Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Nu ştiu cum, dar iar am întârziat!

in Diverse

De câte ori, scuzându-te pentru întârziere, n-ai promis celor din jur şi ţie înseţi că nu se va mai întâmpla niciodată? Şi chiar în ziua următoare ai întârziat din nou..

Acest obicei neplăcut îţi afectează şi relaţiile cu cei dragi, şi reputaţia profesională. Deşi nu o faci intenţionat, pur şi simplu aşa se întâmplă…Cum să schimbi situaţia? Nu e prea greu, iar ca să reuseşti, este important să-ţi stabilesti foarte clar ţelul şi să nu-ţi permiţi nicio abatere din drum. Şi fii sigură că peste câteva luni vei fi de nerecunoscut!

ÎNTREBĂRI DE BARAJ

Pentru început trebuie să răspunzi la două întrebări. Prima: de ce nu trebuie să mai întârzii? Ce vei obţine dacă vei ajunge peste tot şi vei face totul la timp? Găseşte cât mai multe plusuri, de exemplu: vei deveni mai liniştită, vei reuşi să faci mai multe, o să primeşti laude la serviciu etc. Inventează şi “premii” pentru fiecare dată când vei reuşi să faci ceva la timp sau chiar înainte de termen – lucruri mici: o eşarfă, o ciocolată, un bilet la un concert, un CD cu muzica favorită – alegerea depinde de preferinţele şi posibilităţile tale. Cea de-a doua întrebare te ajută să stabileşti direcţia de lucru asupra propriei persoane: de ce întârzii? Dar fii foarte onestă, căci tot ce faci are un sens.

MECANISMUL CEASULUI

În copilărie, părinţii îţi spuneau tot timpul: “În viaţă nu poţi face numai ce-ţi place. Mai există şi lucruri pe care trebuie să le faci!” Ce-i drept, aşa e, dar nu ai niciun chef de ele. Şi nici să renunţi la acele obligaţii care nu-ţi aduc nici bucurie, nici satisfacţie nu poţi. De aceea, faci totul pentru oamenii din jur să-şi dea seama singuri că n-are niciun sens să se bazeze pe tine şi, în consecinţă, să nu-ţi mai dea sarcini de acest gen. Iar una dintre principalele tale metode de “eschivare” este…întârzierea, amânarea cât mai mult a momentului neplăcut. De exemplu, aşa întârzie unii “întâmplător” la stomatolog…

Conştientizând acest protest lăuntric, vei face un pas uriaş în directia corectării situaţiei. Apropo, ce-ar fi ca data viitoare când ţi se va încredinţa o sarcină plicticoasă să încerci să ceri ceva mai interesant de făcut? Sunt şanse ca unul din colegi să facă schimb cu tine cu mare plăcere – s-ar putea ca lui sarcinile pe care tu le aveai de făcut să-i placă mai mult.

DOAR CINCI MINUTE!

Când te aşezi să iei micul dejun, deschizi televizorul şi chiar atunci nimereşti peste o emisiune pe care nu se poate să n-o vezi! Dai drumul la computer şi… intri pe Facebook – doar un pic, să afli cum le mai merge fetelor. Te pregăteşti pentru o întâlnire, dar filmul la TV nu s-a terminat. Doar n-o să închizi televizorul tocmai acum, când urmează deznodământul! Şi parcă toate astea nu ţi-au luat decât cinci minute. Cum se face totuşi că de întârziat ai întârziat o oră întreagă?!

Planifică-ţi timpul pentru muncă şi relaxare. Dar nu trebuie să-ţi impui nişte limite drastice: la fiecare oră, lasă şi 5-10 minute pe care să le poţi dedica, cu conştiinţa împăcată, lucrurilor deconectate. În schimb, după aceea, te ocupi de treburi fără să mai pierzi vremea. De fapt, acest gen de pauze chiar ajută la îmbunătăţirea puterii de muncă. Esti foarte impulsivă, starea ta de spirit se schimbă de zece ori pe zi, te apuci de mai multe treburi deodată şi, în cele din urmă, nu reuşeşti să faci mai nimic. E drept că ai încercat să te ocupi şi numai de un singur lucru, dar e atât de plictisitor…

Învaţă să-ţi stabileşti corect priorităţile. Fă-ţi o lista a sarcinilor pe care le ai de rezolvat în funcţie de importanţa lor, de urgenţă, de volum. Împarte-o pe fiecare dintre ele în mai multe segmente: aşa vei putea trece de la una la alta, finalizând câte o etapă din fiecare. De fapt, o să faci exact aşa cum te-ai obişnuit –  te vei ocupa de mai multe treburi în acelaşi timp, însî fără să te mai încurci în ele şi, astfel, te încadrezi în termene.

ÎN FUNCŢIE DE PERSOANĂ

Eşti convinsă că practic toată lumea întârzie şi fraierul e cel care ajunge la timp: pentru că cele 15 minute care pot fi utilizate cu folos el le pierde. Tu nu vrei să te agiţi de colo-colo aşteptându-i pe alţii şi de aceea vii mai târziu. Poate fi şi asta o soluţie în cazul în care ai de-a face cu o persoană care întârzie mereu. Dar mulţi oameni sunt punctuali, de ce să te porţi aşa cu ei?

Dacă eşti nevoită să aştepţi pe cineva, cel mai bine e să-ţi găseşti o ocupaţie – citeşte ceva, sun-o pe mama, fă o listă de cumpărături pentru cină.

Dacă o persoană nu este punctuală, poţi stabili întâlnirea cu ea cu un sfert de oră mai devreme, ca să fii convinsă că va veni la ora pe care o doreşti tu.

OF, CE PLICTISEALĂ!

Viaţa după un program dinainte stabilit pare cenuşie şi plictisitoare, iar tu o mai…”colorezi”: dimineaţa te enervezi din cauza fustei mototolite şi te apuci s-o calci, deşi nu ai timp, apoi îţi faci probleme pentru că ai pierdut autobuzul, că ai întârziat la serviciu, iar seara te plângi de soartă soţului.

Încearcă să-ţi diversifici viaţa prin alte mijloace. Înscrie-te la un curs de dans, stabileşte cu o prietenă să mergeţi în fiecare sâmbătă la teatru, fă sport…Sunt atâtea lucruri interesante! Mai mult, vei fi stimulată să faci totul la timp şi să nu întârzii, căci e un hobby şi pentru el trebuie să aloci timp – doar faci ceea ce îţi place!

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate