Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Oncolog renumit din Cluj: O femeie din opt va face cancer de sân, dacă va trăi mai mult

in Sanatate

Chirurgul oncolog Gabriel Lazăr, din Cluj-Napoca, refuză să se predea în lupta cu cancerul, boala care răpune anual aproximativ 8 milioane de oameni în toată lumea, cât populaţia New York-ului

646x404 (1)

Chirurgul clujean Gabriel Lazăr (46 de ani) a văzut ce poate face cancerul dintr-un om, dar nici prin cap nu-i trece să lase bisturiul din mână, deşi uneori e nevoit să se recunoască învins. Ştie prea bine ce înseamnă fiecare secundă în plus din viaţa unui bolnav de cancer. O spune chiar şi crezul său, neschimbat de mai bine de 16 ani: „Să te lupţi cu absolut orice, pentru că lupta e singura soluţie“. În cele peste 7.000 de operaţii realizate a avut de-a face cu câteva dintre feţele acestei boli care ucide în fiecare an, pe Glob, circa 8 milioane de oameni, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Medicul Gabriel Lazăr mărturiseşte că nu-i plac situaţiile în care pacienţii au o atitudine resemnată în faţa bolii.

„Weekend Adevărul“:

Oamenii nu vor să ajungă în cabinetul unui oncolog. Când aţi auzit dumneavoastră prima dată acest cuvânt? Dr. Gabriel Lazăr: Am avut şansa să cresc într-o familie cu tatăl medic care lucra în oncologie.

De aceea v-aţi hotărât să vă faceţi medic?

Şi eu m-am întrebat asta de multe ori. De ce? Mi s-a părut normal. Ascultam în fiecare zi poveşti de medicină, întâmplări. Era de la sine. A venit ca un firesc.

Ştiu bolnavii ce e cancerul, care sunt simptomele şi cum îi afectează?

În ultima vreme, da. Mai ales generaţia tânără, care foloseşte internetul. Unele informaţii nu sunt corecte, însă ceea ce mă bucură e că aceste informaţii, pe care ei le găsesc, nasc foarte multe întrebări şi pacienţii nu mai au acea resemnare şi prostraţie în faţa medicului. Vă dau un exemplu: pe când eram rezident, a avut o pacientă care avea o patologie ginecologică şi era indicat să i se scoată ambele ovare. Avea 37-38 de ani. În patologia oncologică, în stadiile incipiente, când pacienta doreşte să rămână gravidă, se poate păstra un ovar sau chiar amândouă. Se pot pune într-o altă poziţie ca să nu interfereze cu tratamentul oncologic. I-am explicat asta pacientei, iar seara am început vizita dintr-un salon învecinat şi am auzit o istorisire care o privea pe pacientă. Ea povestise că era foarte indignată deoarece doctorul i-a spus să aleagă ce să facă cu ovarele şi că ea a venit la medic să o ajute, nu să-i pună întrebări şi să o pună pe ea să hotărască. Lucrul acesta a dispărut, nu mai există în mod frecvent. Oamenii au început să se documenteze, pun întrebări, unele sunt naive, dar duc la explicaţii şi astfel se creează altă relaţie. Cum dormiţi noaptea când ştiţi că pacienţii văd în dumneavoastră ultima lor speranţă la viaţă? La început, o perioadă lungă de timp nu puteam dormi. Mă trezeam noaptea şi mă gândeam la cazurile cu care mă confruntam. Lucrul acesta ajută şi face bine, deşi unii spun, ştiinţific, că noaptea nu e neapărat un sfetnic bun. Însă creierul continuă să se gândească şi găseşti soluţii. Poate nu în prima zi, poate nu în a doua zi. Cred că a te trezi noaptea nu înseamnă decât interes pentru lucrul respectiv.
CITESTE TOT INTERVIUL PE ADEVARUL.RO

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate