O vacanta de vis! Turul celor mai frumoase Manastiri si Biserici din Romania

in Turism

De-a lungul secolelor al 15-lea si al 18-lea, manastirile din Tara Romaneasca si din Moldova au fost, in general, ridicate, finantate si intretinute de domnitori, inalti demnitari sau prea-inalte fete bisericesti. Manastirile au devenit astfel principalii promotori ai artei si ai culturii, unde numerosi oameni de stiinta au invatat in aceste centre de formare, biblioteci si facilitati de imprimare atasate acestora. Ceea ce a dus la dezvoltarea lor sunt numeroasele averi dar și vastele asezari, paduri, podgorii, lacuri etc., pe care le detineau, sau care au fost donate de catre fondatorii lor domnesti, proprietari de terenuri sau alti credinciosi bogati.

Manastirile din Romania, in special cele din Moldova si Tara Romaneasca, au fost cele mai pretuite, si probabil, sunt si cele mai bine pastrate situri culturale din tara. Ne intrebam, de ce ?

Daca aruncam o privire asupra monahismului , radacinile sale dar si conotatiile culturale ale acestei tari , putem gasi raspunsul la aceasta intrebare .Un alt motiv tine de natura istorica a tarii. In trecut, Romania era plasata din punct de vedere geografic la intersecția dintre doua lumi , cea de est si cea de vest ;  un pamant bogat si ravnit de trei imperii (habsburgic, otoman si rus), care in mod repetat si timp de mai multe secole a fost supus invaziilor straine (in principal, de invadatorii turci).In Evul Mediu, Tara Romaneasca si Moldova se aflau sub conducere otomana, conducatorii tarilor erau romani, alesi de boieri locali; chiar daca cele doua tari erau libere si aveau autonomie asupra problemelor interne , trebuiau sa plateasca anual tribut Imperiului Otoman. Majoritatea manastirilor au fost fortificate in timpul domniei lui Stefan cel Mare in Moldova, sau in timpul domniei lui Matei Basarab in Tara Romaneasca, si au reprezentat un subterfugiu conceput de printii romani, cu scopul de a amagi interdictiile otomanilor, de a nu construi cetati de aparare, impotriva lor.

Numarul mare de manastiri si biserici mai poate fi legat si de constrangerile repetate la care au fost supusi romanii , de aceea , in timp de razboi erau fortati sa isi ascunda activele prețioase in locuri sigure si greu accesibile, precum manastirile (de obicei, situate in apropierea Carpatilor si Subcarpatilor) .Operele de arta si cele de natura istorica sunt semne ale nevoii romanilor de a stoca si pastra vie istoria si cultura lor , in momentele dificile si nesigure in care traiau.Un alt aspect care ar trebui luat in considerare , este faptul ca manastirile din Romania sunt, in general mai bine administrate si mai bine echipate cu brosuri, carti postale , si altele , decat alte puncte culturale romanesti, cum ar fi muzeele, siturile arheologice, sau monumentele.

Dar, indiferent de argumentele legate de asezarile religioase care reprezinta , de fapt, cea mai mare parte a patrimoniului turistic din Romania , manastirile care se pot vedea astazi, si care din fericire au scapat de trecerea timpului si de numeroasele nenoriciri din istorie, defineste semnificatia lor ortodoxa, si arata proximitatea romanilor fata de epopei, viata spirituala si bogatie artistica.

In continuare va prezentam cele mai frumoase manastiri si biserici din Romania !

Manastirea Saon

manastirea-saon

20130802_170807

Manastirea Saon, este o manastire de maici, a fost infiintata in anul 1864 ca un mic complex de maici de la manastirea Celic Dere. Aceasta a devenit autonoma incepand cu anul 1881. Manastirea cuprinde: biserica, capela, chiliile de calugarite si o moara de vant. Biserica are ca hram „Inaltarea Domnului” si a fost construita in anul 1912. Episcopul Nifon al Dunarii de Jos a pus piatra de temelie la construirea bisericii.

Manastirea o puteti vizita in satul Niculitel, localitatea Tulcea.

 

Manastirea Cocos

Manastirea Cocos 3 iunie 2012

mc483nc483stirea_celic-dere

 

Manastirea Cocos – este situata la 8 km de satul Niculitel, la poalele dealului Cocoșu . Prima asezare monahala a fost construita in anul 1833 de catre calugarii ardeleni care se intorceau de la Muntele Athos : Visarion (fost calugar la Manastirea Neamt), Gherontie si Isaiia.
La începutul secolului al 19-lea, atat biserica cat si pavilioane interioare au fost renovate in conformitate cu planurile arhitectului Toma Radulescu.Pictura bisericii este opera artistului italian F. De Biasse ai a iconarului local Geo Cardas (care a pictat pridvorul). Muzeul manastirii stapaneste numeroase carti religioase, adunate din toate parohiile judetului Tulcea.

Manastirea Celic Dere

38290_celic371872_celic1

Manastirea Celic Dere este situata in comuna Frecatei, județul Tulcea si este una dintre cele mai cunoscute manastiri din Dobrogea, considerata ca fiind centrul ortodoxismului , din zona respectiva.
Este numit dupa raul din apropiere, care tradus din limba turca inseamna „Raul de otel”. Conform documentelor existente, prima biserica a fost construit la inceputul secolului al 19-lea de catre episcopul Athanasie Lisivencof. In prezent, pe acest teren se gaseste un cimitir. Oamenii care au construit biserica erau preoti din Transilvania si Basarabia, care au trait pe Muntele Athos, in Grecia.
Micuta biserica a ars in jurul anului 1840, si sultanul acelei perioade sultanul, Abdul-Medgid (1839-1861) de la Constantinopol a aprobat construirea unei noi biserici. Astfel, in 1846, a fost construita prima biserica , cu  hramul „Adormirea Maicii Domnului”, si o  alta capela cu Hramul „Sf Arhangheli Mihail si Gavriil” .
Dupa o scurta perioada de timp, calugarii s-au mutat la Saon, unde au construit o alta manastire. La Celic Dere calugarii au fost inlocuiti cu maici. In timp, ierarhii Dunarii de Jos au sprijinit eforturile calugaritelor si astfel, in 1901 episcopul Partenie Clinceni a inceput sa construiasca biserica monumentala cu semi-subsol. Putin timp, acesta constructie a servit drept capela de iarna. Constructia, al carei arhitect a fost Toma Dobrescu, a fost terminata abia în 1932, si a fost deschisa in data de 22 octombrie a aceluiasi an. Interiorul a fost pictat de Gheorghe Eftimiu, iar catapeteasma acoperita cu aur, a fost facuta de Ion Dinea.
In urmatorii ani, un studio pentru pictura religioasa, o scoala primara pentru adulti cu varsta mai mica de 40 de ani , si un atelier de covoare si de cusut traditional, au fost create sub atenta supraveghere a episcopului Nifon.

Manastirea Calui

manastirea-caluiumanastirea-calui-1

Manastirea Calui este situata an comuna Calui , judetul Olt.

Manastirea Calui, a inceput sa fie construita, conform documentelor care atesta acest lucru, „in zilele lui Neagoe Basarab „, de Ban Vlad , Dumitru Parcalab si Balica Spatar. Fratii Buzesti au continuat construirea cladirii initiale.
In manastire sunt inmormantati Preda Buzescu si fratele sau Radu Buzescu.

 

Manastirea Clocociov

manastirea_clocociov

Plasata in partea de sud a orasului Slatina, intr-o depresiune cu un peisaj pitoresc minunat si o panorama extraordinara a raului Olt – manastirea Clocociov se afla de secole in aceasta regiune.
O restaurare importanta din trecutul monumentului , a avut loc in timpul domniei lui Matei Basarab, si este atestata documentar , de asemenea, acest lucru se gaseste scris si pe zidul manastirii, aproape de intrare.
In 1862 manastirea a fost repictata, aceasta lucrare fiind certificata intr-o inscripție, din 1934, in interiorul manastirii, deasupra ușii pronaosului. Inscripția certifica faptul ca biserica a fost repictata in vremea „sfinteniei sale, staretul Atanasie , in data de 23 iulie 1862 „. Astazi, in acest loc exista un muzeu al judetului pentru diferite bunuri de patrimoniu cultural si o expozitie a civilizatiei medievale.

Manastirea Humor

manastire-marehumor

Manastirea Humor este situata la aproximativ 5 km nord de orasul Gura Humorului, Romania. Este o manastire de maici dedicata „Adormirii Fecioarei Maria” sau „Maica Domnului”. Acesta a fost construit in anul 1530 de catre Voievodul Petru Rares si cancelarul acestuia Teodor Bubuiog. Manastirea a fost construita pe fundatia unei manastiri anterioare, care dateaza din anul 1415. Manastirea Humor a fost închisa in 1786 si nu a fost redeschisa abia in anul 1990.

Manastirea Dragomirna

biserica_dragomirnadargo

Manastirea Dragomirna a fost construita in timpul primelor trei decenii ale secolului al 17-lea, si este situata la 15 km de Suceava, in comuna Mitocu Dragomirnei. Este cea mai inalta manastire medievala din Bucovina si renumita in arhitectura ortodoxa pentru proportiile sale unice si detaliile complicate, dar si pentru ca este sculptata in piatra. Acesta se afla intre dealuri , impadurite de brazi si stejari. Istoria manastirii a inceput in anul 1602, cand in cimitir a fost construita Biserica mica dedicata Sfintilor Enoh, Ilie si Ioan Teologul. In anul 1609 a fost infaptuita dedicarea Bisericii mai mari cu „Pogorarea Duhului Sfant”.

Spre deosebire de alte manastiri, nu exista nicio inscriptie votiva la Dragomirna. Anul in care a fost construita dar si numele fondatorilor , au fost descoperite abia dupa studierea documentelor vremii. Fondatorii au fost aceiasi ca si pentru Biserica mica din cimitir,Mitropolitul Anastasie Crimca, marele logofat Lupu Stroici, si fratele sau trezorierul Simion Stroici. Nascut in Suceava, ca fiu al comerciantului Ioan Crimca si al printesei Carstina, Anastasie Crimca a devenit calugar la manastirea Putna,  pe vremea cand era tanar. Acolo Crimca si-a format reputatia de prelat, patriot si savant , dar mai presus de toate, artist, asta exprimandu-se in toata viata lui. El a devenit, in 1608, Mitropolitul Moldovei. In vara anului 1600, el a depus juramantul de credinta lui Mihai Viteazul (de asemenea, cunoscut sub numele de „Mihai Viteazu”), care a devenit scaunul domnesc al Moldovei fara sa lupte , si a reușit sa uneasca cele trei tari romanesti pentru prima data.In conformitate cu inscriptia de deasupra turnului clopotnitei, in anul 1627 in timpul domniei lui Miron Barnovschi, din cauza invaziilor turcesti si tatare, manastirea a fost fortificata de print cu un zid de aparare, ceea ce a facut-o sa arate ca o cetate. In cele patru colturi exista turnuri patrate inguste. Pe laturile de vest si de nord sunt celulele, construite intre anii 1843 si 1846. Ele faceau parte din reconstructia generala. In interiorul incintei, pe partea dreapta a intrarii este trapeza boltita, construita in stil gotic. Manastirea detine in prezent muzeul de arta veche al Dragomirnei . Planul bisericii mari este un dreptunghi mult alungit, fara abside laterale. Pare sa fie construita pentru a sfida inaltimile, si pentru a cauta lumina; ea simbolizeaza rugaciunea in crestere , din adancul inimii spre cerul sfant.

Manastirea Moldovita

intrare-la-manastirea-moldovitamanastirea-moldovita

Manastirea Moldovita este o manastire ortodoxa romaneasca situata in localitatea Moldovita, judetul Suceava, Moldova, Romania. Manastirea Moldovita a fost construita in anul 1532 de Petru Rares, care era fiul nelegitim al lui Stefan cel Mare. Ea a fost fondata ca o bariera protectoare impotriva cuceritorilor otomani din Est.
Stefan cel Mare, regele Moldovei , de la 1457 pana la moartea sa in 1504, a condus 36 de lupte impotriva Imperiului Otoman, castigand 34 dintre ele. El a fost un om foarte credincios si a construit biserici dupa fiecare victorie . Petru Rares, a condus Moldova  din 1527 pana in anul 1538 si din nou de la 1541-1546, a promovat o noua viziune pentru bisericile din Bucovina. El a hotarat pictarea manastirii , atat la interior cat si la exterior cu fresce elaborate (portrete ale sfintilor si al proorocilor, dar si scene din viata lui Isus).
Cele mai bine pastrate, sunt manastirile din orasele Sucevita, Moldovita, Voronet, Humor, Suceava, Patrauti si Probota. Sapte dintre ele – inclusiv Manastirea Moldovita – au fost trecute in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1993.

Manastirea Neamt

hram_2014_neamt_foto_oana_nechifor_19

manastirea-neamt3

Manastirea Neamt este , una dintre cele mai vechi si mai importante biserici din Romania. A fost construita in secolul al 14-lea, iar aceasta este un exemplu al arhitecturii moldovenesti medievale. Bijuterie a arhitecturii secolului al 15-lea, biserica a fost construita de Stefan cel Mare si a fost terminata in anul cand armata moldoveneasca a castigat lupta impotriva regelui John Albert (1497).
Manastirea este situata in partea de nord-est a Romaniei, in judetul Neamt, la 10 km vest de Targu Neamt. Se poate ajunge cu masina (DN 15B) dar si cu trenul (statia de cale ferata Targu Neamt); cel mai apropiat aeroport este cel din Suceava, situat la aproximativ 60 km nord.
Somptuoasa, cu delicate efecte de culoare, manastirea prezinta amploarea stilului arhitectonic moldovenesc, care a ajuns la „maturitate” in timpul conducerii lui Stefan cel Mare. Fatada bisericii este acoperita prin caracteristica de decorare a timpului lui Stefan cel Mare: ferestre gotice si frizele cu discuri smaltuite, colorate cu verde, galben si maro.
In camera mormintelor, aparuta pentru prima data in aceasta biserica, este inmormantat Stefan al II-lea, fiul lui Alexandru cel Bun si unchiul lui Stefan cel Mare.
Obiectele de arta pastrate la Manastirea Neamt reprezinta o dovada a activitatii artistice si culturale intense, care a avut loc aici de-a lungul secolelor. Aici Gavril Uric si-a demonstrat talentul , acesta fiind cel mai important reprezentant al miniaturii moldovenesti din secolul al 15-lea. Primul sau manuscris cunoscut, dateaza din 1429, si este pastrat in Biblioteca Bodleiana la Oxford (Marea Britanie). Caligrafi si miniaturisti ai lui Stefan cel Mare, care au lucrat la acest important centru, unde au scris multe din cartile donate Manastirii Putna. In celulele manastirii, cronicarul Macarie a scris cronica domniei lui Petru Rares, iar Eftimie, a scris cronica domniei lui Alexandru Lapusneanu.
Traditia scrisului la Manastirea Neamt a disparut in secolele 17 și 18, pentru a renaste la inceputul secolului urmator, cand mitropolitul Veniamin Costachi a deschis o tipografie aici. La muzeul manastirii se afla vechea tipografie (1807), care a fost utilizata pentru a imprima carti. In incinta manastirii se afla cea mai veche biblioteca din tara , are peste 600 de ani. Printre cele aproape 11.000 de volume multe dintre ele sunt carti rare, unele fiind chiar primele carti tiparite vreodata in aceasta tara. Catapeteasma fostei biserici din Cetatea Neamt, este cea mai importanta comoara a tuturor celor din manastire, impreuna cu icoana pictata de Nicolae Grigorescu „Fuga din Egipt”.

Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita este cea mai mare si ultima manastire construita in Bucovina. A fost construita in anul 1581 de catre episcopul de Radauti, Gheorghe Movila. Se afla in satul cu acelasi nume, la poalele Carpatilor , la vest de Radauti. La fel ca toate manastirile pictate, biserica, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, este impodobita cu fresce  atat la interios cat si la exterior. Manastirea este inconjurata de ziduri groase, fortificate construite de Voievod Ieremiah Movila, fratele episcopului Gheorghe. Ambii frati Movila sunt ingropati aici.

Manastirea Putna

Manastirea Putna este o manastire ortodoxa romana. Este una dintre cele mai importante centre culturale, religioase si artistice infiintate in Moldova medievala; aceasta a fost construita de domnitorul Stefan cel Mare. Manastirea a fost construita pe terenurile traversate de raul Putna (care are izvorul in muntii Obcina Mare, Bucovina). Stefan cel Mare este renumit pentru construirea a numeroase biserici si manastiri din toata Moldova (se spune ca a construit un edificiu religios dupa fiecare victorie militara importanta). In prezent , Manastirea Putna adaposteste mormantul lui Stefan cel mare, si mai mulți membri ai familiei sale. Pietrele funerare sunt tinute ca exemple reprezentative ale artei moldovenesti din vremea lui Stefan cel Mare.
Imediat dupa ce Stefan cel Mare a castigat batalia in care a cucerit cetatea Chilia, el a inceput sa lucreze la manastire , acesta era ca un mijloc de a multumi lui Dumnezeu pentru reusita; la 10 iulie, anul 1466 – biserica trebuia sa fie dedicata Fecioarei Maria. Terenul pe care este construita manastirea se crede ca a fost ocupat anterior de o cetate. O cronicas a timpului mentioneaza faptul ca Stefan a cumparat satul Vicovu de Sus, in schimbul a 200 de zloti, ai a dat terenul si veniturile la trezoreriei manastirii.
Putna a fost construita in trei ani, dar a fost consacrata abia dupa patru ani mai tarziu, deoarece moldovenii erau angajati in alte batalii. La 3 septembrie, 1470 in cadrul unei ceremonii la care au participat Stefan cel mare si toata familia lui, manastirea a fost sfintita, iar ulterior a devenit cel mai important sit religios din zona.

 

Manastirea Voronet

Voronet este o manastire din Romania, situata in orasul Gura Humorului, Moldova. Este una dintre cele mai faimoasele manastiri pictate , din sudul Bucovinei. In anul 1488, Stefan al III-lea al Moldovei (cunoscut sub numele de „Stefan cel Mare”) a construit manastirea Voronet, pentru a comemora victoria de la Batalia de la Vaslui. Biserica a fost ridicata in numai 3 luni și 3 saptamani, ceea ce constituie un record pentru acea vreme. De multe ori cunoscuta sub numele de „Capela Sixtina a Orientului”, frescele de la Voronet, sunt pictate cu o nuanta intensa de albastru cunoscuta in Romania drept „albastru de Voronet”. Albastrul de Voronet dupa cum spune insusi numele, este o nuanta a culorii albastre specifica frescei exterioare a Bisericii . A fost produsa, se pare, pe baza unei retete secrete, avand la baza mineralul azurit. Importanta acestei culori rezida si in faptul ca are o rezistenta deosebita la influentele meteorolgice care distrug, in timp, fresca. Acest lucru este evident pe partea nordica si nord-estica unde fresca mai pastreaza doar albastrul si un turcoaz, posibil derivat al albastrului. In plus, nuanta acestui albastru este identica cerului Bucovinei dintr-o anumita perioada a anului, la culesul strugurilor. CITESTE MAI MULT AICI

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.