Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Novgorodul,leaganul Rusiei

in Istorie/Religie/Turism

principala

 Desi se numeste Novgorod , ,, orasul nou’’ , urbea are varsta Rusiei insesi . A fost fondat in secolul al X-lea , pe vatra unei asezari si mai vechi, atribuite legendaruluir Rurik, in secolul al IX-lea . Novgorodul se afla la nord de lacul Ilmen , la o distanta de 190 km de Skt Petersburg . Orasul este traversat de raul Volhov , care se varsa in lacul Ladoga , continuandu-si apoi cursul spre est . Acestui drum pe ape ii datoreaza Novgorodul puterea sa economica si culturala , intinse pe mai bine de 500 de ani , situatie unica in toata Rusia .

2

Vladimir I cel Sfant (care a domnit intre 978 si 1015) a preluat puterea in Novgorod si apoi in toata Rusia . El si-a stabilit capitala la Kiev , lucru greu de suportat pentru spiritul independent al celor din Novgorod . Dar bogatul oras a reusit sa-si asigure o anumita autonomie printre populatiile rusesti . Din 1136 , puterea efectiva a fost preluata de marii proprietari de pamant , boierii si de o adunare oraseneasca imputernicita sa numeasca un guvernator . Novgorodul avea statut de republica autonoma, Novgorodskaia , unica in Rusia acelor timpuri . Conducerea de catre boieri era conditionata de alianta acestora cu clerul , deoarece , in 988 , Vladimir I cel Sfant a ridicat crestinismul ortodox la rangul de religie oficiala . Crestinarea novgorodenilor , dintre care multi adorau inca zeitati pagane – precum zeul tunetului Perun – s-a facut incet si cu multa varsare de sange . In cele din urma , in cetatea Novgorodului a fost numit un arhiepiscop , care era in acelasi timp si reprezentantul adunarii orasenesti .

345
Kremlinul Novgorodului, Detinet( ,, mica fortareata”, in limba rusa veche ) se ridica in vestul orasului, pe malul stang al raului Volkov. Dincolo de zidurile sale puternice , din calcar , se vad cele cinci cupole , ca niste cepe , ale catedralei Sfanta Sofia , cel mai mare si impresionant edificiu de aici .Construita intre 1045 si 1052 , catedrala a rezistat vremurilor , in simplitatea si austeritatea ei .Numeroase caracteristici ale viitorului ,, stil novgorodian” sunt vizibile in detaliile acestei prime biserici construite din caramizi: dimensiunile uriase , formele care denota forta si eroism dominand bizarele si incantatoarele ornamente .

Fatada catedralei nu este decorata , iar din vechile fresce din interior s-a pastrat foarte putin . Cea mai veche si valoroasa icoana, cea a Sfintilor Petru si Pavel , datand din secolul al XI-lea, se afla acum la muzeul din Novgorod , impreuna cu alte multe icoane pictate aici extrem de apreciate datorita vechimii lor si a realizarii artistice deosebite .

In secolul al XV-lea , orasul-stat adapostea peste 150 de biserici si manastiri . Multe fusesera comandate si platite de familii instarite , de breslele comerciale sau orasenii de vaza , fiind mai putin ostentative si opulente decat edificiile regale. Asa erau , de exemplu ,manastirea Iuriev , cu cele trei cupole in forma de coif , biserica sfintilor Petru si Pavel din Kosjevniki si Catedrala lui Iisus Rege , cu frescele ei minunate , create de pictorul bizantin Teofan in 1378 , una dintre capodoperele timpului .

Turistul care ajunge aici va fi fascinat în primul rînd de multitudinea de biserici şi mânăstiri de epocă, motiv pentru care Novgorodul este un punct important pe harta pelerinilor ortodocşi din întreaga lume. Nu rataţi vizitarea catedralei Sfânta Sofia, cea mai veche biserică rusească din piatră. Construită în anul 1045, impresionantul monument religios domină nu doar Kremlinul (căci, da, Novgorodul îşi are propriul Kremlin, mult mai vechi decât cel din Moscova) ci şi întregul centru istoric al oraşului.

În interiorul acesteia se poate admira iconostasul unic, vechile picturi murale, icoanele, între care se află unele făcătoare de minuni şi considerate partea a patrimoniului cultural-religios din Rusia, precum şi multe alte obiecte de cult de provenienţă vikingă şi bizantină.

6 sofia

Timp de sute de ani, Sfânta Sofia a fost centrul vieţii religioase şi culturale de aici. Mulţi specialişti ruşi în artă şi cultură consideră că Novgorodul este o adevărată Florenţă a Rusiei, căci nici un alt oraş rus nu şi-a păstrat atât de bine străvechile monumente arhitecturale împodobite cu picturi murale. Biserica Domnului Iisus Mântuitorul de pe dealul Nereditza şi Biserica Maicii Domnului de pe malul Lacului Miachino, construite în secolul 12, sunt doar două exemple grăitoare în acest sens.

7
La fel de frumoase şi importante sunt Biserica Schimbării la Faţă de pe Strada Ilia, care a fost pictată de Teofan Grecul, Biserica Naşterii Domnului din Parcul Krasnoie şi Biserica Sfântul Teodor Stratilatul. Odată ajunşi în acest oraş, se impune aproape de la sine şi vizitarea Kremlinului din Novgorod, cel mai vechi din Rusia, căci fortăreaţa era menţionată în cronici încă din anul 1044. Zidurile şi turnurile de apărare din prezent au fost refăcute în secolul 15. Detineţ-ul, numele iniţial al fortăreţei, a fost martor al celor mai importante evenimente din istoria oraşului. În plus a adăpostit între zidurile sale ambasade, camere pentru gărzi şi săli de sfat.

Manastirea Sfantul Gheorghe din Novgorod, cunoscuta si sub numele Manastirea Yuriev, se numara printre cele mai vechi asezaminte monahale din Rusia. Este situata la sud de Novgorod, pe malul stang al Raului Volkhov, in apropierea locului unde acesta se varsa in lacul Ilmen. Manastirea Sfantul Gheorghe a fost intemeiata in secolele XI-XII si reprezinta cea mai importanta manastire din Novgorod.

Nu se cunoaste cu exactitate data intemeierii Manastirii Sfantul Gheorghe. Potrivit traditiei, aceasta ar fi fost intemeiata in 1030. In acel an, dupa o victorie decisiva asupra trburilor chud, printul Iaroslav cel Intelept a hotarat sa comemoreze acest eveniment atat prin ridicarea unor biserici in Novgorod si Kiev, cat si prin intemeierea orasului Yuriev (in prezent Tartu, Estonia), inchinate sfantului sau ocrotitor, Gheorghe (Yuri). Biserica din Novgorod a fost construita pe drumul ce conducea catre resedinta de vara a printului, situata in satul Rakomo, pe malul lacului Ilmeni. Ulterior pe locul ei a fost ridicata o manastire.

Cel dintai document istoric in care este mentionata manastirea dateaza din 1119, cand printul Vsedolov Mstislavovich a intemeiat ’o biserica din piatra cu hramul Sfantul Gheorghe, la care a lucrat mesterul Pyotr”.

Importanta catedralei Sfantul Gheorghe a sporit intrucat in acest loc a fost scrisa Prima Cronica din Novgorod. Tot in aceasta catedrala aveau sa fie inmormantate personalitati ale Novgorodului, intre acestea numarandu-se mama lui Alexander Nevsky si fratele sau Dmitry Shemiaka.

In 1570 , un macel de nedescris pus la cale de Ivan al IV-lea, cel Groaznic , a pus capat puterii politice a Novgorodului , pentru ca mai tarziu , in timpul celui de-al doilea razboi mondial , armata germana sa loveasca din nou orasul , afectand nu numai locuitorii , ci si bisericile si comorile de arta de aici , Dupa razboi , multe dintre monumente au fost restaurate cu grija, inclusiv cupolele aurite si argintate ale bisericilor , redandu-li-se astfel ,, vechiul farmec rusesc” .

While most will relate Kremlin with Moscow's Kremlin, Kremlin is a major fortified central complex found in historic Russian citiesis There are numerous in kremlin in Russia, and the Novgorod Kremlin is one of the oldest in Russia; fortificationd started in the 9th century, and brick wall constructed in the 14th century. Festured here is the Palace Tower and and Spasskaya Tower, against the beatiful field of Dandelion during the spring season.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate