Niccolò Machiavelli

in Filozofie

Nascut:1469 ,Florenta

Mort: 1527,Florenta

Preocupari majore: Politica , etica

Infuentat de :Aristotel , Cicero

A influentat pe :Hobbes , Montesquieu ,Rousseau,Nietzsche

Principalele opere:  Principele,Discursurile,Arta razboiului

 

Filozofia politica existase inca de la Republica lui Platon,dar odata cu Machiavelli s-a nascut stiinta politica.Stiinta politica,nu are ,de fapt,ca obiect ceea ce ar trebui sa se intample,cea mai buna forma de guvernamant-ci trateaza realitatea asa cum este ea,cautand cea mai eficienta forma de guvernamant.

Machiavelli s-a nascut la Florenta, condusa la acea vreme neoficial de familia de Medici .Florenta era un oras-stat bogat , dar vulnerabil in fata puterilor straine , infloritor cultural , dar nesigur din punct de vedere politic. Se cunosc lucruri putine despre copilaria si tineretea lui Machiavelli .Prima marturie adevarata de care dispunem este o scrisoare comerciala scrisa spre sfarsitul anului 1497 .

Si-a consacrat viata visului unei Italii unite ,destul de puternica pentru a fi ferita de invazii straine si razboaie interne . Si-a inceput cariera politica in calitate de secretar al celor Zece – consiliul insarcinat cu activitatea militara si diplomatica a Republicii Florentine , pana la intoarcerea la putere a familiei de Medici , in 1512 .In aceasta calitate , a indeplinit multe misiuni in Franta si Germania , unde l-a intalnit la curtea papala pe printul Cesare Borgia . Borgia era crud si viclean si lui Machiavelli nu-i placeau nici personalitatea si nici politica acestuia , dar considera ca numai avand un conducator la fel de puternic si de siret Florenta putea unifica Italia .

Cand familia Medici a revenit la putere in Florenta , au dizolvat Republica , iar Machiavelli a fost acuzat (se pare ca pe nedrept ) de a fi in legatura cu un complot impotriva lor . A fost arestat si torturat ,dar a scapat cu o amenda . Totusi , aceasta l-a impiedicat sa ia parte la guvernare si si-a petrecut urmatorii 15 ani din viata la mosia sa de langa Florenta , scriindu-si operele cele mai cunoscute ,Il Principe ( Principele) (1513) si Discorsi sopra la primadeca di Tito Livio(Discursuri despre prima decada a lui Tit Liviu )(1517) . Prima era o brosura dedicata lui Lorenzo de Medici , conducatorul de facto al Florentei . Incercarile lui Machiavelli de a intra in gratiile familiei Medici au esuat , insa , cand Republica a fost reinstaurata in 1527( doar pentru a fi desfiintata din nou in 1531) , aceste incercari i-au determinat pe florentini sa nu il accepte in conducerea statului . A murit in acelasi an .

In Principele ,  Machiavelli afirma ca idea medievala despre conducator ca intruchipare a virtutilor este nerealista si periculoasa; conducatorul ideal face ce este necesar , ce e incununat de succes , mai degraba decat ce e laudabil moral . Totusi , el precizeaza clar ca il preocupa natura monarhiilor .Pe de alta parte , in Discursuri , scrie dintr-un punct de vedere fatis republican ; aici sunt expuse multe dintre ideile din Principele , dar mai elaborat ; totusi , atitudinea pe care o manifesta e complet diferita de radicalismul Principelui .

Citat-Niccolo-Machiavelli

 

Dupa cum a spus el insusi :

(…) un principe , si indeosebi unul nou , nu poate respecta toate acele lucruri considerate bune in oameni , fiind obligat , pentru a mentine statul , sa actioneze impotriva credintei , a milostiveniei , a omeniei si a religiei . (Principele 18 )

eeda0b99e3ae7545dccadbb93db85fc5

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.