Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

O aventura in Babilon

in Istorie

8767368_orig

Din negura vremii , cercetatorului atent i se releva istoria unui popor de sclavi , aflat sub stapanirea puternicului faraon al Egiptului . Raportul biblic consemneaza o interventie in forta a divinitatii spre a elibera aceasta natiune,fata de care Dumnezeu se angajase chiar de la aparita ei . Stirile despre plagile cazute peste Egipt si despre disparitia sub valuri a celei mai veritabile armate , au consternat toate natiunile Orientului Mijlociu de la acea data . Intr-un pustiu infiorator, la poalele stancoase ale muntelui Sinai , cele 12 triburi israelite si Maiestatea Universului, fac un legamant prin care Dumnezeu se angaja sa faca din Israel poporul Sau favorizat , iar evreii se obligau sa respecte niste conditii .Dintre acestea cea mai importanta este respectarea cu strictete a celor 10 porunci, pe care chiar Dumnezeu l-e inscriptionase pentru ei pe doua table de piatra . Acest legamant presupunea penalitati pentru ambele parti : daca Dumnezeul lui Isrsael se dovedea incapabil sa duca la bun sfarsit dezvoltarea acestui stat si salvarea umanitatii muribunde , reputatia Lui avea sa fie stirbita iremediabil. Dar daca evreii , se dovedeau infideli legamantului , aceasta presupunea catastrofa nationala .

Dumnezeu sa tinut de cuvant.Acest popor a devenit curand o superputere sub domnia lui David si Solomon .Insa ,destul de repede , acestia sau dovedit nevrednici de favorurile de care se bucurau. Starea poporului era teribila : nedreptati fata de saraci ,incalcarea Sabatului (ziua inchinata lui Dumnezeu) prigonirea profetilor si inchinarea la alt zeu – Baal (inchinare care cuprindea practici sexuale aberante , bestialitate fata de copii si prizonieri). Toate acestea dezonorau pe Dumnezeu , care avea drept carte de vizita acest popor de razvratiti . Totusi Dumnezeu nu sa grabit sa-i „dea”. Sute de ani pofetii au avertizat ce consecinte decurg din nerespectarea legamantului .Dar avertismentele s-au lovit de batjocura .Unii profeti au platit cu viata curajul de a mustra oameni influienti si regi . In a doua Carte a Cronicilor , la capitolul 36 , versetele 14-18 , ni se relateaza trist , soarta pe care a trebuit sa o indure acest popor . Zece dintre triburi ( cele secesioniste )in 722 (in. Hr.)sunt cucerite . Regatul iudeu si-a mai mentinut ceva vreme o relativa independenta .Regele Ioachim sprijinit de egipteni , in 609 (in.Hr.) i-i succede lui Iosia infrant la Meghido . Acest rege va fi fatal pentru Regatul Iuda . Incoltit de mari puteri si nevoit sa aleaga , Ierusalimul face o gafa monumentala asociindu-se cu Egiptul . Egiptenii au dotat armata evreilor cu doua mii de care de razboi .Acest efort de inzestrare nu a folosit prea mult micului stat .Asiria zdrobeste Egiptul si anexeaza toate teritoriile aflate sub influienta acestuia , intre care Siria si Palestina.

Prima invazie a lui Nebucadnetar , printul-coregent al Babilonului, in Regatul Iuda , are loc in 605(in.Hr.) . Ioachim este infrant si obligat sa plateasca tribut greu . Cu aceasta ocazie Daniel ,cei trei prieteni ai lui , inpreuna cu altii sunt luati prizonieri in Babilon .A doua invazie a lui Nebucadnetar , acum inparat , are loc in 597(in.Hr.) inpotriva lui Ioachin , fiul nefericit a lui Ioachim .Miile de piese ale Templului (din aur, argint si arama) sunt jefuite si cei mai de seama locuitori ai Ierusalimului , printre care si profetul Ezechel( care mai tarziu va scrie cartea care i-i poarta numele) sunt luati prizonieri in Babilon. Atreia invazie a avut loc in 586(in.Hr.) inpotriva lui Zedechia .Fii regelui sunt ucisi inaintea lui ,iar acestuia i-i sunt scosi ochii imediat . Este luat prizonier si moare in Babilon.Orasul si Templul sunt distruse .

Astfel de vremuri i-au petrecut destinul lui Daniel . Nu trebuie sa credem ca era la moda printre evrei si in special printre adolescenti , a asculta de principiile pe care Dumnezeu le-a stabilit ca fiind conditia succesului lui Israel .Daca printre evrei mai erau si oameni cu copii evlaviosi , este , printre altele , datorita unei puternice si sustinute lucrariale profetilor . Daniel a fost contemporan cu Ieremia . Daca veti citi Cartea Plangerilor lui Ieremia , veti afla starea ufleteasca cu care a fost luat Daniel in Babilon . Mai mult , datorita cuvimtelor pe care Dumnezeu ii instruia pe profeti sa le spuna cetatenilor Ierusalimului , viata profetilor si a celor care simpatizau cu ei , era plina de necazuri , pricinuite de evreii apostaziati si degenerati sufleteste . Am putea spune ca Daniel „a cazut din lac in put”cand a ajuns in Babilon.

Parea ca Dumnezeu esuase lamentabil in planul sau cu acest popor . Parea ca Marduc , ” zeul- domn ” al babilonienilor , a triunfat . Parea ca Israel este sters ca popor pentru totdeauna . Pogromul , deportarile , sclavajul , avea ca tinta stergerea identitatii nationale si spirituale. Istoria ulterioara a demonstrat ca lucrurile stau exact pe dos . Catva tineri credinciosi salveaza onoarea Dumnezeului lui Israel . La randul Sau , Dumnezeu a inaltat spiritual si intelectual , chiar si din punctul de vedere al benefciilor fizice ale religiei( El le-a dat sanatate , buna buna dispoitie , optimism si performante ) deasupra somitatilor acelor vremuri. La cteva decenii mai tarziu Babilonului i-i va veni randul sa fie cucerit si lui „Marduc” sa fie dezonorat pentru totdeauna. Dupa 70 de ani , asa cum a promis Dumnezeu prin profeti , evreii se intorc in patria lor fara ca nimeni sa plateasca ceva , sau sa intervina in favoarea lor pentru aceasta . Lui Dumnezeu ,insa , reputatia i-a ramas nestirbita !

Alaturi de Apocalipsa, cartea profetului Daniel este una din cele mai incitante carti ale bibliei.De ce?!… Pentru ca ea prezinta profetii cu bataie lunga, profetii ale vremurilor din urma, deci din vremurile noastre.
Folosind imagini simbolice si tablouri profetice, Dumnezeu poate sa condenseze mii de ani de istorie intr-un spatiu foarte mic.Fiecare simbol este explicat clar in Scriptura. O data ce intelegem semnificati simbolului, profetia Bibliei devine simpla. Pentru a va ajuta sa intelegeti, studiati tabelul de mai jos.Coloana din mijloc prezinta textele ce explica simbolul.

 

Simbol Textul care decodifica Semnificatie
Metale: aur,argint,
arama,fier -Daniel 2
Daniel 2,38-40 Patru imperii mondiale succesive,
incepand din zilele lui Daniel
Capul de aur- Daniel 2,32 Daniel 2,38 Imparatia lui Nebucadnetar-Babilonul
Degetele de la
picioarele chipului-
Daniel 2,33
Daniel 2,41 Daca prima imparatie este Babilonul, atunci ultima imparatie este Roma sau ce mai ramane din ea. Statale ce au format ultima imparatie nu vor reusi in final sa fie unite. Acesta este avertismentul profetiei dat Uniunii Europene.
Piatra dezlipita fara
ajutorul unei maini-Daniel 2,34
Daniel 2,44-45 Imparatia vesnica a lui
Dumnezeu
Copacul-
Daniel 4,10
Daniel 4,22 Imparatul
Nabucadnetar
Taierea copacului-
Daniel 4,14
Daniel 4,24-25 Nebucadnetar isi pierde
temporar tronul si mintile
Lanturile de fier
si arama care leaga
trunchiul copacului
Daniel 4,26 Imperiul lui
Nebucadnetar
Scrierea misterioasa
de pe zidul palatului
unde Belsatar a dat
un mare ospat-Daniel 5,5
Daniel 5,26-28 Judecata lui Dumnezeu
pronuntata asupra Babilonului
Cele patru vanturi-Daniel7,2 Ieremia49,36.37
(Vezi si Apocalipsa 7,1-2)
Vanturile inseamna
distrugere.Numarul
patru simbolizeaza punctele cardinale
Marea-Daniel l7,2 Apocalipsa 17,15 Multimi de oameni,natiuni
Fiarele-Daniel 7,3 Daniel7,17.23 Imperii sau imparatii
Leul,ursul,leopardul
si fiara asemanatoare
balaurului-Daniel 7,8
Daniel 7,4-7 Patru imperii mondiale,
succesive
Coarnele-Daniel 7,8 Daniel 7,24 Zece imparatii sau imparati
Cornul cel mic-Daniel 7,8 Daniel 7,24.25 O putere deosebita
sau diferita, nu politica,
ci religioasa
Cornul cu ochi
ca de om-Daniel7,8
Efeseni1,18 Ochii inseamna
intelegere sau intelepciune.
Ochii ca de om indica
unsistem bazat pe
intelepciune omeneasca
si nu divina
Norii cerului-Daniel7,13 Apocalipsa 1,7
Matei 16,27
Ingeri
O zi profetica Numeri 14,34
Ezechiel 4,6
Geneza 29,27
Un an literal (calendaristic)
O vreme, doua vremi
si o jumatate de vreme-
Daniel 7,25
Apocalipsa 12,6.14 Un an+doi ani+o jumatate de an=1260 de zile profetice, sau 1260 de ani calendaristici
Fiul omului-Daniel 7,13 Luca19,10
Luca 21,27
Domnul Isus Hristos
Berbecul-Daniel8,3 Daniel 8,20 Medo-Persia
Tapul-Daniel 8,5 Daniel l8,21 Grecia
Capetenia ostirilor-Daniel 8,11 Daniel 9,25;10,13;12,1,Isaia 9,6 Domnul Isus Hristos
Pacatul-Daniel 8,12 1 Ioan 3,4 Pacatul este
faradelege, Incalcarea
Legii lui Dumnezeu
Uraciunea pustiirii Daniel 11,31.32 Razvratirea pe fata
impotriva lui Dumnezeu,
a Cuvintului Sau
si a Legii Sale.
2300 zile profetice-Daniel 8,14 Ezech. 4,6
Num.14,34
2300 ani literali
70 de saptamani-Daniel 7,24 Ezech. 4,6
Num.14,34
490 de ani literali
Mesia, Unsul-Daniel 9,25 Matei 1,21 Domnul Isus Hristos
Legamantul-Daniel 9,27 Matei 26,28 Planul de mantuire al
lui Dumnezeu, prin
Domnul Isus Hristos
Capetenia Imparatiei
Persiei-Daniel 10,13
Ioan 12,31 Printul acestei lumi-
Satana
Imparatul din sud-Daniel 11,5 Exod 5,2 Egiptul spiritual, puterile statale care sunt impotriva lui Dumnezeu-ateismul militant
Imparatul din nord-
Daniel11,7
Apocalipsa 14,8.9;18,1 Babilonul spiritual , puterile religioase care insala cu invataturi religioase false.
Zvonuri dela rasarit-
Daniel 11,44
Matei 24,27 Solia revenirii lui
Hristos in curand

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate