Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Omul care a demostrat prin logică că există Dumnezeu și a murit din cauza absurdului

in Articole/Personalitati

Kurt Gödel a fost unul dintre cei mai mari matematicieni, filozofi și logicieni care a rămas în istorie prin dovezile logice, științifice aduse lumii. A emigrat în SUA, odată cu venirea naziștilor la putere și a continuat să studieze principiile matematicii logice, despre care afirmă că este „o știință deasupra tuturor, care conține ideile și principiile care stau la baza tuturor științelor”.

Ajuns la Princeton, leagă o prietenie strânsă cu Albert Einstein, prietenie care însă nu îl salvează și de nebunie. Pe baza conceptelor de logică modală, Gödel a demonstrat că Dumnezeu există și exemplifică totul într-o teorie, care a fost publicată la 40 de ani de la aflarea ei. Logicianul se inspiră în afirmația Sfântului Anselm potrivit căruia, Dumnezeu este cel mai impunător lucru din Univers și nicio minte umană nu își poate imagina ceva mai puternic. Astfel, Gödel susține că dacă Dumnezeu nu există ar trebui să ne putem imagina o ființă mai puternică, care prin definiție ar trebui să existe.

Cum nu este posibilă definirea unui astfel de lucru și nici imaginarea lui, atunci Dumnezeu trebuie să existe. Conceptele logicii modale fac diferența între diferite lucruri ale lumii, care pot fi definite printr-un cuvânt, mai multe sau prin toate cuvintele existente. În teoria logicianului, Dumnezeu este suma tuturor lucrurilor, nimic altceva nu are o astfel de calitate și prin urmare Dumnezeu există. 

În ciuda inteligenței sale, încă de la naștere, Gödel a dat semne de anumite slăbiciuni mintale. La maturitate însă, ceea ce nu e decât teama de moarte, normală oricărui om, omul de știință a transformat-o într-o adevărată paranoia. Era convins că va muri otrăvit sau în urma unei infecții. Pentru a se proteja mergea pe stradă cu mască medicinală, ștergea excesiv tacâmurile și nu mânca decât mâncarea gătită de soția sa, după ce aceasta o gusta.

Obsesia lui a fost atât de puternic procesată de mintea lui, încât a preferat să moară de foame, la propriu, atunci când soția sa s-a internat în spital.

Este incredibil cum un logician strălucit s-a lăsat pradă ilogicii și cum metodele inedite folosite ca om de știință nu i-au folosit să realizeze logica șansă la viață, în simpla activitate de a mânca.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate