Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

O româncă șefă de promoție la Sorbona. A plecat de pe băncile unei școli de la sat

in Articole

La doar 21 de ani, Andreea Grad are reușite pe plan profesional cum nu multă lume are. Anul acesta a terminat facultatea în cadrul Universității Paris-Sorbona ca sefă de promoție, iar de Sfânta Maria a primit titlul de cetățean de onoare al comunei natale, Lunca Ilvei.

Înarmată cu mult curaj, Andreea Grad, o bistrițeancă ambițioasă și harnică, și-a luat inima în dinți și a decis să studieze la Université Paris-Sorbonne, una dintre cele mai cotate universități din lume. Dorința de a excela și-a spus cuvântul, iar anul acesta, în iunie, la finalizarea studiilor, Andreea s-a întors acasă mândră de tot ceea ce a realizat: a terminat facultatea șefă de promoție, nimeni nu a fost mai bun decât ea.

Andreea s-a născut în comuna Lunca Ilvei, unde a și învățat până în clasa a VIII-a. Liceul l-a făcut la Bistrița, în cadrul Colegiului Național «Andrei Mureșanu», iar astăzi este admisă la un dublu masterat în Franța.
«O vedeți? E româncă de la Bistrița, și a absolvit în iunie ca șefă de promoție la Université Paris-Sorbonne – Franța, apoi a fost admisă la aceeași universitate la școala masterală.

Și să vă mai spun ceva important. Până să devină studentă la Sorbona, a făcut școală în România, gimnaziul în comuna Lunca Ilvei, iar liceul la Bistrița. Pentru meritul ei, de Sfânta Maria a devenit Cetățean de Onoare al comunei. Și e nepoata mea. Să ai drum luminos și liber pui scump!», a scris mătușa Andreei pe Facebook, mândră de ceea ce a putut să realizeze o fată simplă și modestă, dar înarmată cu inteligență și ambiție.

Într-un interviu acordat pentru Bistrițeanul.ro, Andreea e explicat de ce a ales să studieze în Franța, la mii de kilometri depărtare de casa părintească din Lunca Ilvei.
«Alegerea unei facultăți reprezintă cel mai mare challenge al ultimului an de liceu. Pentru mine a fost relativ simplu, îmi doream să studiez în Franța încă din clasa a 10-a când, în cadrul unui schimb de experiență școlar, organizat de către Primăria Municipiului Bistrița, am avut ocazia să cunosc acest nou univers. Si cum e relativ ieftin să visezi, am început și eu.. Mulți dintre prietenii care deja studiau în străinătate mă încurajau să fac acest pas și apoi reușita de la Bacalaureat a încununat această decizie, deja destul de bine conturată la acea perioadă. Absolvisem un profil bilingv, posibilități erau multe să studiez și în țară, însă nu îmi vedeam viitorul ca fiind translator sau profesor de franceză», a povestit șefa de promoție de la Sorbona.

Andreea are doar cuvinte de laudă pentru sistemul de învățământ francez și este convinsă că a făcut cea mai bună alegere. Consideră că școala franțuzească pune în valoare calitățile indiferent în ce domeniu se manifestă acestea: «Să studiez în Paris a fost una dintre cele mai bogate experiențe pe care le-am avut, m-a definit ca om. A fost locul unde am învățat că trebuie să ne formăm nu ca viitori angajați, ci ca viitoare valori.

”Sistemul universitar francez este unul extrem de dinamic, foarte bine pus la punct și enorm de orientat spre dezvoltarea laturei practice a fiecărei ramure studiate. Din punctul meu de vedere, succesul sistemului francez vine din faptul că au înțeles că fiecare om are trăsături specifice și au încetat să forțeze studenții să își însușească aptitudini cu care nu au fost înzestrați, pe principiul daca nu vrei, te forțăm! Nu, în Franța fiecare student este încurajat să devină ceea ce el este înzestrat să devină, de aceea ei încă mai au directori la birouri și constructori cu o viziune extraordinară. Fă ceea ce îți place, numai fă-o bine!».

Andreea își va petrece și anii de masterat în Franța, în cadrul a două universități și se pregătește pentru o carieră diplomatică. Acest plan și l-a făcut încă de când a colaborat cu Ambasada României din Paris.

sursa: bistriteanul.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate