Cum am amintit anterior, dacă în orificiul camerei obscure introducem o lentilă convergentă, calitatea imaginii proiectate pe planul opus se îmbunătăţeşte considerabil. La aparatele foto, deoarece imaginea dată de o singură lentilă convergentă este nesatisfăcătoare, se folosesc obiectivele fotografice, care conţin grupuri de lentile convergente şi divergente, grupate în diferite moduri. În acest fel, imaginea obţinută are o calitate mult mai bună.
Obiectivele sunt fixate pe cutia fotoaparatului prin diferite tipuri de montură (pe filet sau pe baionetă), o condiţie importantă fiind aceea ca axa optică a obiectivului să fie perpendiculară pe planul peliculei fotografice.
Mărimile caracteristice ale unui obiectiv sunt distanţa focală şi deschiderea relativă.
Distanţa focală (f) se măsoară în mm şi este intervalul dintre focar şi planul principal al lentilei. Ea ne dă unghiul de câmp al obiectivului (aria vizuală de cuprindere a obiectivului). Cu cât distanţa focală a unui obiectiv este mai mică, cu atât unghiul său de câmp este mai mare.
Deschiderea relativă se defineşte ca raportul dintre distanţa focală şi diametrul deschiderii maxime a obiectivului. Se notează cu f: şi este un număr mai mare sau egal cu 1.
f: = f/D > 1
Deschiderea relativă este o măsură a luminozităţii obiectivului. Cu cât valoarea sa este mai apropiată de 1, cu atât obiectivul este mai luminos şi putem face fotografii în situaţii cu lumină scăzută sau când subiectele se deplasează cu viteză mare.
Obiectivul aparatului de fotografiat controlează următoarele funcţii:
-Claritatea imaginii;
-Cantitatea de lumină care impresionează pelicula foto;
-Unghiul de câmp;
-Profunzimea de câmp a imaginii fotografice.
Din punct de vedere constructiv, obiectivele clasice au două inele: inelul distanţelor (pentru controlul clarităţii imaginii) şi inelul diafragmei (pentru controlul diametrului fantei de lumină care trece prin obiectiv) (fig.2.6.). La obiectivele cu focală variabilă, zoom-uri, avem şi inelul de modificare a distanţei focale. Luminozitatea şi distanţa focală a obiectivului sunt inscripţionate pe partea sa frontală.