Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Noi imagini de pe Pluto! Cum arată munţii şi câmpiile!

in Curiozitati/Evenimente

NASA a publicat noi date şi imagini de pe planeta Pluto. După ce au descoperit munţi înalţi, oamenii de ştiinţă au primit acum fotografii cu imense câmpii îngheţate. Chiar dacă noile date le permit să dea răspunsuri la unele întrebări, apar în acelaşi timp multe altele, relatează AFP.

pluto_heart_of_the_heart_03

Dintre noile date publicate vineri, NASA şi-a concentrat atenția pe o imensă câmpie îngheţată situată în „Regiunea Tombaugh”, numele dat vastei și celebrei deja zone în formă de inimă, transmite Agerpres.

VEZI CUM ARATĂ CÂMPIILE ŞI MUNŢII LUI PLUTO

„Aceasta nu este o zonă ușor de decriptat”, a declarat Jeffrey Moore, unul dintre oamenii de știință implicați în proiect. „Nu se văd cratere de impact recente și suprafața acestei zone este relativ recentă, de mai puțin de 100 milioane de ani. Probabil, ea încă este într-un proces geologic de modelare”.

„Descoperirea acestei vaste câmpii destul de tinere, fără cratere de impact pe Pluto depășește toate așteptările noastre”, a adăugat el.

Planeta pitică se află în Centura Kuiper, imensă acumulare de asteroizi, planetoizi și comete aflată dincolo de orbita lui Neptun, şi, prin urmare, este în mod normal bombardată regulat de asteroizi. Astfel, oamenii de ştiință se aşteptau să descopere foarte multe cratere de impact pe suprafața sa, ceea ce nu pare a fi cazul, având în vedere primele imagini primite, comentează AFP.

Echipa implicată în misiunea New Horizons a botezat această câmpie înghețată „Câmpia Sputnik”, după primul satelit artificial trimis în spațiu de Uniunea Sovietică.

O altă descoperire este că atmosfera lui Pluto, formată în principal din nitrogen, scapă de pe planeta pitică, din cauza gravității sale reduse, într-un ritm destul de semnificativ „de aproximativ 500 de tone pe oră”, potrivit lui Fran Bagenal, membră a echipei implicate în proiect. Aceasta speră să-și rafineze estimările și să înțeleagă mai bine acest proces după primirea de noi date trimise de sondă, care ar fi livrat până acum doar 2% din datele colectate la începutul săptămânii când New Horizons s-a aflat la cea mai mică distanță de Pluto.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate