Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Nu ai măncat nimic iute sau fierbinte, dar simţi că-ţi ia gura foc? ATENŢIE! Senzaţia de de arsură în cavitatea bucală poate semnala prezenţa unor BOLI GRAVE

in Sanatate

Deşi este o senzaţie aparent banală, când simţi că-ţi ia gura foc fără motiv ar trebui să-ţi pui întrebări cu privire la starea de sănătate. Căci senzaţia de arsură în gură este o problemă serioasă, numită medical glosodinie. Şi este foarte important să iei măsuri, încă de la primele semne.

CE ESTE GLOSODINIA

Glosodinia este o stare caracterizată printr-o senzaţie puternică de arsură la nivelul limbii, al obrajilor şi gingiilor. Când ajunge în stadii avansate, poate apărea la nivelul întregii guri. De multe ori, această senzaţie este asemănătoare cu cea resimţită în urma contactului cu lichide sau alimente fierbinţi ori iuţi. Există două tipuri de glosodinie. Cea primară nu are înca elucidate cauzele. Dar glosodinia secundară este consecinţa unor afecţiuni sistemice. De fapt, aceasta este şi cea mai frecventă.

BOLI DE LUAT ÎN SEAMĂ

Dacă senzaţia de arsură în gură se manifestă pe termen lung, este foarte posibil să suferi de una dintre afecţiunile grave cu astfel de simtome. Iată care ar putea fi:

1 GURA SUFERĂ. Sănătatea cavităţii bucale influenţează direct apariţia glosodiniei. De la creşterea anormală a dinţilor, implanturile realizate greşit, care pot leza suprafaţa internă, până la ticurile nervoase, precum scrăşnitul dinţilor sau bruxismul, toate  sunt semne de suferinţă a danturii. Şi iritaţia excesivă cauzată mai ales de periajul incorect, utilizarea frecventă a apei de gură şi consumul băuturilor acidulate care pot facilita instalarea glosodiniei. Dar şi infecţiile orale se număra printre cele mai frecvente cauze. Glosodinia este unul dintre simptomele incipiente ale candidozei bucale.

2 LIPESC VITAMINE. Senzaţia de arsură în gură apare şi în cazul carenţelor de vitamine şi minerale, cum ar fi vitaminele din grupul B, fierul şi acidul folic. Dieta săracă în substanţe nutritive, mai ales vitaminele din grupul B, face gura să ia foc.

3 DIABETUL E PREZENT. Sindromul “gurii care arde” poate fi un semn al diabetului. Din cauza sistemului imunitar slăbit, diabeticii dezvoltă mai uşor infecţii fungice. Simptomele includ răni dureroase şi dificultăţi la înghiţire. În astfel de situaţii, orice tratament stomatologic sângerând al pacientului trebuie însoţit de protecţie antibiotică. De aceea este foarte important ca diabeticii să-şi anunţe stomatologul, încă de la prima şedinţă că suferă de această boală.

LA CEL MAI MIC SEMN, FUGI LA MEDIC! Chiar dacă, în faza incipientă, nu cauzeaz decât un discomfort minim, senzaţia de arsură în gură semnalează existenţa unei probleme la nivelul sănătăţii organismului. De aceea, specialiştii recomandă pacienţilor să meargă la medicul stomatolog încă de la primele semne şi să evite automedicaţia. Astfel, se pot depista cauzele problemei de la început, când programul medicamentos mai poate fi încă eficient şi rapid. Chiar şi cele mai mici semne ale deteriorării sănătăţii pot anunţa problemele dificile.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate