Nectarul florilor

in Agronomie

Nectarul este lichidul dulce secretat de glandele specializate ale florilor, numite glande nectarifere sau nectarine. Principalele lui componente sunt substantele glucidice care isi au originea in seva plantelor. Glucidele primare sunt sintetizate in exclusivitate de catre plantele verzi cu ajutorul clorofilei si luminii (energiei) solare. Din seva, nectarinele elaboreza nectarul prin procese complexe de sinteza si apoi de secretie.

Asemenea relatii se intalnesc intre plantele entomofile si unele insecte, printre care si albina. Specificul plantelor entomofile consta in aceea ca fecundarea lor in vederea inmultirii se face in principal cu ajutorul insectelor. Glandele nectarifere ofera albinelor materia prima din care acestea isi prepara hrana. Cum existenta nectarului este legata de polenizare, este usor de inteles de ce nectarinele sunt plasate chiar in floare, acolo unde se gasesc organele sexuale ale plantei in activitatea carora trebuie sa intervina albina pentru a inlesni fecundarea.

 

Mierea rezultata din prelucrarea nectarului constituie hrana de baza pentru albine si anume hrana lor energetica. Hrana proteica este alcatuita din excesul gametilor masculi (granule de polen) pe care albinele o culeg de pe anterele florilor.

 

Componentele chimice ale nectarului sunt sintetizate din componentele primare ale sevei, incat nectarul se deosebeste de seva nu numai prin rolul pe care il indeplineste in biologia plantei ci si prin compozitia sa chimica. Dacă seva reprezinta pentru glandele nectarifere materia prima din care acestea “fabrica” nectarul, el constituie la randul lui materia prima din care albinele isi prepară hrana (mierea).

DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play