Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

O poveste cu prea multe episoade: Scandalul manualelor din școli

in Evenimente/Stiri online

La fel ca în ultimii ani, elevii claselor a IV-a nu vor avea pe bănci toate manualele, la începerea anului şcolar. Vor lipsi cele de Limba Română, Geografie, Istorie şi Ştiinţele Naturii. Explicaţia este aceeaşi ca în fiecare an – scandalul licitaţiilor contestate de edituri. Numai că de această dată a intervenit şi Corpul de Control al premierului, care a descoperit mai multe nereguli ale ultimei licitaţii. Inspectorii îl indică, printre vinovaţi, şi pe şeful Centrului Naţional de Evaluare.

Actuala generaţie de clasa a IV-a, adică 150.000 de elevi, a avut ghinionul ca în fiecare an şcolar să nu primească toate manualele. Aşa e şi acum, când doar 7 dintre cele 14 manuale vor ajunge la timp pe băncile elevilor. Pentru restul, părinţii vor trebui să scoată bani din buzunar. Şi dascălii sunt nemulţumiţi de situaţie.

Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Învăţătorilor: „Generaţia care este acum în clasa a IV-a este o generaţie de sacrificiu, pentru că urma să i se înnoiască manualele şi de la an la an au avut ghinionul acesta. Ei, dar şi învăţătorii care predau la această generaţie. Trebuie să improvizeze de multe ori.”

Motivele pentru care elevii vor începe anul şcolar fără toate manualele necesare este acelaşi, ca în fiecare an. Licitaţiile au fost contestate în instanţă de unele edituri, şi asta a blocat tipărirea cărţilor. Situaţia a intrat în atenţia Corpul de Control al premierului, potrivit căruia Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare e responsabil de problemele apărute în timpul licitaţiei. Supăraţi, părinţii sunt hotărâţi ca în acest an să nu mai stea cu mâinile în sân.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiiilor de Părinţi: „Asociaţia de părinti care are personalitate juridică într-o unitate şcolară poate să sprijine părinţii ai căror elevi nu au aceste manuale şi să meargă în instanţă, să păstreze bonurile, chiţantele cu care cumpără aceste manuale şcolare, să dea în judecată pe cei abilitaţi, în speţă Ministerul Educaţiei, şi să-şi recupereze banii.”

Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei: „Pentru două discipline contestaţiile au fost rezolvate în instanţă, mă refer la Matematică şi la Limba modernă Engleză. Sunt alte patru discipline pentru care contestaţiile sunt în continuare în analiza instanţei, mă refer aici la Limba şi Literatura Română, Ştiinţele Naturii, Istorie şi Geografie.”

După ce Corpul de Control al premierului l-a indicat drept vinovat pentru organizarea deficitară a licitaţiilor pe directorul Centrului Național de Evaluare şi Examinare, acesta a fost supendat din funcţie pentru doi ani. Totuşi, Cristian Mirescu nu a rămas fără loc de muncă. El fost detaşat la Editura Didactică şi Pedagogică.

sursa: Digi24

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate