute cu pasta de miere, zahar pudra si polen iar ochiurile sitei sa fie de 2-2,5 mm marime pentru ca schimburile dintre albine si matca sa se faca in cele mai bune conditii.
Pulverizator Pulverizatorul are o pompa de aer, cu care se creeaza presiune in bazinul aparatului. Aparatul poate fi folosit ca inlocuitor al afumatorului, cand in el se pune apa cu putin acid acetic, care pulverizat linisteste albinele. Cu ajutorul lui se pot pulveriza solutii medicamentoase sau se pot umple cu sirop faguri pentru hranire, sau cu apa calda, atunci cand ei sunt lasati 2-3 zile pentru inmuierea invelisurilor nimfelor ramase dupa numeroasele generatii de puiet, dand astfel posibilitatea albinelor sa le poata roade si elimina din celule.
Stupi de rezerva si rame goale In inventarul stupinei trebuie sa existe stupi de rezerva si rame goale. Este bine sa utilizam in stupina un singur model de rama, din cele ce se comercializeaza prin retelele ACA, orice modificare marind pretul de cost al produsului finit.
Cantar de control Cantarul de control da indicatii apicultorului despre felul cum se desfasoara culesul. Datele si indicatiile aratate de cantar se inregistreaza seara, dupa ce albinele au incetat zborul, si se trec in agenda de lucrari zilnice. Aceste date nu reprezinta numai nectarul adus din camp ci si cantitatea de puiet crescuta datorita culesului.

 

 

2. dotari protectia muncii  
Masca Masca este formata dintr-o palarie cu boruri largi inconjurata cu panza, iar in fata o plasa neagra din sarma.
Halat Halatul este confectionat din material alb sau de culoare deschisa si face parte din echipamentul de protectie al apicultorului.
Manusi Sunt folosite pentru protectia apicultorului.

 

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.