Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Nu neglija aceste simptome! Principalele semne care arata ca ficatul tau este intoxicat!

in Sanatate

Ficatul este unul dintre cele mai mari și mai importante organe. Funcțiile sale sunt diverse: producerea de proteine, metabolizarea glucozei, a fierului și a colesterolului, precum și curățarea organismului de toxine și alte substanțe dăunătoare. Iată care sunt semnele principale care arată ficatul tău este intoxicat.

Ficatul intoxicat: simptome

Ficatul se află în topul celor mai complexe organe din corp, situându-se pe locul doi după creier, motiv pentru care trebuie să îl păstrăm sănătos și în formă optimă. O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pot fi foarte benefice în acest sens. Pentru a elimina substanțele nocive care îmbolnăvesc ficatul, este așadar necesar să ducem o viață activă, să renunțăm la tutun, să evităm sedentarismul, alcoolul și consumul excesiv de medicamente. 

1. Crampe abdominale și balonare

Ți s-a întâmplat vreodată să îți simți aproape întregul corp umflat: mâini, glezne, picioare, abdomen? În primul rând ținem să menționăm că nu trebuie să te alarmezi dacă te confrunți ocazional cu aceste simptome.

Problema apare atunci când aceste simptome sunt recurente: când ai gaze în fiecare zi, digestia îți este încetinită și ai dureri abdominale. Aceste neplăceri sunt indicii ale unor dereglări la nivelul funcțiilor hepatice — ficatul nu filtrează și nu elimină toxinele, ducând la acumularea acestora în organism. Astfel riști să te îmbolnăvești de ascită, drept pentru care, dacă te confrunți frecvent cu aceste simptome, este recomandat să te prezinți cât mai rapid la medic.

2. Modificări în culoarea urinei și a scaunului

Urina ta este mai albicioasă decât de obicei? Scaunul este de asemenea decolorat și prezintă uneori chiar și urme de sânge? Pentru a scăpa de îndoieli, este bine să mergi la doctor. Este adevărat că aceste simptome pot caracteriza și alte boli, dar de multe ori sunt asociate afecțiunilor renale și hepatice. În ceea ce privește urina, culoarea sa poate fi mai închisă sau mai deschisă din cauza acumulării de bilirubină relateaza dozadesanatate.ro

3. Icter

Acesta este probabil simptomul cel mai elocvent, ce ar trebui să te determine să iei măsuri. Îngălbenirea pielii, a ochilor și a unghiilor se datorează acumulării în organism a unui pigment biliar numit bilirubină. Acest element este esențial pentru digestie, dar atunci când ficatul nu funcționează în mod corespunzător, el nu mai reușește să elimine sau să filtreze acele substanțe considerate inutile pentru organism în urma încheierii procesului digestiv. Acestea rămân în corpul tău și îți oferă o nuanță gălbuie caracteristică bolilor hepatice.

4. Sensibilitatea pielii

Este vorba despre o senzație permanentă de mâncărime, de parcă te gâdilă cineva din interior. Aceasta se datorează acumulării de toxine ce nu au fost filtrate de către ficat și care provoacă o reacție la nivelul pielii. Dacă este o senzație recurentă și dacă ai îndoieli în privința gravității sau originii sale, este indicat să te prezinți la medic pentru a primi un diagnostic sigur, deoarece mâncărimea pielii poate avea diverse cauze.

5. Reflux gastric

Senzația de prea plin, gazele intestinale și, mai rău decât orice, refluxul acidesofagian care îți provoacă atâta durere și disconfort.. toate acestea sunt semne asociate unui ficat intoxicat. Știm deja că acest organ joacă un rol important în procesul digestiv, așadar simptomele prezentate mai sus sunt justificate. Însă, pentru a te asigura că problema este localizată la nivelul ficatului, este indicat să consulți un medic.

6. Diaree

Este un simptom foarte comun. Mâncarea ingerată îți dă o stare de rău. Apare refluxul acid de care îți vorbeam mai sus, simți o presiune, o indispoziție, iar diareea este foarte frecventă din cauza funcționării proaste a sistemului digestiv. În plus, în urma episoadelor recurente de diaree, riști să suferi de deshidratare, așa că fii atent la frecvența acestui simptom.

De câte ori pe săptămână ai diaree? O dată, de două ori? La fel ca și în cazul celorlalte semne prezentate anterior, acesta poate fi și el asociat altor boli, investigațiile medicale fiind necesare pentru a lămuri problema.

7. Oboseală generală

Este vorba de o senzație acută de oboseală, însoțită de o stare de rău, slăbiciune, letargie. Aceasta se datorează faptului că ficatul bolnav lucrează mai mult decât ar fi normal pentru a-și îndeplini funcțiile, iar energia folosită de el îți va lipsi ție.

Ține minte acest lucru și fii atent dacă pe lângă oboseala permanentă te confrunți și cu celelalte simptome enumerate în acest articol: retenție de apă, digestie proastă, dureri de burtă, mâncărimi.

Nu uita că în asemenea cazuri cel mai bine este să mergi la doctor. Sănătatea este întotdeauna pe primul loc. 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate