Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

O nouă speranță pentru cei paralizați. Află mai multe despre noul Implant Wireless!

in Sanatate

Pentru prima dată un implant wireless în creier a ajutat primatele paralizate să meargă din nou.

Cercetătorii au folosit un implant wireless în creier pe două rhesus macaques paralizate din cauza unor fracturi ale coloanei vertebrale, ajutându-le astfel să meargă din nou.

Sistemul – care transmite prin wireless semnale decodate de la creier către mușchii responsabili cu mișcările picioarelor- reprezintă o proteză neuronală care a redat locomoția unei primate.

Deși interfața coloanei vertebrale a fost testată doar pe macaques, echipa din spatele cercetării afirmă că tehnologia ar putea reda abilitatea de mers oamenilor paralizați în urma unor fracturi ale coloanei vertebrale.

Sistemul dezvoltat de noi folosește semnale înregistrate de la cortexul motor al creierului pentru a realiza stimularea electrică coordonată a nervilor în coloană responsabili cu funcția locomoției. Cu sistemul în funcțiune, animalele din studiul nostru au avut locomoția aproape normală,  precizează inginerul David Borton de la Universitatea Brown.

Atunci când mergem, semnalele electrice din cortexul motor al creierului sunt trimise spre zona lombară. Ele activează neuronii motori care ne ajută să coordonăm mișcarea mușchilor picioarelor.

Dar fracturile din zona superioară a coloanei vertebrale poate întrerupe comunicarea dintre creier și zona inferioară a acesteia – iar semnalele nu pot coordona mișcările picioarelor.

Scopul echipei – care include colaboratori din Elveția și Germania – a fost recăpătarea acestei pierderi prin transmiterea aceluiași semnal de la creier.

În acest sistem, construit după cel anterior, cu tehnologia BrainGate, un electrod de dimensiunea unei pilule este implantat în creier pentru a capta  semnale de mișcare produse de cortexul motor. Un senzor wireless trimite semnalele unui computer, care le decodează, înainte să le trimită tot prin wireless înapoi la un stimul electric implantat în zona lombară – zona coloanei fracturate. Această stimulare a nervilor spinali activează mușchii picioarelor.

Pentru a calibra sistemul, cercetătorii au implantat interfațe neuronale pe macaques sănătoase și în acest fel au putut capta semnale de la creierul animalului sănătos care corespund locomoției normale. Apoi au testat implantul pe două animale paralizate temporar din cauza unor leziuni ale coloanei vertebrale.

După activarea interfaței și a receiverului, animalele au început să își miște picioarele și și-au recăpătat funcția aproape integral.

Potrivit cercetătorilor, recăpătarea acestei abilități este deosebit de importantă să fie făcută prin wireless deoarece sistemul nervos poate restricționa libertatea de mișcare.

„Realizând acest lucru prin wireless putem să monitorizăm activitatea neuronală în condiții normale. Dacă ne propunem cu adevărat să folosim neuroproteze care într-o zi vor ajuta pacienții în activități curente, o asemenea lansare tehnologică este mai mult decât necesară”.

Echipa este de părere că vor mai trece câțiva ani până să vedem acest dispozitiv disponibil și pentru oameni. „Putem să contribuim la dezvoltarea circuitelor în timpul reabilitării, reangajând creierul și coloana vertebrală în activitatea lor naturală. Acesta este unul dintre scopurile principale ale acestui proiect și al domeniului, în general”.

Sursa: news.brown.edu

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate