Operatiuni privind delimitarea in timp a cheltuielilor si veniturilor

in Economie

Activitatea unei intreprinderi este impartita in mod conventional in exercitii pentru a cunoaste rezultatele activitatii periodic.

Pornind de la principiul continuitatii activitatii care presupune ca intreprinderea nu-si va inceta sau nu-si va restrange substantial activitatea intr-un viitor previzibil si tinand cont si de principiul independentei (separarii) exercitiului potrivit careia fiecarui exercitiu trebuie sa-i fie asimilat numai venituri si cheltuieli ce ii sunt proprii de aceea trebuie delimitate in timp cheltuielile si veniturile. Dar derularea procesului de productie este insa continua si pot aparea fapte care sa apartina altor exercitii.

Pentru a determina corect rezultatul exercitiului trebuie efectuata delimitarea in timp a cheltuielilor si veniturilor inregistrate in cursul perioadei dar care nu privesc aceea perioada sau sunt preluate din alte exercitii.

Din punct de vedere teoretic problema a fost prezentata, cu ocazia studierii cheltuielilor si veniturilor si genereaza urmatoarele tipuri de inregistrari contabile:

  • cheltuieli privind reparatiile neprevizibile ce se repartizeaza pe parcursul mai multor exercitii; cheltuielile constatate la inchiderea exercitiului ca fiind aferente exercitiului urmator,
  • cota scadenta de cheltuieli preluate din exercitiul precedent, inregistrare efectuata pe baza scadentarelor;
  • veniturile inregistrate in avans in cursul exercitiului direct in conturile de regularizari;
  • veniturile inregistrate in avans la conturile de regularizari si transferate asupra exercitiului curent;
  • venituri inregistrate in avans direct in conturile de venituri si transferate la inchiderea exercitiului conturilor de regularizare etc.

Cheltuielile anticipate sau cele constatate in avans reprezinta sume angajate sau efectiv platite pentru realizarea unor lucrari sau servicii ce privesc exercitiile viitoare de gestiune si care trebuie sa afecteze rezultatul curent, ele urmeaza a fi suportate esalonat pe cheltuielile de exploatare, in baza unui scadentar, in perioadele sau exercitiile viitoare. Despre cheltuielile anticipate se poate spune ca exercitiul curent detine o creanta asupra exercitiului urmator.

Veniturile inregistrate in avans sunt incasari sau creante aferente unor lucrari sau prestari de servicii neefectuate si care nu afecteaza veniturile exercitiului. La sfarsitul exercitiului curent se poate spune ca acesta are o datorie fata de exercitiul viitor.

Apar doua categorii de inregistrari atat in cazul cheltuielilor, cat si al veniturilor:

  • in perioada curenta se separa cheltuielile si veniturile, care privesc perioada viitoare, prin majorarea cheltuielilor (veniturilor) inregistrate in avans si diminuarea cheltuielilor (veniturilor) in cauza;
  • separarea cheltuielilor si veniturilor care au intervenit in perioada anterioara dar care vizeaza exercitiul ce urmeaza a se incheia, prin diminuarea cheltuielilor (veniturilor) inregistrate in avans si majorarea cheltuielilor (veniturilor) corespunzatoare.

Pentru a stabili corect rezultatul perioadei in aceasta etapa se impune, sa se inregistreze si dobanzile cuvenite ori datorate, pentru imprumuturile acordate, respectiv primite, indiferent de momentul incasarii sau platii acestora, precum si orice alte venituri sau cheltuieli care privesc exercitiul in cauza.

In lipsa acestor operatii de delimitare a cheltuielilor si veniturilor exercitiului viitor, rezultatul exercitiului si alti indicatori calculati pe baza datelor din conturile de cheltuieli si venituri nu ar fi reali.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*