Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

O tonă de gălbenuș de ouă contaminat a fost depistat în Timiș! Milioane de ouă, infestate cu Fipronil, provenit din Germania

in Sanatate

Autoritatea Sanitar-Veterinară a anunțat că în județul Timiș a fost descoperită o tonă de galbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

O tonă de gălbenuș de ouă contaminat a fost depistat pe 9 august într-un depozit din Timiș. Gălbenușul a fost contaminat cu un pesticid, Fipronil, o substanță periculoasă care a fost descoperită deja în depozite din Germania și Belgia și care provoca tulburări neurologice şi vărsături.

Lotul de ouă depistat de ANSVSA provenea din Germania și nu au ajuns în comerț. ANSVSA a precizat că cele 1.000 de kilograme de ouă infestate vor fi distruse prin incinerare.

„Este vorba doar de gălbenuş de ou lichid destinat procesării. Este foarte important să precizăm că nu au ajuns în comerţ aceste produse. Toate cele 1.000 de kilograme au fost identificate, sechestrate şi urmează a fi neutralizate prin incinerare. (…) Un agent economic din România le-a importat din Germania. Controale se fac randomizat în toată ţara în acest moment”, a declarat la Digi24 Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA.

Milioane de ouă au fost retrase de la comercializare în Olanda, după ce au fost contaminate cu un pesticid care ar putea avea efecte adverse asupra sănătății consumatorilor, au informat marți autoritățile olandeze.

Comisia Europeană a transmis tuturor Statelor Membre următoarea recomandare:”Este necesar ca toate statele membre să fie vigilente în ceea ce privește produsele utilizate pentru controlul acarianului roșu în unitățile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanțe neautorizate”, potrivit Agerpres.

Ce este Fipronil

Fiprionil este un pesticid criticat pentru toxicitatea sa care provoacă moartea albinelor. Substanța, dezvoltată de de compania Rhône-Poulenc la sfârșitul anilor 1980, este comercializată din 1993 și deținută în prezent de BASF, un gigant al industriei chimice.

Fipronil este prezent în multe produse de combatere a dăunătorilor pentru animale (spray-uri, pipete și zgarde împotriva puricilor și căpușelor pentru câini și pisici) și în produse de uz casnic împotriva infestărilor (cu termite, furnici, gândaci…). Acționează prin perturbarea transmiterii impulsurilor nervoase către celulele nervoase. Insectele afectate mor de hiperexcitare.

Utilizarea substanței ca insecticid a fost interzisă în Uniunea Europeană  la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile și ouăle lor.

În doze mari, substanța poate provoca omului tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid), transmie AFP.

Sursa: libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate