Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Nu numai oamenii pot dezvolta dependență pentru cofeină ci și albinele

in Curiozitati/Stiri online

albina
Nu numai oamenii pot dezvolta dependență pentru cofeină ci și albinele.
O doză de cofeină la prima oră a zilei este ceva ce mulţi dintre noi considerăm irezistibilă, iar recente studii efectuate asupra albinelor au demonstrat că şi acestea pot dezvolta o dependenţă similară.
Există multe specii de plante care produc cafeină în nectarul lor, deoarece gustul amărui al acesteia descurajează insectele devoratoare precum omizile.
Un experiment efectuat asupra albinelor, folosind nectar artificial care conţinea şi cofeină, a demonstrat că albinele sunt atrase şi devin chiar dependente de aceste substanţe.
Profesorul Francis Ratnieks de la Universitatea din Sussex, Anglia, membru al echipei de cercetare, a explicat că albinele reţin locurile unde se află florile ce produc cofeină şi revin destul de des la ele, acestea fiind printre primele flori pe care le vor vizita în ziua restectivă. Astfel, cofeina le va oferi mai multă energie pentru drumurile pe care le are de făcut.
Echipa de cercetare a construit două flori artificiale: una conţinând nectar dulce fără cofeină, şi alta cu o concentraţie de cofeină găsită în multe plante. Pentru a putea înregistra comportamentul fiecărei albine, echipa a lipit numere de identificare pe spatele insectelor.
După o vizită la floarea ce conţinea cofeină, albinele aveau mai multe şanse de a efectua dansul lor specific format dintr-o serie de mişcări care comunica colegelor locaţia unei surse de nectar. Acest dans, explică Ratnieks, s-ar putea traduce în ”Hei, am găsit ceva bun de mâncare”.
Cofeina are deci un efect şi asupra insectelor, acesta este „înrudit cu drogarea”, concluzionează cercetătorul britanic. [BBC]

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate